LeasePlan of DirectLease: welke keuze past bij jou?

LeasePlan is de grootste leasemaatschappij van Nederland

LeasePlan bestaat al sinds 1963 en is met bijna 2 miljoen auto’s de grootste leasemaatschappij van Nederland. Het bedrijf is dit jaar overgenomen door het Franse ALD Automotive. LeasePlan is vooral groot geworden in de zakelijke markt. Al ver voor de tijd van private lease waren er leaseconstructies waarmee werknemers over een auto van de zaak konden beschikken die vaak door LeasePlan werd geleverd. Uiteraard gaat het bedrijf ook mee met zijn tijd en bieden ze nu ook allerlei flexibele leaseproducten voor particulieren, waaronder private lease. Daarnaast kan je bij LeasePlan ook een bedrijfsauto of een occasion leasen. Het hoofdkantoor van LeasePlan is gevestigd in Amsterdam.

 

DirectLease is de eerste online leasemaatschappij

Aan de andere kant van het land, in Hengelo, vinden we DirectLease. Deze leasemaatschappij is onderdeel van Van Mossel, het grootste autodealerbedrijf van Nederland, en bestaat sinds 2001. DirectLease is duidelijk een nieuwkomer ten opzichte van LeasePlan. Niet alleen is het bedrijf veel jonger, hun marktbenadering is ook anders. DirectLease is namelijk puur een internetbedrijf. Naar eigen zeggen is het zelfs de eerste online leasemaatschappij van Nederland. DirectLease richt zich vooral op het aanbieden van private lease. En dat is niet zo heel vreemd; het is de leasetak waar de meeste groei te halen valt. Daarnaast kan je bij DirectLease ook zakelijk een auto leasen.

 

Voor private lease en zakelijke lease kan je dus terecht bij zowel LeasePlan als DirectLease. De belangrijkste verschillen hebben we besproken. Andere verschillen bespreken we hieronder.

 

Hoogste klanttevredenheidsscore

DirectLease is vergeleken met LeasePlan een kleine leasemaatschappij. Elke klant telt, en dat betekent dat klanttevredenheid bij DirectLease erg belangrijk is. De leasemaatschappij meldt dan ook trots dat ze met een 4,6 de hoogste klanttevredenheidsscore hebben van de sector. Die persoonlijke benadering zie je minder terug bij LeasePlan, waar ze kiezen voor een zakelijke uitstraling. Ook wanneer je kiest voor private lease is de toon altijd zakelijk.

 

Wel of geen showroom?

Een ander onderscheid is dat DirectLease een echte showroom heeft in Hengelo. Je kan online een auto bestellen, maar wie dat niet wil kan in Hengelo dus ook auto’s bekijken en zelfs een proefrit maken. Je kan er terecht met of zonder afspraak. Staat er in Hengelo een auto die je bevalt? Dan kan je er dezelfde dag nog mee wegrijden. LeasePlan heeft in tegenstelling tot DirectLease geen fysieke showroom. Het hele proces van auto uitzoeken en contract afsluiten verloopt online. Het je een auto besteld dan wordt deze afgeleverd bij de dealer. Hierna maak je een afspraak met de dealer over aflevering.

 

Kleiner aanbod bij DirectLease

En dan het private lease aanbod van auto’s. DirectLease biedt momenteel ongeveer 70 auto’s aan voor private lease, waarvan 18 auto’s als occasionlease. Dit zijn gebruikte auto’s die je voor een lager tarief kan leasen. De prijzen variëren van een Citroën C1 voor 269 euro per maand met occasionlease, tot een nieuwe Jeep Compass voor 659 euro per maand. De goedkoopste nieuwe auto die je bij DirectLease kan leasen is een Kia Picanto voor 285 euro per maand. DirectLease biedt contracten met een looptijd van 24, 48 of 60 maanden. Daarnaast zijn er enkele auto’s beschikbaar met een maandelijks opzegbaar contract. Het voordeel hiervan is dat je geen langlopend contract hebt, maar je betaalt dan wel een hogere prijs per maand.

 

Bij LeasePlan meer keuze uit modellen en looptijden

Zoals te verwachten is het aanbod van private lease auto’s bij LeasePlan groter. LeasePlan heeft momenteel bijna 300 nieuwe auto’s beschikbaar en 88 occasions. De prijzen beginnen bij 265 euro per maand voor een tweedehands Kia Picanto tot 979 euro per maand voor een nieuwe Volkswagen ID.Buzz. Een nieuwe Kia Picanto is beschikbaar voor 269 euro per maand. De looptijd van een private lease contract is bij Leaseplan 24, 48, 36, 60 of 72 maanden. Iets meer keuze dus dan bij DirectLease.

 

Opvallend verschil in maximaal aantal kilometers

Een opvallend verschil is het aantal kilometers dat je jaarlijks mag rijden met je leaseauto. Bij DirectLease is dat vrijwel altijd 12.000 kilometer terwijl Leaseplan het maximale aantal kilometers beperkt tot 5.000 kilometer per jaar. Je mag bij DirectLease dus bijna drie keer zoveel kilometers maken als bij Leaseplan. Dat wil zeggen: als je meer dan 5.000 kilometer rijdt ga je per extra gereden kilometer bijbetalen. En dat kan flink in de papieren lopen. Op het eerste gezicht lijken de maandelijkse leasetarieven tussen LeasePlan en DirectLease vergelijkbaar, maar als je kijkt naar het jaarlijkse kilometrage dan is DirectLease waarschijnlijk goedkoper. Blijft je onder de 5.000 kilometer per jaar dan zijn de prijsverschillen minder groot. Het is daarbij overigens wel belangrijk om ook de looptijd van het leasecontract te checken. Een hoger kilometrage is vaak gekoppeld aan een langere looptijd. Aan de andere kant biedt DirectLease nu een nieuwe Kia Picanto voor 285 euro per maand op basis van 60 maanden en 12.000 kilometer. Bij Leaseplan is dat 269 euro per maand op basis van 72 maanden en 5.000 kilometer per jaar. DirectLease is dus iets duurder, maar de voorwaarden zijn gunstiger.

De keuze voor LeasePlan of DirectLease is een persoonlijke keuze. Wil je een ruim aanbod van veel auto’s en verschillende looptijden bij een grote leasemaatschappij? Dan is LeasePlan voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Vind je een persoonlijke benadering en de mogelijkheid tot een proefrit belangrijk, en wil je veel kilometers rijden? Dan adviseren wij DirectLease.

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands