Oude auto voor sloopregeling of zelf verkopen?

Inwoners van Den Haag, Rotterdam en Utrecht melden zich sinds de start van de sloopregeling massaal bij hun gemeente voor de slooppremie die zij sinds kort kunnen krijgen als zij hun oude, vervuilende auto van de hand doen. Is dit de beste manier om het hoogste bedrag voor je auto te ontvangen?


Breng je auto naar de sloop en ontvang subsidie. Tenminste, als je aan alle voorwaarden voldoet. In plaats van de landelijke slooppremie gelden er sinds enige tijd sloopregelingen in drie Nederlandse gemeenten, namelijk: Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Zij gooien er grof geld tegenaan om automobilisten versneld hun vervuilende auto te laten slopen voor een schonere auto.


Sloopregeling drie gemeenten

Den Haag, Rotterdam en Utrecht bieden sinds enige tijd slooppremies die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Er gelden hier niet alleen uiteenlopende voorwaarden, maar ook de welbekende uitdrukking: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Sloopregeling Den Haag eigenlijk tot eind maart 2014 gelden, maar deze is verlengt tot 1 december 2014. Je kunt hier een benzineauto van voor 1990 of een diesel van uiterlijk bouwjaar 2004 laten slopen. De gemeente heeft een slooppremie van maximaal €3.500,- beschikbaar gesteld. Rotterdam heeft een kleine 8 miljoen euro gereserveerd voor de sloopregeling. Inwoners kunnen een slooppremie van €1.000,- aanvragen voor een benzineauto met een bouwjaar van voor 1992. Voor auto’s met dieselmotor van voor 2005 ligt er een slooppremie klaar van €2.500,-. Laat je je oude, vervuilende auto demonteren voor een elektrische auto, dan wordt dat met €4.500,- beloond. Voor de sloopregeling Utrecht ligt 5 miljoen euro klaar. De sloopregeling geldt tot 30 juni 2015. De maximale tegemoetkoming per auto is vastgesteld op €2.000,- en geldt voor benzineauto’s die voor 1 juni 1992 zijn gebouwd of dieselauto’s die voor 1 januari 2006 zijn geproduceerd.


Europese uitstootnormen

De belangrijkste reden voor de gemeenten om de sloopregeling in te voeren is het verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van inwoners en bezoekers van de gemeente. De gemeenten moeten in 2015 voldoen aan nieuwe Europese normen voor luchtkwaliteit. Om daar aan te voldoen zijn er enkele maatregelen beschreven in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, zoals een sloopregeling en het instellen van milieuzones. Met de huidige sloopregeling en de zogeheten ‘milieuzones’ kan de strengere norm voor stikstofioxide (NO2) gehaald worden. Milieuzones zijn lokale maatregelen die voertuigen met een bepaalde uitstoot weert uit de binnenstad en aangrenzende wegen. Vanaf 1 januari 2015 worden diverse milieuzones voor personenauto’s en bestelauto’s van kracht.


Slooppremie of zelf sloopauto verkopen?

Heb jij een auto voor de deur staan die vanaf 1 januari niet meer de milieuzone in mag? Dan kun je een slooppremie aanvragen en er een jongere en dus schonere auto voor terugkopen. Dit hoeft geen nieuw model te zijn. Ook schone occasions komen in aanmerking. Moderne auto’s zijn minder belastend voor het milieu door de lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Het aanvragen van een slooppremie is niet voor iedereen weggelegd. Als je gebruik wil maken van de sloopregeling gelden bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Informeer zelf bij de desbetreffende gemeente aan welke voorwaarden je precies moet voldoen. Je bent vervolgens niet verplicht hier gebruik van te maken. Soms is de slooppremie niet eens het gunstigste alternatief voor het van de hand doen van je vervuilende auto. Ondanks het bouwjaar kan de auto goed onderhouden zijn en daardoor nog een redelijk bedrag opbrengen, hoger dan de slooppremie bijvoorbeeld.


Je oude auto is geld waard

Vraag jij je af wat er met jouw afgedankte auto gebeurt? Het overgrote deel van je oude auto wordt gerecycled. Vorig jaar werd 95,9 procent van het gewicht van sloopauto’s hergebruikt. Met dit resultaat heeft Auto Recycling Nederland (ARN) al voldaan aan de Europese recyclingsdoelstelling voor volgend jaar, waarin wordt beschreven dat van de 95 procent doelstelling minimaal 85 procent van het gewicht van de auto moet worden hergebruikt. Vorig jaar werden in totaal 196.763 sloopauto’s milieuverantwoord gerecycled door onder meer autosloperijen. Een Nederlandse auto wordt gemiddeld na 15 a 20 jaar gerecycled. Alles dat hergebruikt kan worden wordt na de autodemontage gerecycled, wat nog te goed is om te recyclen wordt opnieuw gebruikt. Een sloopauto zit altijd nog vol met herbruikbare materialen, zoals aluminium, olie en plastic.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands