Hier lees je alles over de APK
Iedereen die in het bezit is van een auto krijgt er vroeg of laat mee te maken: de APK. Deze Algemene Periodieke Keuring bestaat voor personen- en bestelauto’s al sinds 1985. Voor zware voertuigen was de keuring al een paar jaar eerder ingesteld, om precies te zijn in 1981. In dit artikel vertellen we je meer over de APK.
Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?
De APK is een wettelijk verplichte keuring; zonder APK mag je niet de weg op. Maar niet elke auto hoeft gekeurd te worden. Eigenaren van een nieuwe benzineauto hoeven pas na vier jaar voor het eerst een afspraak te maken voor een APK-keuring. Daarna moet de auto elke twee jaar gekeurd worden, totdat deze acht jaar oud is. Vanaf dat moment is een jaarlijkse APK nodig. Voor auto’s met een dieselmotor gelden andere regels. Een nieuwe dieselauto moet na drie jaar voor het eerst gekeurd worden en daarna elk jaar.
Wie voert de APK uit?
Ieder jaar worden er bijna 8 miljoen APK-keuringen uitgevoerd in Nederland. Meestal gebeurt dit door de APK-keurmeester waar je ook je auto in onderhoud hebt, maar je kan in principe bij elk garagebedrijf een afspraak maken voor een APK-keuring. De keurmeester kijkt tijdens zo’n keuring of de auto aan alle veiligheids- en milieueisen voldoet, en of de auto correct staat vermeld in het kentekenregister. Na de keuring ontvang je een keuringsrapport dat je in je auto kan bewaren. Zo kan je altijd aantonen dat de auto netjes gekeurd is.
Waarom is er een APK-keuring?
De APK is in het leven geroepen om onveilige auto’s van de weg te halen, en om de verkeersveiligheid te verbeteren. En met succes. In 1970 vielen er bijna 3200 doden in het verkeer, in 2020 waren dat er 610. Die daling komt natuurlijk niet alleen maar door de APK. Auto’s zijn veel veiliger geworden en ook de infrastructuur is verbeterd, maar de APK heeft zeker wel effect gehad. Want vroeger zag je nog echte wrakken op de weg. Deze auto’s waren zo onveilig dat ze vaak door de politie van de weg werden gehaald. Op YouTube vind je nog allerlei filmpjes hierover als je zoekt op ‘wrak van de weg’. Gelukkig is het nu veel beter gesteld met de auto’s op de weg, met de komst van de APK zijn de echte wrakken verdwenen. Bij de keuring kijkt de keurmeester dan ook vooral naar de technische staat van de auto. Er zijn daarbij talloze eisen waaraan de auto moet voldoen. Deze eisen gelden onder andere voor de carrosserie, voor de motor, de spiegels, verlichting en banden. Maar ook de wielophanging, de remmen, de stuurinrichting en de uitstoot van de motor zijn belangrijke punten waarop een auto wordt gekeurd.
Komt mijn auto door de APK?
Dat klinkt streng, maar toch zijn veel APK-eisen echt minimale eisen waaraan je auto moet voldoen. Zo hoeven alleen auto’s die na 25 januari 2010 zijn verkocht altijd zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel. Is je auto ouder dan is de rechterbuitenspiegel niet verplicht. En ook als we kijken naar de profieldiepte voor autobanden dan zien we daar de minimale eis van 1,6 millimeter. Pas als je banden minder dan 1,6 millimeter profiel hebben volgt er afkeuring. Over het algemeen geldt dat als je je auto goed onderhoudt en geen grote veranderingen aanbrengt deze meestal goed door de keuring zal komen. En ook dankzij de kwaliteit van de huidige auto’s kan je dan weer veilig de weg op. Ook kan je zelf veel doen om je auto veilig te houden. De RDW adviseert bijvoorbeeld om te kiezen voor goede banden en om op winter- en zomerbanden te rijden. Een goed alternatief is overigens de vierseizoenenband. Ook adviseert de RDW om regelmatig de staat van de ruitenwissers en van de verlichting te controleren.
Auto verkopen voor de APK
Ondanks alle zorg zal ooit het moment komen dat je auto misschien afgekeurd gaat worden. Om onverwacht hoge reparatiekosten te voorkomen is het dan wellicht beter om je auto te verkopen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Heeft je garage een mooie occasion te koop staan? Wellicht kan je je oude auto aan de eigenaar verkopen wanneer je bij zijn bedrijf ook weer een andere auto koopt. Een andere mogelijkheid is natuurlijk Marktplaats. Je kan waarschijnlijk een iets hogere prijs vragen voor je auto, maar daar staat tegenover dat je kopers aan de deur krijgt die willen onderhandelen.
Verkopen via ikwilvanmijnautoaf
Een derde mogelijkheid om je oude auto te verkopen is via ikwilvanmijnautoaf. Dat gaat helemaal online. Je meldt je auto aan met het kenteken, geeft een omschrijving en upload een aantal foto’s. Daarna bieden wij je auto aan in een autoveiling en na afloop ontvang je via ons een inkoopvoorstel. Accepteer je het voorstel? Dan is je auto verkocht en hoef je alleen nog maar een afspraak te maken met de koper voor betaling en levering. Deze kopers zijn allemaal erkende autohandelaren en autobedrijven.