Nog veel auto’s zonder winterbanden

Een groot aantal Nederlanders gaan onvoorbereid de weg op. Uit onderzoek blijkt dat slechts zestig procent van de automobilisten op winterbanden rijdt. Waarom rijden er nog zoveel auto’s zonder winterbanden?


Uit cijfers van Marktplaats blijkt dat Nederlanders pas na een sneeuwbui, vorst of gladheid op zoek gaan naar winterbanden. Daarom zijn automobilisten dit jaar later met de winterse voorbereidingen dan bijvoorbeeld afgelopen jaar. De grote vraag naar winterbanden bleef uit tot ver in november. Dit kan te maken hebben met de hogere temperatuur die in de maand november is gemeten. Gemiddeld was het overal twee graden hoger ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de late voorbereidingen vindt driekwart van de ondervraagde Nederlanders winterbanden wel degelijk belangrijk. Zij vinden winterbanden veiliger en bovendien vindt een groot gedeelte dat alle medeweggebruikers winterbanden zouden moeten gebruiken. Om ook in Nederland het gebruik van winterbanden te verplichten reageert slechts 36 procent enthousiast.


Waarom nog zomerbanden in de wintermaanden?

Autobezitters zonder winterbanden geven aan dat zij zomerbanden of all season banden veilig genoeg vinden. Andere redenen zijn de kosten van winterbanden en de lastige klus van het omwisselen van de banden. Eerder dit jaar bleek al dat autobezitters het verwisselen van banden zo lang mogelijk wilden uitstellen. In juni reden er namelijk nog heel veel Nederlandse automobilisten op winterbanden. In totaal reden er nog ruim 400.000 voertuigen op verkeerde banden. Bovendien bleek dat 41 procent van deze auto’s minstens aan een band een beschadiging had of onregelmatige slijtage.


Het belang van winterbanden

Bij banden is de samenstelling van de diverse seizoensbanden wel degelijk verschillend. Rijd je met winterbanden in de zomer, dan slijten de banden eerder. Rijd je met zomerbanden in de winter, dan is bijvoorbeeld je remweg langer. Zomerbanden zijn namelijk gemaakt van hard rubber, wat uitstekende grip op de weg geeft bij hoge temperaturen. Winterbanden zijn echte specialisten voor winterse weersomstandigheden. Door de zachte rubbersamenstelling van de band wordt deze niet hard en on-elastisch bij temperaturen ver onder de zeven graden Celsius. De zogenaamde lamellen in de band pakken als het ware de ondergrond vast en dat geeft op die manier meer grip bij hevige sneeuwval en ijs.


Alternatief voor winterband

Behalve zomer- en winterbanden bestaan er ook all season banden. Deze vierseizoenenband is een samenstelling tussen de zomer- en winterband. De banden hebben duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter, maar komt tekort op een winterband in winters weer. Vooral als je met je auto op wintersport gaat, is het veiliger om winterbanden aan te schaffen.


De kosten drukken

Bespaar niet op winterbanden door te rijden op bijvoorbeeld twee winterbanden op de aangedreven as en twee zomerbanden. Door op goede banden te rijden investeer je in de verkeersveiligheid van jezelf en anderen. Het aanschaffen van winterbanden is een behoorlijke investering en daardoor een van de belangrijkste redenen waarom automobilisten nog geen winterbanden hebben. Als je het kopen van nieuwe banden te duur vindt, dan kun je ook tweedehands banden overwegen. Je moet je dan wel realiseren dat er een duidelijk verschil is tussen de zogenaamde A- en B-merken winterbanden. De rubbersamenstelling van winterbanden kan behoorlijk verschillen. Michelin staat bijvoorbeeld bekend als topmerk als het op autobanden aankomt. Je ervaart een kortere remweg, de ban is stabieler en gaat langer mee dan een B-merk band. Koop je een Michelin band tweedehands, dan kun je hier doorgaans nog jaren mee vooruit. Koop je een gebruikte B-merk band, dan moet je zeer alert zijn op het profiel. Veel particulieren kiezen liever een tweedehands Michelin band dan een gebruikte band van een ander merk.


Je auto verkopen, hoe belangrijk zijn winterbanden?

Natuurlijk zijn winterbanden belangrijk voor je veiligheid op de weg, maar wist je wel dat winterbanden ook je auto verkoop een behoorlijke boost kunnen geven? De belangrijkste reden hiervoor is eveneens de aanschafkosten van winterbanden. Omdat nieuwe banden geen goedkope investering zijn, zien potentiële kopers graag winterbanden op hun nieuwste aanwinst. Het kan de verkoop zelf met weken versnellen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands