Oude dieselauto komt Amsterdam niet meer in

Met ingang van 1 november 2020 zijn oude dieselauto’s niet meer welkom binnen de ring van Amsterdam. Dit is een nieuwe milieuzone binnen de ring van de A10. Het gaat hier om dieselauto’s uit 2005 of ouder. De dieselauto’s met een emissieklasse van 4 of hoger zijn nog wel welkom in de stad. Door deze nieuwe milieuzone is het de bedoeling dat de luchtkwaliteit in de stad wordt verbeterd.


Hoe zit het met de bezitters van een oude diesel?

Er worden vanaf 1 november 2020 nog geen boetes uitgedeeld, rijd jij nu nog met je oude dieselauto door de milieuzone? Dan krijg jij een waarschuwingsbrief thuis. Vanaf 1 maart 2021 krijg je wel een boete als je nog door de stad rijdt met een oude diesel. De eigenaren van een oude diesel hebben dus nog even de tijd om een oplossing te vinden en te wennen aan de nieuwe maatregel.


Ook krijgen de Amsterdammers met een oude diesel de kans om subsidie te ontvangen om de auto te laten slopen. Voor de mensen met een laag inkomen die hun oude diesel weg moeten doen, krijgen dan subsidie voor de sloop en voor de aankoop van een nieuw vervoermiddel die wel aan de nieuwe eis voldoet. Deze subsidies komen niet vanzelf, die moeten wel aangevraagd worden.


Twijfel jij of je de stad nog in mag met je dieselauto? Dan kan je op de site van de gemeente je kenteken laten checken of deze de stad nog in mag.


Is deze maatregel echt noodzakelijk voor de luchtkwaliteit?

Ja dat is het. De luchtvervuiling is erger dan de meeste mensen denken, de luchtvervuiling zorgt ervoor dat de Amsterdammers gemiddeld 1 jaar minder lang leven. Het is niet goed voor de gezondheid. Door de oude diesels wordt de lucht erg vervuild. Het is dus belangrijk en goed dat dit nu wordt aangepakt.


Uitzonderingen

Er zijn binnen de ring van de A10 drie uitzonderingen. Dit zijn de Coen- en Vlothaven en de daar tegenover liggende kade in de Mercuriushaven, het westelijk deel van het havengebied de IJ-oever in Noord en de toerit naar de P+R bij de RAI.


Ook is er een uitzondering voor campers en caravans. Als deze een emissieklasse 3 of lager met een code SA hebben, mogen zij op de 2 campings in de milieuzone verblijven. De eigenaar van de camper of caravan moet dan wel kunnen aantonen dat hij op de camping verblijft en geldt de uitzondering alleen voor de aankomst- en vertrekdatum van het verblijf.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands