Hoe houd je de waarde van je auto hoog?

Als automobilist komen we allemaal op het punt dat we onze huidige auto willen verkopen. Het verkoopbedrag van de oude auto kan dan gebruikt worden voor de aanschaf van een ander model. Houd de waarde van je auto zo hoog mogelijk om een mooie prijs voor je occasion te krijgen bij verkoop.


Wat is je auto nog waard na twee jaar? Of na negen jaar? Wie een nieuwe auto koopt, weet op voorhand al dat de autowaarde daalt op het moment dat de auto de showroom verlaat. De autowaarde daalt jaarlijks met ongeveer tien procent, wat behoorlijk veel is als het om een jonge auto gaat. Hoe hoog zal de autowaarde zijn als je na enkele jaren besluit de auto te verkopen? Om antwoord op deze vraag te geven is het belangrijk te weten welke zaken invloed hebben op de waarde van je auto. Bij het bepalen van de autowaarde is de huidige staat van de auto bepalend. Denk hierbij aan het bouwjaar, de kilometerstand en eventuele schades. De vraag naar je auto op de tweedehandsmarkt is ook belangrijk. Daarom wordt er ook gekeken naar de populariteit van het merk en model en de kleur van en de opties aan je auto. Deze zaken kunnen bepalend zijn voor de actuele autowaarde en de mogelijke verkoopprijs.

Aan het bouwjaar van de auto kun je zelf niets veranderen, maar er zijn wel dingen die je kunt ondernemen om de waarde van je auto zo hoog mogelijk te houden zodat je op het moment van de autoverkoop een mooi bedrag voor je kunt ontvangen. Hieronder vind je drie tips hoe jij de autowaarde zo hoog mogelijk houdt.


De onderhoudsbeurten

De onderhoudsstaat van je auto is een belangrijke factor bij de waardebepaling van je auto. Een goed onderhouden auto kan je hoge kosten besparen, want het overslaan van een onderhoudsbeurt kan uiteindelijk dubbel zoveel geld kosten. Omdat je niet aan hoognodige reparaties ontkomt zullen de problemen erger worden als je onderhoudsbeurten overslaat, wat weer resulteert in een waardevermindering van je auto. Waar moet je onder andere rekening mee houden?

  • Laat banden, filters, remblokken en vloeistoffen regelmatig controleren en/of vervangen
  • Wees zorgvuldig met onderhoud aan de motor
  • Pas je rijstijl aan om snelle slijtage van onderdelen te voorkomen

Frequente onderhoudsbeurten zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid, maar houdt tevens de waarde van je auto hoog. Het is verstandig de onderhoudshistorie bij te houden in een onderhoudsboekje. Zeggen dat je je auto goed onderhouden hebt is een heel ander verhaal dan dat je het kunt aantonen.


Vermijd beschadigingen

Aan slijtage en kleine gebruikerssporen ontkomt geen enkele auto en zal veel minder van belang zijn voor de hoogte van de autowaarde als grote krassen en deuken.

Vooral op de achterbumper en bij de deuren zijn deukjes snel gemaakt. Het probleem is echter dat het repareren duur is, waardoor dit direct van invloed is op de waarde van je auto. Houd bovendien de wielen van de stoeprand om de buitenkant van de auto deuk- en krasvrij te houden.


Houd het interieur in perfecte staat

Net zoals krassen en deuken aan de buitenkant van de auto de waarde kan laten verminderen, kan dit ook het geval zijn als je niet zorgvuldig met het interieur omgaat. Houd de binnenkant schoon en netjes. Auto’s met scheuren, barsten en vlekken zal minder aantrekkelijk ogen, waardoor de waarde van je auto zal afnemen. Wees je ook bewust van verkleuringen van het interieur door de zon. Parkeer je auto daarom zo beschut mogelijk. Koplampen kunnen bijvoorbeeld na verloop van tijd geel uitslaan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands