Het belang van de kleine beurt voor je auto

Als trotse autobezitter is het essentieel om je voertuig in topconditie te houden, niet alleen voor je veiligheid en die van anderen, maar ook om de levensduur van je auto te verlengen. Een van de cruciale aspecten van auto-onderhoud is de kleine beurt. Hoewel velen van ons bekend zijn met de grote beurt, speelt de kleine beurt een even belangrijke rol in het onderhouden van je auto. Hieronder duiken we in het waarom en wat van de kleine beurt en bieden we tips om de kosten te beheersen.


Waarom is de kleine beurt nodig?

Preventief Onderhoud: De kleine beurt is een vorm van preventief onderhoud. Het helpt bij het vroegtijdig identificeren en oplossen van kleine problemen voordat ze uitgroeien tot grotere, kostbaardere problemen.

Veiligheid: Regelmatige kleine beurten garanderen dat essentiële onderdelen zoals remmen, banden, en verlichting in goede staat zijn, wat cruciaal is voor je veiligheid op de weg.

Levensduur van de Auto: Door slijtagegevoelige onderdelen regelmatig te controleren en indien nodig te vervangen, verleng je de levensduur van je auto.

APK-Keuring: Een goed onderhouden auto heeft een grotere kans om door de APK-keuring te komen zonder extra kosten voor reparaties of aanpassingen.


Wanneer is een Kleine Beurt Nodig?

Moderne auto's hebben vaak een dashboardindicator die aangeeft wanneer onderhoud nodig is. Voor oudere modellen is de vuistregel dat je auto elke 10.000 tot 15.000 kilometer een onderhoudsbeurt nodig heeft. Als je minder rijdt, is het verstandig om de kleine en grote beurt te combineren met je jaarlijkse APK.


Wat wordt er gecontroleerd?

Tijdens een kleine beurt worden verschillende essentiële onderdelen en vloeistoffen nagekeken en indien nodig vervangen of bijgevuld, waaronder:

 • Koelvloeistof
 • Uitlaatsysteem
 • Interieurfilters
 • Distributieriem
 • Motorolie en oliefilter
 • Luchtfilter
 • Remvloeistof en remmen
 • Banden
 • Accu
 • Katalysator
 • Ruiten en ruitenwissers
 • Verlichting


Kosten en besparingen

De kosten van een kleine beurt variëren, maar liggen meestal tussen de 100 en 150 euro. Deze kunnen oplopen afhankelijk van de staat van je auto en wat er vervangen moet worden. Door zelf enkele eenvoudige onderhoudstaken uit te voeren, zoals het verversen van motorolie of het bijvullen van koelvloeistof, kun je besparen op de kosten van een kleine beurt.


Conclusie

Het overslaan van een kleine beurt om kosten te besparen kan op de lange termijn leiden tot hogere uitgaven door onvoorziene reparaties. Bovendien kan het rijden met een slecht onderhouden auto gevaarlijk zijn en de verkoopwaarde van je voertuig verminderen. Investeer daarom in regelmatig onderhoud en zorg ervoor dat je auto altijd in optimale conditie is. Een kleine beurt is niet alleen een kleine investering in de veiligheid, maar ook in de toekomstige waarde van je auto

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands