Goed nieuws voor camperliefhebbers: B-rijbewijs Limiet naar 4250 kg

Na lang wachten en intensief lobbywerk van diverse organisaties is het dan eindelijk zover: de grens voor het B-rijbewijs wordt opgetrokken naar 4250 kg. Dit historische besluit, genomen door het Europees Parlement, zorgt ervoor dat je binnenkort met een B-rijbewijs ook een zwaardere camper mag besturen.

Een grote sprong voorwaarts

Deze verandering is onderdeel van de vierde Europese rijbewijsrichtlijn, die naast de verhoging voor campers ook andere significante wijzigingen introduceert, zoals een digitaal rijbewijs op je smartphone. Deze wijzigingen zijn een reactie op de toenemende populariteit van campers en de noodzaak om veiligheid, duurzaamheid en comfort te verhogen zonder dat camperbezitters een vrachtwagenrijbewijs moeten halen.

De inzet van belangenorganisaties

De verhoging van de maximummassa voor campers met een B-rijbewijs is mede te danken aan het jarenlange lobbywerk van organisaties zoals de European Caravan Federation, de Nederlandse Kampeer en Caravan Industrie (KCI), en camperclub NKC. Hun argumentatie dat de verhoging naar 4250 kg een wereld aan mogelijkheden opent voor camperaars, is nu eindelijk gehoord.

Wat betekent dit concreet?

Met een B-rijbewijs mag je straks een camper tot 4250 kg besturen. Dit betekent dat zwaardere campers, zoals de Hymer Venture S of de Frankia NEO-i, ook binnen jouw bereik liggen. Bovendien biedt het de vrijheid om te kiezen voor extra opties in de camper, zoals een oven of een extra toegangsdeur, zonder zorgen over het totaalgewicht.

Het proces naar implementatie

Hoewel het Europese Parlement akkoord is, moeten we nog geduld hebben tot de regeling in werking treedt. Na de Europese verkiezingen in juni 2024 wordt het dossier verder uitgewerkt, en het kan tot 2028 duren voordat de nieuwe limiet van kracht wordt. De EU-lidstaten zullen de richtlijn ook nog in nationaal recht moeten omzetten.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands