Hoe gevaarlijk is een hete auto?

Het is heet! Al tijden hebben we te maken met tropische temperaturen in het land. Perfect voor alle zonaanbidders en ideaal om te zwemmen en te barbecueën. Maar opgelet, mensen blijven zich vergissen in hoe snel de temperatuur in een geparkeerde auto kan oplopen en hoe gevaarlijk dit kan zijn.



Bij de politie komen ieder jaar weer meldingen binnen van mensen die hun hond (of erger: kind) in de auto hebben laten zitten bij warm weer. Al binnen tien minuten stijgt de temperatuur in je auto met zo’n tien graden. Is het buiten 21 graden, dan is het na 10 minuten al 31 graden in je auto. Na een half uur zelfs al 40 graden. Met dit weer even snel boodschappen doen? Laat dan niet je kind of huisdier achter in de auto.


Bij baby’s en kleine kinderen loopt de lichaamstemperatuur ook sneller op dan bij volwassenen, omdat ze een kleiner oppervlakte hebben. Daarbij verhinderd het interieur en de bekleding van de auto dat ze de warmte goed kwijt kunnen. Veel ouders hebben niet door dat ze al binnen korte tijd spelen met het leven van hun kind. Vanaf een autotemperatuur van 42 graden wordt het levensgevaarlijk. Honden hebben het nog zwaarder. Zij kunnen hun warmte niet kwijt door te zweten maar alleen door te hijgen en via hun voetzolen. Hierdoor raken ze eerder oververhit en jaarlijks overlijden er dan ook meerdere honden aan oververhitting. Mocht je hond toch oververhit zijn geraakt koel hem dan zo spoedig mogelijk af met een natte doek en geef de hond kleine slokjes water. Komt u een kind of hond tegen in een warme, afgesloten auto. Spoor dan zo snel mogelijk de eigenaar op of bel 112 of 144.. Als het een kwestie van leven of dood is kun je toestemming krijgen om in actie komen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands