Is jouw auto wintersport-proof?
Met de Kerstvakantie voor de deur zullen er weer vele duizenden Nederlanders richting de sneeuw vertrekken. De drukke wegen en onvoorspelbare weersomstandigheden kunnen voor vervelende situaties zorgen. Bereid jezelf dus goed voor met de volgende tips.
Je auto klaarmaken voor de wintersport
Er gaat een boel mee in de auto op wintersport. Maar naast je bagage en skispullen zijn er een boel andere dingen om aan te denken. Ga in ieder geval het volgende lijstje langs.
Controleer je basisuitrusting
Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren. Daarom is het een must om sowieso je basisuitrusting goed voor elkaar te hebben. Deze bevat onder andere:
- Gevarendriehoek. Heb je autopech? Dan is het belangrijk om andere bestuurders te waarschuwen door middel van een gevarendriehoek. In veel landen is het zelfs verplicht om deze in je auto te hebben liggen.
- Reservelampen. Mist en sneeuw benemen je vaak het zicht op de weg. Check daarom altijd of je lampen goed werken. Mocht een van je lampen het onderweg begeven, zorg er dan voor dat je deze kunt vervangen door een reservelamp. Zo voorkom je ook boetes.
- EHBO trommel. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goed gevulde EHBO trommel is daarom zeker geen overbodige luxe.
Vloeistof op niveau?
Controleer dit voordat je op pad gaat. Het gaat met name om:
- Ruitenwisservloeistof. Goed zicht is belangrijk. Tip: kies voor een antivriesvariant. Een zomervloeistof kan bevriezen in het reservoir.
- Motorolie. De prestatie en levensduur van een motor is voor een grote deel afhankelijk van de smering. Motorolie houdt de motor koel. Weet je zelf niet welke motorolie er in jouw auto zit? Raadpleeg dan je garage, zij kunnen je hier altijd antwoord op geven.
- Koelvloeistof. Koelvloeistof houdt de motor van je auto op de juiste temperatuur. Ook zorgt het ervoor dat het verwarmings- en airconditioningsysteem goed werkt. In de winter laat je de airco wel uit. Maar een verwarmingssysteem dat goed functioneert is uiteraard wel aangenaam.
- Op tijd tanken. In Nederland zijn we gezegend met veel tankstations. In het buitenland is dit anders. Vooral in Duitsland kunnen er soms tientallen kilometers zitten naar het volgende tankstations. Wees daarom tijdig met tanken.
Controleer je banden
Veilig de weg op met goede banden: een must! Helemaal wanneer je lange afstanden gaat rijden.
- Winterbanden. Rijden met winterbanden is niet alleen veilig, je voorkomt hier ook boetes mee. In Duitsland betaal je minimaal 40 euro bij het ontbreken ervan. Ook ben je niet verzekerd wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk.
- Bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor een betere rijeigenschap, kortere remweg, minder slijtage en lager brandstofverbruik. Heb je zware belading? Controleer je bandenspanning dan ook even nadat je je auto hebt volgeladen.
- Sneeuwketting. Een sneeuwketting biedt extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen. Bovendien zijn er winsterportgebieden waar een sneeuwketting verplicht is. Vaak wordt dit aangegeven door middel van een blauwe bord met een sneeuwketting erop. Zorgt dus dat deze niet ontbreekt.
Controleer je winterset
Zorg ervoor dat de volgende producten niet ontbreken in je auto.:
- Ijskrabber. Wat kunnen we erover zeggen? Zonder ijskrabber ben je nergens.
- Ruitenontdooier. Met een ruitenontdooier verwijder je gemakkelijk het sneeuw en ijs dat je autoruiten bedekt. Ook handig bij vastgevroren ruitenwissers.
- Slotontdooier. Sloten bevroren? Gebruik slotontdooier en je auto gaat binnen no time weer open.
Ook handig om bij je te hebben
- Naald. Voor het doorprikken van bevroren ruitensproeiers.
- Zaklamp. Het kan voorkomen dat je in het donker een sneeuwketting om je banden moet leggen.
- Voldoende eten en drinken. Je weet nooit waar je onderweg belandt. Zorg dus dat je voldoende eten en drinken bij je hebt.
- Dikke deken. In geval van nood of autopech kun je zonder verwarming komen te zitten. Neem daarom voor de zekerheid een warme deken mee.
- Noodlader. Autopech? Met een noodlader of extra accu voor je telefoon ben je altijd bereikbaar.
- Rubbereren vloermatten. De normale stoffen vloermatten zijn niet goed bestand tegen de mix van sneeuw, vocht en zout die je tijdens de wintersport onvermijdelijk mee zult nemen de auto in. Het loont zich om de normale matten te vervangen voor rubberen exemplaren.
- Een oude handdoek. Vocht en zout zijn funest voor een auto. Neem daarom ook een oude deken mee om je materiaal en spullen mee af te drogen voordat je ze in de auto legt. Eventueel kun je een zeil gebruiken om de vochtige spullen op te leggen.
- Tolvignet. Verschillende alpenlanden heffen tol op snelwegen. Controleer dit van tevoren en vraag eventueel vooraf een vignet aan.
Rijden in omstandigheden
Nu je auto voor elkaar is ga je in ieder geval een stuk vertrouwder op pad. Onderweg naar je bestemming kan het zijn dat je bergen moet trotseren of op sneeuw moet rijden. Wat moet je hierover weten?
Voorkom dat je auto zich ‘ingraaft’ tijdens het wegrijden op sneeuw door heel rustig weg te rijden. Zo krijgen de banden de kans om grip te pakken. Ook kun je de auto in zijn twee zetten en wegrijden.
De belangrijkste regel voor rijden op sneeuw (of ijs) is langzamer rijden. Voorkom acceleraties en plotselinge rem- of stuurbewegingen. Houd ook wat extra afstand op je voorganger ten opzichte van normale omstandigheden. Kijk ver vooruit en anticipeer op de weg en de omgeving. Met name bij bochten is het belangrijk op tijd en met beleid af te remmen. Mocht de auto toch beginnen te glijden tijdens het remmen, laat de rem dan onmiddellijk los en probeer rem opnieuw maar met iets meer beleid.
Let voor vertrek goed op het weerbericht. Ga nooit de weg op als er een sneeuwstorm voorspeld staat. Tenzij het echt niet anders kan.
Rijden in de bergen
Rijden in de bergen is anders dan rijden op het vlakke. De beste tip is om het zuinige rijden te laten voor wat het is en de auto flink wat toeren te laten maken door in een versnelling lager dan normaal te rijden, vooral de 2e en 3e versnelling zul je flink gebruiken. Zowel bergop als bergaf. Bergaf rem je zo dus met ook op de motor af en voorkom je oververhitting van de remmen. Schakel op tijd terug voor haarspeldbochten en kijk altijd naar wat er van achter de bocht aankomt qua verkeer. De meeste haarspeldbochten neem je in de 2e versnelling. Zorg er ook voor dat je nog bekend bent met de hellingproef. Dikke kans dat je deze nodig zult hebben. Goed om te weten is dat stijgend verkeer voorrang heeft. Een laatste tip, houd je eigen tempo aan en laat je niet gek maken door haastige locals achter je.
Done! Nu ben jij helemaal klaar om de besneeuwde wegen te trotseren. Fijne wintersport!