Navigeren door de BPM-regels voor Grijs Kenteken Voertuigen

Sinds 1 juli 2005 zijn de regels rondom het grijs kenteken en de BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) aanzienlijk veranderd, wat vooral impact heeft op ondernemers en particulieren. Hier duiken we in de details en geven we tips hoe je als ondernemer het beste met deze regels om kunt gaan.

De veranderingen op een rij

Voor 1 juli 2005 konden zowel ondernemers als particulieren profiteren van het grijs kenteken met voordelen zoals geen BPM en lagere wegenbelasting. Deze regeling is echter aangepast waardoor alleen ondernemers en gehandicapten nog in aanmerking komen voor deze voordelen.

Wat betekent dit voor ondernemers en particulieren?

  • Ondernemers en Gehandicapten: Geen BPM en slechts een beperkte verhoging van de wegenbelasting. De BPM hoeft niet meer voorgefinancierd te worden dankzij een wetswijziging in 2006, waarbij de teruggaveregeling vervangen is door een vrijstellingsregeling.
  • Particulieren: Betalen nu BPM op bestelauto's en een hogere wegenbelasting, wat een bestelauto aanzienlijk minder aantrekkelijk maakt.

Tips voor ondernemers

  1. Verkoop na 5 Jaar: Als ondernemer kun je een bestelauto na 5 jaar zonder BPM verkopen aan een particulier. Dit maakt de verkoopwaarde van de auto potentieel hoger.
  2. Verkoop aan een Andere Ondernemer: Bij verkoop van een bestelauto aan een andere ondernemer is het essentieel om samen een verzoek tot vrijstelling van BPM in te dienen bij de Belastingdienst.
  3. Geen BPM Teruggave op Gebruikte Bestelauto's: Houd er rekening mee dat je als ondernemer geen BPM terugkrijgt als je een bestelauto van een particulier koopt.
  4. Lagere Bijtelling voor Auto's Gekocht vóór 1 Juli 2005: Bestelauto's die voor deze datum zijn aangeschaft, kennen een lagere grondslag voor de bijtelling.
  5. Ombouw naar Camper: In sommige gevallen kan het ombouwen van een bestelauto naar een camper financieel voordelig zijn, ondanks dat je soms BPM moet betalen voor de ombouw.
  6. Klein Ondernemerschap: Overweeg om (klein) ondernemer te worden om te profiteren van de fiscale voordelen.

Bijtelling voor bestelauto's

Net als bij personenauto's geldt voor het privégebruik van bestelauto's een bijtellingsregeling. Na 1 juli 2005 is deze bijtelling gebaseerd op de cataloguswaarde inclusief BTW én BPM, wat de bijtelling voor werknemers die een bestelauto van de zaak rijden, verhoogt.

Conclusie

De wijzigingen in de regelgeving rondom het grijs kenteken en BPM hebben grote gevolgen gehad voor zowel ondernemers als particulieren. Voor ondernemers zijn er nog steeds fiscale voordelen te behalen, mits ze goed navigeren binnen de huidige regels. Het blijft essentieel om op de hoogte te zijn van de laatste fiscale ontwikkelingen en zo nodig professioneel advies in te winnen om optimaal te profiteren van de beschikbare regelingen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands