Erikba vs Sterckeman caravans: compact en licht!

Ben je op zoek naar kwalitatieve, compacte, lichtgewicht caravans met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding? Dan kom je in je zoektocht naar de perfecte caravan vast en zeker deze twee merken tegen. In dit artikel vergelijken we Eriba vs Sterckeman caravans


Twee caravanmerken met een lange historie. We duiken in de geschiedenis en vertellen over de belangrijkste kenmerken. Zo weet jij straks hopelijk welk caravanmerk je moet kiezen.

Geschiedenis Eriba caravans

De ontstaansgeschiedenis van het merk Eriba loopt voor een deel samen met dat van Hymer. Alfons Hymer bouwde al sinds 1923 landbouwvoertuigen. Deze kennis gaf hij door aan zijn zoon Erwin Hymer en diens vriend Erich Bachem. Op aanvraag van een klant bouwden de twee hun eerste caravan in 1957 vanuit Bad Waldsee: de oer-Troll. 


De eerste letters van de voor- en achternaam van Erich vormen samen de nieuwe merknaam Eriba. De Troll was de eerste caravan van de Eriba Touring modelserie. Waar Erich zich voornamelijk met het ontwikkelen van caravans bezighield, was Erwin vooral fan van campers. Daarnaast had ieder zijn eigen specialisme. Erich was de techneut, Erwin blonk uit in ontwerp en design. 


Eriba en Hymer bleven tot 1980 naast elkaar bestaan als merk. Daarna werd Eriba als één van de vele merken ondergebracht bij de Hymer Groep. Tot die groep behoren ook caravanmerken als Dethleffs, Bürstner en Laika. Dankzij het gebruik van standaardmaterialen voor al deze caravanmerken, konden de algemene prijzen van de caravanmerken wat dalen. Ondertussen ligt de kwaliteit wel hoog. 

Geschiedenis Sterckeman caravans

In 1951 bouwde de Fransman Charles Sterckeman een caravan voor zichzelf. Zijn passie voor kamperen zette hem ertoe aan om een zo comfortabel en praktisch voertuig te maken. Doordat er veel interesse was in zijn vakmanschap en ontwerp, richtte hij het bedrijf Sterckeman op in 1952.


Met eenvoudige constructies, maar degelijke, functionele caravans kreeg het merk voet aan de grond in Frankrijk. De positie van Sterckeman werd in 1974 nog sterker toen de Franse Trigano Groep het merk overnam. Hieronder vallen meer dan 25 campermerken, zoals Adria, Challenger, Chausson, Eura-Mobil en Rimor. Trigano produceert caravans van merken als Caravelair, La Mancelle, Jamet en dus ook Sterckeman. 

Belangrijkste kenmerken van Eriba caravans

Als merk positioneert Eriba zich als het boegbeeld van de reiscultuur. Een cultuur die al 60 jaar voortduurt, dankzij de caravans met iconisch design en heuse cultstatus. Dat uit zich bijvoorbeeld in de merchandise die verkrijgbaar is. Zo is er een Eriba fan pakket met windjack, shirt, mok, sleutelhanger en XXL shopping-bag, voorzien van de tekst “Caravan sinds 1957”. 


Daarnaast is er veel aandacht voor kwaliteit en functionaliteit. Met hoogwaardige materialen en design uit Duitsland staat Eriba voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als onderdeel van de Hymer Groep worden de caravans perfect uitgewerkt en goed doordacht. Hierdoor ontstaan slimme functionaliteiten en praktische indelingen. 


Eriba caravans zijn in vier modelseries verkrijgbaar: Eriba Touring, Eriba Feeling, Eriba Nova LIght en Eriba Touring 820. De caravans kenmerken zich over het algemeen door het relatief lichte gewicht en de compacte vorm. 


Het merk erkent dat iedere reiziger andere behoeften heeft. Daarom biedt het een handige online hulp bij het bepalen van het beste model, op basis van het aantal slaapplaatsen, de grootte, het gewicht en andere persoonlijke criteria. 

Belangrijkste kenmerken van Sterckeman caravans

Sterckeman profileert zich als merk van scherp geprijsde caravans. Met meer dan 70 jaar ervaring en Frans vakmanschap zijn deze mobiele woonwagens voorzien van alle gemakken. Naast de aantrekkelijke prijs vormen een goede uitrusting, veiligheid en het lichte gewicht de belangrijkste kenmerken van Sterckeman caravans. 


Vergelijk een caravan met dezelfde afmetingen van Sterckeman bijvoorbeeld eens met een van Hobby of Fendt. Je zult zien dat deze laatstgenoemden veel zwaarder zijn. Het voordeel van een lichte caravan is dat deze door meer auto’s getrokken kan worden. Handig als je auto niet zoveel trekgewicht heeft, maar je wel met een caravan op pad wilt. Daarnaast is voor een lichte caravan vaak alleen rijbewijs B nodig. 


Het aanbod caravans van Sterckeman bestaat uit vier modelseries: Easy, Easy Comfort, Starlett Graphite en Evolution. Alle modellen zijn voorzien van XPS-isolatie. Dit is een extra stevig schuim met hoge isolatie van geluid en warmte. 


De Easy caravans hebben aluminium wanden, maar de andere drie series zijn voorzien van een robuuste polyester body. Dit biedt een aantal voordelen: 

  • Rotvrij en niet-poreus materiaal. 
  • Meer weerstand tegen schokken, krassen, chemicaliën, uv-stralen en weersinvloeden. 
  • Eenvoudig te reinigen. 
  • Meer geluidsdemping. 

Eriba vs Sterckeman caravans: welke moet ik kiezen?

Ben je nieuwsgierig welk merk caravans het beste bij jou past in de vergelijking Eriba vs Sterckeman? Goed nieuws: je kunt in principe geen slechte aankoop doen met deze caravanmerken. Als onderdeel van de Hymer Groep en de Trigano Groep staan zowel Eriba als Sterckeman garant voor een goede kwaliteit. 


Beide zijn ook gespecialiseerd in compacte, lichtgewicht caravans. Dus als je een gemakkelijk te trekken en manoeuvreren caravan zoekt, ben je bij allebei aan het juiste adres. Welke caravan het beste bij je past, is helemaal afhankelijk van jouw eigen voorkeur. 

Verkoop je caravan eenvoudig en snel!

Is het tijd voor een nieuwe Eriba of Sterckeman caravan? Dan wil je vast ruimte maken en je oude caravan verkopen. Wij helpen je graag met een probleemloze, vlotte verkoop. Meld je voertuig aan met een goede omschrijving en duidelijke foto’s. Wij zorgen ervoor dat je een aantrekkelijk bod krijgt van een van de talloze dealers uit ons uitgebreide netwerk. Lees hier meer over onze werkwijze en start direct!Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands