Hobby vs Dethleffs campers: welke kies jij?

Ben je op zoek naar de beste camper voor jouw volgende kampeertrip? Dan is het eenvoudig om te belanden in een overvloed aan informatie. Hymer, Bürstner, Adria, Knaus, Hobby, Dethleffs, Carthago, Pilote, Weinsberg, Rimor: enkele voorbeelden van bekende campermerken. Ieder met hun eigen specifieke kenmerken en pluspunten. Hoe weet je welke camper goed bij jou past? 


In deze blog vergelijken we de campers van Hobby vs Dethleffs. Twee gerenommeerde merken met een lange geschiedenis, die bekend staan om hun kwalitatieve campers. We vertellen je over de historie van deze fabrikanten en zetten de belangrijkste kenmerken op een rij. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken. 

Geschiedenis Hobby campers

Harald Striewski was een Duitse carrosseriebouwer. Tijdens zijn werk repareerde hij frequent caravans. Het idee van een mobiele vakantie inspireerde hem enorm. Met geleend geld bouwde Harald in 1964 de eerste Hobby caravan, het basismodel Hobby 400. Vervolgens richtte hij in 1967 het bedrijf Hobby-Wohnwagenwerk Ing op in Fockbek. Tegenwoordig zijn ook de caravans van Fendt onderdeel van de Hobby-groep. 


De eerste camper volgde in 1984: de Hobby 600. Het bedrijf produceert jaarlijks meer dan 10.000 caravans, maar ook duizenden campers verlaten de fabriek. Met diverse modellen kampeerauto’s en buscampers is Hobby een belangrijke leverancier van hoogwaardige campers. 

Geschiedenis Dethleffs campers

Je bezittingen vervoeren tijdens een rondreis gebeurde al eeuwenlang. Aan het eind van de 19e eeuw ontstond het idee om dat te doen voor recreatieve doeleinden. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de caravan, maar de Duitse Arist Dethleffs wordt vaak gezien als een belangrijke uitvinder van de huidige caravan. Of dat nu waar is of niet: het is zeker een belangrijke marketing slogan waarmee het merk zich wil positioneren. 


Dat Dethleffs een van de oudste producenten van caravans en campers is, staat wel vast. Het bedrijf Dethleffs KG werd al in 1832 opgericht als producent en distributeur van zwepen. Sinds 1931 produceert het bedrijf vanuit Isny caravans. Vanaf 1932 volgden ook skistokken. Toen de populariteit van caravans een vlucht nam, besloot het bedrijf zich volledig op de productie van caravans toe te leggen. 


De eerste camper volgde in 1977. Hoewel de eerste buscamper nog niet erg gewild is onder consumenten, worden campers in de jaren ‘80 razend populair. Dethleffs gebruikt als eerste fabrikant het Fiat Ducato chassis voor een kampeerauto. 


Inmiddels vormt Dethleffs een onderdeel van de Erwin Hymer Group, waaronder ook de caravans en campers van onder meer Hymer, Bürstner, Eriba en Laika vallen. 

Hobby vs Dethleffs campers: de belangrijkste kenmerken

Je weet nu iets meer over het ontstaan van beide camperfabrikanten. Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste kenmerken, waarmee de campers van Hobby en Dethleffs zich onderscheiden. 

Hobby campers 

Hobby onderscheidt twee categorieën campers. Half-integraal en integraal campers vind je op hun website onder de noemer kampeerauto’s. Daarnaast produceert Hobby ook buscampers: compacte, wendbare campers met het formaat van een bestelbus. 


We zetten een aantal kenmerken van Hobby campers op een rij: 

 • HobbyKomplett: alle campers van Hobby worden volledig uitgerust opgeleverd. Dat betekent dat alle accessoires en opties standaard bij de basisprijs zijn inbegrepen. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Hiermee scoort Hobby al jarenlang goed op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 
 • HobbyConnect-app: een gebruiksvriendelijke app voor volledige controle over functionaliteiten zoals verlichting, verwarming en de vulniveaus van de camper. 
 • Moderne techniek: Hobby produceert jaarlijks ruim 15.000 voertuigen vanuit de moderne fabriek in Fockbek. Met nieuwe technologieën en innovaties wordt gewerkt aan duurzame, hoogkwalitatieve kampeerwagens. 
 • OnTour en DeLuxe zijn de modelseries van Hobby campers. De OnTour kenmerkt zich door efficiëntie, de DeLuxe gaat nog een stapje verder met een zeer complete uitrusting. 
 • De nieuwe Maxia Van vormt de nieuwe Premiumklasse van Hobby: een combinatie van Scandinavische sfeer en Duitse innovatie. 
 • Eenvoudig vergelijken: op de website van Hobby is het mogelijk om eenvoudig tot drie modellen campers met elkaar te vergelijken. Zo heb je in één oogopslag informatie over prijzen, voertuiggegevens, technische gegevens en de uitrusting. 

Dethleffs campers

Dethleffs produceert drie typen campers. Half-integralen en integralen onder de noemer campers. Een buscamper onder de naam camper van. En een nieuw segment: de urban camper. Deze compacte auto combineert een optimale rijervaring met een functionele indeling en is zo geschikt voor zowel kamperen als dagelijks gebruik. 


De belangrijkste kenmerken waarmee Dethleffs campers zich onderscheiden: 

 • AirPlus systeem: optimale ventilatie tijdens alle seizoenen, zonder kans op vochtigheid en schimmelvorming. 
 • Ergonomisch zitcomfort: met Fiat Captain Chair pilotenstoelen in een aantal modellen campers. 
 • Innovatieve, Zwitsers ontwikkelde 7-zonen EVOPoreHRC matrassen voor optimaal slaapcomfort. 
 • Standaard veiligheidsuitrusting: zoals zelfnastellende remmen, banden met veiligheidsreserve en een kwaliteitschassis. 
 • Kwaliteitsstempel ‘Made in Germany’: alle campers worden in Duitsland ontwikkeld en geproduceerd. Zo verzekert Dethleffs zich van de hoogste kwaliteit voor alle onderdelen van de campers. 
 • Innovatief: Dethleffs past zich voortdurend aan de behoeften van kampeerders aan. Met veel aandacht voor detail bedenkt het merk telkens nieuwe oplossingen en functionaliteiten. Een voorbeeld is de elektrische camper, de Dethleffs e.home. 

Kies je een camper van Hobby of Dethleffs? 

In dit artikel vergeleken we Hobby vs Dethleffs campers. Weet jij al of je kiest voor een camper van Hobby of Dethleffs? Wij kunnen je niet vertellen welke camper het beste bij je past. Dat hangt helemaal af van jouw eigen voorkeuren en wensen. We hopen wel dat je met dit artikel iets meer inzicht hebt gekregen. In het ontstaan van de campers en de belangrijkste kenmerken waarmee deze merken zich onderscheiden. 

Camper verkopen? Meld je aan!

Ben je al in het bezit van een camper en wil je deze verkopen? Dan helpen wij je graag. Jij hoeft je voertuig alleen maar aan te melden en ons te voorzien van de relevante informatie. Daarna zorgen wij ervoor dat je een mooi bod ontvangt op je kampeerauto. Zo profiteer jij van een zorgeloze, vlotte verkoop. Voordat je het weet rijd je rond in je gloednieuwe Hobby of Dethleffs camper! Waar wacht je nog op?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands