Knaus vs Hobby caravans

Spreekt kamperen met een caravan jou ook zo aan? Je neemt dat kleine, vertrouwde huis op wielen eenvoudig mee naar iedere plek die je maar wilt. Bij aankomst hoef je niet eerst urenlang een tent op te zetten en in te richten, maar zit je voordat je het weet met de beentjes omhoog. En met een caravan geniet je natuurlijk van het comfort van je eigen keuken, badkamer en toilet op de camping. Allemaal redenen om een caravan aan te schaffen. 


Ben jij nog aan het onderzoeken welke caravan het beste bij jouw wensen past? Er zijn tientallen caravanmerken, ieder met hun specifieke eigenschappen. Weet je niet waar je moet beginnen met vergelijken? Lees dan zeker verder. In deze nieuwe blogreeks vergelijken we telkens verschillende merken caravans met elkaar. We duiken in de historie en belangrijkste kenmerken van ieder merk. 


Vandaag twee Duitse merken tegenover elkaar: Knaus vs Hobby caravans. Met een breed scala aan modellen staan Knaus en Hobby bekend om hun hoge kwaliteit, degelijke constructie en comfort.

De geschiedenis van Knaus en Hobby caravans

Zowel Knaus als Hobby staan bekend om hoogwaardige, comfortabele caravans. Voor beide Duitse fabrikanten vormt “Made in Germany” echt een kwaliteitsstempel. De hoge verwachtingen worden altijd weer waargemaakt. 

De eerste Knaus caravan: Schwalbennest 

De Duitse architect-ingenieur Helmut Knaus richtte in 1960 het bedrijf Knaus op. Als bouwer van houten woonwagens was hij erg geïnteresseerd in het combineren van comfort, functionaliteit en bewegingsvrijheid. In 1961 lanceerde hij de allereerste Knaus caravan, Schwalbennest: Zwaluwnest. 


Helmut kreeg vaak de bijnaam ‘zwaluw’, omdat hij net als deze vogels vindingrijk en precies was. Het logo van Knaus is nog altijd een groepje zwaluwen. De caravan werd een groot succes, waarna al gauw andere modellen volgden. Knaus ontwikkelde zich razendsnel als kwaliteitsmerk in de caravan-industrie. 


In 2001 ging Knaus samen met Tiag Tabbert Industrie en ontstond het huidige bedrijf: Knaus Tabbert GmbH. De onderneming verkoopt caravans en campers van de merken Knaus, Tabbert, Wilk, T@B, Bavaria Camp en Weinsberg. 

Hobby 400, de eerste caravan van Harald Striewski 

Net als Helmut Knaus, had de Duitse ondernemer Harald Striewski ook een passie voor caravans. Als carrosseriebouwer repareerde hij regelmatig caravans en was hij gefascineerd door de mogelijkheden van mobiele vakanties. In 1967 richtte Harald het bedrijf Hobby-Wohnwagenwerk Ing op vanuit Fockbek. 


Met geleend geld realiseerde Harald het allereerste Hobby caravanmodel, de Hobby 400. Een compacte, functionele vakantiewoning op wielen, die de basis vormde voor het succes van Hobby caravans. Ook de caravanafdeling van Fendt behoort inmiddels tot de Hobby groep. 

Modellen Knaus caravan 

Knaus biedt de meest uiteenlopende caravans, die volledig aansluiten op ieder type kampeerder. Met veel modellen, indelingsvarianten en uitrustingsopties kun je de caravan van je dromen samenstellen. 


Knaus deelt de caravans zelf als volgt in, met de daarbij behorende highlights: 

  • Deseo, de flexibele: moderne FibreFrame-technologie voor flexibele ruimte-indeling en revolutionair design. 
  • Sport&Fun, de praktische: veel extra laadruimte, een extra brede achterdeur en dakrails. 
  • Sport, de veelzijdige: lichtgewicht ontwerp, veel ruimte voor laadvermogen en beschikbaar in 15 verschillende indelingen. 
  • Südwind, het caravan icoon: moderne meubelbouw, energiezuinige LED-verlichting en vele uitrustingshighlights. 
  • Azur, de grenzeloze: buitengewone meubelbouw, stijlvolle inrichting en zelfherstellend FibreFrame. 

Modellen Hobby caravans

Ook Hobby biedt een ruime keuze aan modellen caravans, ieder met zijn unieke eigenschappen en functionaliteiten. Het caravanmerk garandeert een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zodat je naar eigen zeggen nooit hoeft te kiezen tussen comfort en budget. 


Hobby hanteert een aantal series caravans, elk met zijn eigen kenmerken: 

  • Ontour, het basismodel: de kleine caravan voor starters met 3 mogelijke indelingen en maximaal 5 slaapplaatsen.
  • De Luxe, de veelzijdige: de gezinsvriendelijke caravan met maar liefst 15 mogelijke indelingen en maximaal 7 slaapplaatsen. 
  • Excellent, de elegante: gemaakt voor gezelligheid met gevoel van ruimte, grote wasruimtes en sfeerverlichting. Vier mogelijke indelingen voor maximaal 4 slaapplaatsen. 
  • Excellent edition, de stijlvolle: met grote hangkasten, een tv-meubel met glazen vitrine en sfeerverlichting een extra gezellige ruimte. Tien indelingen voor 5 slaapplaatsen mogelijk.
  • Prestige, de grootse: geniet van de luxe van een huis, met grote hangkasten, tv-meubel, goed uitgeruste keuken en royale wasruimte. Met 12 mogelijke indelingen voor maar liefst 7 slaapplaatsen. 
  • Maxia, de nieuwe premium klasse: Scandinavisch en modern, voor liefhebbers van slimme functionaliteit en minimalistisch design. Een luxe caravan met 4 indelingen voor maar liefst 7 slaapplaatsen. 

Welke caravan moet ik kiezen: Knaus of Hobby? 

Misschien vraag jij jezelf af of je een Knaus of Hobby caravan moet kiezen. Helaas kunnen wij deze vraag niet voor jou beantwoorden. Of een caravan goed bij je past is namelijk helemaal afhankelijk van je eigen wensen en eisen. 


Gelukkig hebben zowel Knaus als Hobby een slimme tool bedacht. Via een handige configurator kies je zelf de gewenste opties voor je caravan. Dat gaat van het chassis tot de deuren, ramen, keuken, badkamer en luifel. Maar denk ook aan extra eigenschappen zoals vloerverwarming, airco, tv en soundsystem. 


Zo kun je zelf de caravan van je dromen samenstellen. In beide gevallen begin je met het kiezen van een model of serie. We hopen dat je na het lezen van dit artikel meer weet over de belangrijkste verschillen tussen de caravan modellen van Knaus en Hobby. 

Geld nodig voor je nieuwe caravan? 

Laten we eerlijk zijn: een caravan aanschaffen is best een investering. Daarom wil je misschien eerst je motor of tweede auto verkopen. Gelukkig kunnen wij je helpen bij een vlotte, zorgeloze verkoop. Bekijk hier meer over onze werkwijze, dan geniet jij binnenkort van je nieuwe woning op wielen!



Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands