Krabben, zo beperk je de ellende

Nu de temperaturen dalen moeten we er helaas weer aan geloven, ’s ochtends krabben. De koude nachten lijden tot bevroren autoruiten in de ochtend. Lastig vlak voordat je in je auto stapt op weg naar je werk. Maar wij hebben enkele tips voor je zodat deze ellende tot een minimum wordt beperkt.


Goed krabben is belangrijk. En niet alleen voor je eigen zicht en veiligheid. Veel mensen weten niet dat voor rijden met (deels) bevroren ramen en spiegels een boete van 380 euro kan worden uitgeschreven door de politie. Volgens de wet moet je hele ruit ijsvrij zijn. Dus niet alleen het stuk vlak voor de bestuurder. Ook de spiegels dienen compleet ijsvrij te zijn.


Voorkom krabben met deze tip

Sommige mensen hebben de luxe van een eigen garage of carport en hoeven dus überhaupt niet te krabben. Maar de meesten van ons hebben deze luxe niet.

Maar niet getreurd, een deken of simpel stuk karton op je autoruit in de avond bespaard krabben in de ochtend. Gebruik je ruitenwissers of deuren om de bedekking vast te klemmen. Een andere tip is om je achteruitkijkspiegels te bedekken, bijvoorbeeld met een zakje. Gebruik een elastiekje om het zakje vast te maken. En met een oude sok over je ruitenwisser voorkom je dat deze vast vriest aan je voorruit.


Tips om te krabben

Let op je gereedschap. Een goede ijskrabber betaald zichzelf terug. Zo ben je snel van het ijs af en beschadig je je ruit niet. Houd je voorruit goed schoon, zo verwijder je het ijs uiteindelijk makkelijker. Spuit voor het krabben een beetje ruitenontdooier op je ruit en laat dit even intrekken. Dan gaat het verwijderen een stuk makkelijker. Ook zou je zelf een ruitenontdooier kunnen maken door alcohol en water te mixen. Giet het in een sprayflacon en het ijs op je ruit zal smelten en makkelijker te verwijderen zijn.


Niet doen

Er bestaan nogal wat ‘tips’ die eigenlijk averechts werken. Wat moet je nou vooral niet doen? Gebruik vooral geen warm water op je voorruit. Het temperatuurverschil kan een sterretje, of in het ergste geval een barst in je voorruit veroorzaken. Wees sowieso voorzichtig tijdens het krabben als je weet dat je al een sterretje hebt in je ruit. Ook door je motor te laten draaien of de verwarming op je voorruit zetten zul je niet je gewenste resultaat behalen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands