Een schade auto te koop aanbieden?

Een schade auto, het is erg vervelend als je die oploopt. Maar hoe wordt deze schade vaak veroorzaakt? En nog belangrijker, hoe voorkom je het en wat kun je dan nog met je schade auto doen?


Naast de vaste lasten van het bezitten van een auto, heb je ook te maken met variabele kosten, zoals onderhoud en reparaties. Heb je schade aan je auto? Het herstellen van schade kan een dure investering zijn die, in sommige gevallen, de auto niet eens meer waard is.


Van goede auto naar schade auto

We laten de botsingen met kleine paaltjes of stoeprandjes achterwege, aangezien het hier vaak gaat om kleine materiële schade. Wist je dat de meeste auto’s veel schade oplopen door bijvoorbeeld overstekend wild? Ook gladheid is een veel voorkomende oorzaak van schade. Toch blijkt uit onderzoek van de Rabobank dat er een dalende trend is te zien in het aantal schademeldingen, namelijk met 4 procent. Door veiligere wegen, minder gereden kilometers en de economie wordt er minder schade gemeld. Maar er zijn toch nog een aantal situaties waarbij je toch schade op kunt lopen aan je auto. Wij hebben enkele situaties op een rij gezet.


 Schade auto door diefstal

Autodiefstal is een hele vervelende gebeurtenis, maar helaas komt het erg vaak voor. Met grof geweld wordt je auto door dieven opengebroken en voor je het weet zit je met een schade auto. Dieven zijn vaak op zoek naar apparatuur als navigatiesystemen die zij kunnen verkopen. Zorg er daarom altijd voor dat deze niet in het zicht liggen, maar berg ze op in bijvoorbeeld het dashboardkastje.


Ook zien we steeds vaker dat er onderdelen van de auto worden gestolen als velgen, koplampen en airbags. Doordat inbrekers met grof geweld de onderdelen van je auto verwijderen, laten ze je achter met een schade auto. Daarom kan het ook helpen om je auto, wanneer deze mogelijkheid er is, in de garage te zetten. Hierdoor maak je het dieven nog moeilijker om bij je auto te komen of dat je auto slachtoffer wordt van vandalisme.


Opspattende stenen

Ook losliggende stenen of ander puin dat opeens op je auto belandt kan je een schade auto opleveren. Je rijdt over een slecht verharde weg en opeens schiet een steen omhoog op je voorruit. Het is natuurlijk erg vervelend als je hierdoor een ster in je ruit krijgt. Ook komt het vaak voor dat de steen op je motorkap belandt waardoor je een deuk of lakschade oploopt. Voorkom dit door op de wegen voldoende afstand te houden. De losliggende stenen kunnen onder de banden van je voorligger komen en omhoog schieten, als jij hier dan kort achter rijdt krijg jij de steen direct op je auto. Rijd ook nooit vlak achter een vrachtwagen. Vrachtwagens nemen vaak ook veel puin mee onder de banden of hebben losliggende lading dat los kan schieten en op je auto terecht kan komen. Door afstand te houden verminder je het risico om een schade auto op te lopen.


Overstekend wild

Bij bosrijke gebieden staan vaak de waarschuwingsborden voor overstekend wild. Hierdoor weten we dat we goed op moeten passen. Toch komt het nog regelmatig doordat wilde reeën, herten of konijnen plotseling oversteken. Vooral tussen zonsondergang en zonsopgang steken deze dieren vaak over, omdat zij actief worden wanneer het donker is. Dit maakt het ook moeilijker om ze op tijd te ontdekken. Wanneer ze oversteken en je ze niet ziet kan de auto een flinke wat schade oplopen en zelfs total loss worden verklaard.

Let daarom altijd goed op wanneer je dit soort gebieden passeert. Kijk goed in de bermen links en rechts of je deze dieren ziet lopen zodat je op tijd kunt reageren. Pas je snelheid dan ook aan zodat je, wanneer dit nodig is, op tijd kunt remmen. Dit voorkomt een schade auto en de overige ellende die daarbij komt kijken.


Schade door gladheid

Bij gladheid denk je vaak direct aan de winter. Het komt inderdaad vaak voor in de winter dat de wegen glad zijn, maar ook in de overige seizoenen kunnen de wegen erg glad worden. Als het een periode erg droog is geweest, zijn de wegen ook erg droog. Daarnaast ligt er rubber en olie van de auto’s op het wegdek. Wanneer hier plotseling een hevige regenbui valt, worden de straten erg glad. Als je hier niet op verdacht bent kan je auto zo doorglijden tegen obstakels of voertuigen op de weg en kan je auto schade oplopen. Let daarom altijd goed op de weerberichten voordat je op pad gaat met de auto. Pas hier je snelheid op aan om geen schade auto op te lopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands