Je autobanden gaan langer mee met deze tips

Door de enorme prijsstijgingen in Nederland is de inflatie de laatste maanden flink toegenomen. Ook auto-eigenaren hebben te maken met deze prijsstijgingen. De kosten voor benzine en diesel rijzen de pan uit en ook het vervangen van autobanden is een dure kwestie geworden. Met deze tips gaan ze langer mee!

 

Een nieuwe band kost al snel 100 euro

Niet alleen onderdelen, zoals autobanden, zijn duurder geworden. Ook het uurloon van de monteur is de laatste jaren aanmerkelijk omhoog gegaan. Hoe kan je dan nog op je autokosten besparen? Een slimme manier is om ervoor te zorgen dat slijtdelen zoals banden langer meegaan. Een nieuwe band kost al snel 100 euro. Zijn alle vier de banden aan vervanging toe dan ben je inclusief de montagekosten dus ruim 400 euro kwijt!

 

Autobanden gaan langer mee met de juiste bandenspanning

Je autobanden gaan langer mee door ze de juiste aandacht te geven. Om te beginnen moet je hiervoor de bandenspanning controleren. De bandenspanning is misschien wel het allerbelangrijkste om ervoor te zorgen dat je autobanden langer meegaan. Waarom is dit zo belangrijk? Je banden slijten sneller of ongelijkmatig als ze te hard of juist te zacht zijn opgepompt. Dat laatste komt het vaakst voor. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van alle Nederlanders rondrijdt met te zachte banden. Je kan je voorstellen dat dit tot meer slijtage leidt, waardoor de autobanden eerder versleten zijn en vervangen moeten worden.

 

Check de bandenspanning

Autobanden gaan dus langer mee met de juiste bandenspanning. Die ligt meestal tussen de 1,8 en 3,2 bar maar is per auto verschillend. In het onderhoudsboekje van jouw auto staat wat de juiste bandenspanning is. Om te achterhalen wat de spanning is van jouw banden kan je naar een benzinestation rijden waar ze altijd wel een bandenpomp beschikbaar hebben met een spanningsmeter. Daarnaast kan je natuurlijk een bandenspanningsmeter aanschaffen. Heb je alles gecontroleerd en zijn de banden opgepompt? Dan is het zaak regelmatig, bijvoorbeeld elke maand, de spanning te blijven checken. Alleen dan gaan je autobanden langer mee.

 

Rijd rustig dan gaan je banden langer mee

Je autobanden gaan ook langer mee als je je rijgedrag aanpast. Dat betekent onder andere: rustig optrekken, de auto zo veel mogelijk laten uitrollen (dus weinig remmen) en bochten niet te snel nemen. Klinkt heel logisch maar voor veel automobilisten is het een hele omschakeling. Anticiperen op het overige verkeer is de beste manier om ervoor te zorgen dat je autobanden langer meegaan. Door je eigen rijgedrag af te stemmen op het overige verkeer voorkom je dat je plotseling moet remmen of een bocht te hard neemt. Zo slijten je banden minder snel en gaan ze langer mee.

 

Roteren van de autobanden

Een andere methode waarmee je banden langer meegaan is het roteren. Dit betekent dat je bijvoorbeeld elke 10.000 of 20.000 kilometer de banden aan de voor- en achterkant omwisselt. De banden van de voorwielen gaan dan naar de achterwielen en omgekeerd. De reden om dit te doen is dat de banden van de aangedreven wielen sneller slijten. Door ze te roteren profiteer je maximaal van de levensduur van alle banden.

 

Hoe lang gaan mijn autobanden nog mee?

Met de juiste bandenspanning en door rustig te rijden gaan je banden langer mee. Maar hoe weet je dan hoe lang je nog met je banden kan doorrijden? Dit kan je op verschillende manieren inschatten. Allereerst kan je de diepte van het bandenprofiel beoordelen. In Nederland moeten autobanden minimaal 1,6 millimeter profiel hebben anders wordt de auto bij de APK afgekeurd. Het maakt daarbij overigens niet uit of je zomerbanden, winterbanden of vierseizoenenbanden hebt. Voor alle typen banden geldt de minimale eis van 1,6 millimeter profiel. Je hoeft alleen maar je banden te bekijken om te zien of ze al aan vervanging toe zijn. Alle banden zijn namelijk voorzien van een zogenaamde indicator. Dit is een rubber blokje van precies 1,6 millimeter hoog in het profiel van de band. Begint het blokje te slijten dan moeten de banden vervangen worden. Wil je extra zekerheid dan kan je ook een profieldieptemeter aanschaffen.

 

Check de leeftijd van je banden

Tot slot is het belangrijk om de leeftijd van de band te achterhalen. Autobanden gaan gemiddeld vijf tot tien jaar mee waarna het tijd wordt om ze te vervangen. Om te weten hoe oud de banden van jouw auto zijn hoef je alleen maar de zijkant te inspecteren. Hier vind je een viercijferige code met de productiedatum. De eerste twee cijfers zijn de productieweek en de laatste twee het productiejaar. Is de code bijvoorbeeld 3519 dan is de band geproduceerd in week 35 van 2019. Daarnaast is het belangrijk om je eigen verstand te gebruiken. Banden met zichtbare scheuren of bobbels moeten zo snel mogelijk vervangen worden omwille van de verkeersveiligheid.

 

Conclusie

Je autobanden gaan langer mee met de juiste bandenspanning en een rustig rijgedrag. Om in te schatten hoe lang je banden nog mee kunnen gaan controleer je de profieldiepte. Deze moet meer zijn dan 1,6 millimeter. Tot slot controleer je de leeftijd van de banden. Banden ouder dan 10 jaar moeten zo snel mogelijk vervangen worden.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands