Kenteken van je auto schorsen

Je auto schorsen kan heel interessant zijn voor jou als je nu al weet dat je je auto een hele tijd niet gaat gebruiken. Hierdoor kan je namelijk veel kosten besparen, mits je dit goed regelt. Wij hebben een paar punten voor je op een rij gezet waar je aan moet denken.


Ga je een verre reis maken, kan je om medische redenen een hele tijd niet rijden of heb je een oldtimer die maar stilstaat in een garage? Een goede oplossing hiervoor is je auto schorsen. Je zet dan tijdelijk een aantal vaste lasten stop. Waardoor je heel wat kosten bespaart.


Regel het schorsen van je auto zelf

Je kan je auto schorsen bij het postkantoor, bij de RDW zelf en op de website van de RDW via je DigiD. Hier kun je aangeven vanaf welke datum de schorsing in moet gaan en wanneer de schorsing weer opgeheven wordt. Ben je toch van plan eerder de weg op te gaan met je auto, dan kun je de schorsing ook weer opheffen. Bedenk wel dat je auto nu weer verzekerd moet zijn en APK gekeurd. Loopt je APK af tijdens de schorsingsperiode, dan ben je verplicht om je auto toch in de periode voordat de APK afloopt te laten keuren. Je kunt dan bij de belastingdienst een ontheffing van de motorrijtuigenbelasting voor één dag aanvragen. Alleen op die dag kan je auto dus gekeurd worden. Daarnaast mag je op deze dag alleen het ritje naar de garage maken, andere ritten met je auto worden niet toegestaan. Ook moet je auto voor dit ritje wel WA-verzekerd zijn.


Regels bij het auto schorsen

De RDW heeft een aantal regels opgesteld voor het auto schorsen. Wanneer je deze regels overschrijdt ontstaat er een grote kans op hoge boetes. Je betaalt dan namelijk niet alleen een naheffingsaanslag van de motorrijtuigenbelasting, je moet daarnaast ook een verzuimboete van 100% van de verschuldigde belasting betalen.

Lees hieronder de regels die de RDW heeft opgesteld:

  • Je kan alleen je auto schorsen als de auto op jouw naam staat.
  • Je moet in het bezit zijn van een geldig kentekenbewijs.
  • Wanneer je auto is geschorst mag je er niet meer de weg mee op. Doe je dit wel, dan kun je een hoge boete verwachten.
  • Je auto schorsen mag maximaal voor een jaar. Is dit niet lang genoeg, dan kan je er voor kiezen om de schorsing hierna te verlengen.
  • Is de schorsing opgeheven dan moet je auto weer verzekerd en APK-gekeurd zijn.


Zelf stopzetten verzekering

Ga je je auto schorsen? Let er dan op dat je er zelf voor moet zorgen dat je verzekering wordt stopgezet voor die periode. Dit gaat niet automatisch in wanneer je auto wordt geschorst bij de RDW. Het is raadzaam om je auto wel te blijven verzekeren voor brand en diefstal om veel ellende en hoge kosten te besparen.


Kosten van schorsing

Het RDW hanteert verschillende tarieven voor het auto schorsen. Namelijk een laag tarief van €24,- een normaal tarief van €73,- en €120,- voor het hoogste tarief. Hierbij geldt dat personenauto’s en bedrijfsauto’s tot 15 jaar oud en onder de 3500 kg het normale tarief betalen. Voor de schorsing van andere voertuigen betaal je het lage tarief. Ook wanneer je een schorsing wilt verlengen betaal je het lage tarief. Wil je jouw auto schorsen binnen één jaar na de eerste schorsing van je auto, dan betaal je het hoogste tarief.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands