Je bedrijfsauto verhuren om de bijtelling te slim af te zijn?

Stel je voor, je hebt een mooie auto van de zaak en je denkt: "Hoe kan ik slim omgaan met die bijtelling?" Er gaat een lampje branden: "Wat als ik mijn auto nou eens verhuur aan mezelf of mijn partner? Dan gebruik ik 'm privé, maar op papier lijkt het net alsof ik 'm netjes huur van mijn eigen bedrijf." Klinkt als een sluw plan, toch? Maar, is dat eigenlijk wel zo'n goed idee als het klinkt? Laten we duiken in de wereld van bijtelling en autoverhuur binnen je eigen bedrijf.


Bijtelling, hoe zat het ook alweer?

Eerst even back to basics. Als je een auto van de zaak hebt en je rijdt er meer dan 500 kilometer privé mee per jaar, dan krijg je te maken met bijtelling. Dat betekent dat je extra belasting moet betalen omdat je de auto ook voor je eigen plezierritjes gebruikt. Logisch, de fiscus ziet dat als een soort extra loon in natura.

Het verhuurplan

Nu komt het: sommige slimme koppen dachten: "Als ik mijn auto nou huur van mijn eigen bedrijf voor die paar keer dat ik 'm privé gebruik, dan is het toch geen bijtelling waard?" Klinkt slim, toch? Ze maken een officieel klinkende huurovereenkomst, betalen een 'zakelijke' huurprijs aan hun BV en klaar is Kees. Geen bijtelling, zou je denken.

De realiteit: rechters & de fiscus denken anders

Helaas, de praktijk is minder rooskleurig. De fiscus en rechters hebben dit trucje door. Er zijn zelfs uitspraken van gerechtshoven (zoals in Den Haag en Arnhem) die zeggen: "Leuk geprobeerd, maar nee." Zelfs als je betaalt voor de huur, als je die kilometers privé rijdt, telt het gewoon als bijtelling. Zelfs het verhuren aan je partner voor vakantieritjes werd niet geaccepteerd. De rechter zei eigenlijk: "Je dacht slim te zijn, maar die vlieger gaat niet op."

Een specifiek voorbeeld

Neem het geval van een DGA die zijn Volvo van de zaak meenam op vakantie naar Noorwegen en Oostenrijk. Hij hield keurig een rittenregistratie bij, sloot een huurovereenkomst met zijn BV voor de vakantieperiode, en betaalde meer dan € 1.000 huur. Maar de gerechtshoven zeiden: "Die vakantiekilometers zijn privé, dus dat wordt bijtellen!"

Wat zegt dit ons?

Allereerst, creatief denken is top, maar de Belastingdienst en rechters zijn niet gek. Ze kijken naar de werkelijke situatie. Het idee om je auto van de zaak te verhuren om bijtelling te ontwijken werkt dus niet echt in de praktijk.

Wat mag dan wel?

Er is wel een uitzondering. Als je als werkgever een auto verhuurt aan een werknemer voor strikt tijdelijk privégebruik, en alles is volgens de boekjes geregeld (denk aan een marktconforme huurprijs), dan is er soms ruimte. Maar, en dit is een grote maar, het mag niet gaan om een auto die je ook privé ter beschikking stelt aan werknemers.

Conclusie: slim of fiscale fabel?

Het lijkt een slimme zet, je auto van de zaak verhuren om bijtelling te ontwijken, maar het is een fiscale fabel. De regels zijn streng en de uitzonderingen smal. Dus, voordat je met dit idee aan de slag gaat, denk twee keer na en overleg misschien eerst met een belastingadviseur. Zo voorkom je verrassingen en hou je het gezellig met de fiscus.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands