Een occasion kopen, hoe kun je het beste onderhandelen?

Als je een occasion wilt kopen, komt onderhandelen hier vaak bij kijken. Sommige mensen zijn een ster in onderhandelen, maar sommigen vinden dit te spannend en doen het daarom ook vaak niet. Hierdoor betalen mensen vaak te veel voor hun occasion. Wij geven tips zodat jij stevig in je schoenen staat tijdens het onderhandelen.


Ga voorbereid naar de afspraak

Verdiep je in de occasion die je van plan bent om te gaan kopen. Wat zijn de prijzen van soortgelijke occasions? Let erop dat je kijkt naar hetzelfde bouwjaar en een soortgelijke kilometerstand. Als je je oude auto wilt inruilen, zoek dan goed uit wat je eigen auto ongeveer waard is.


Op de afspraak

Maak altijd een proefrit. Een auto kan er mooi uitzien, maar je ziet niet aan de buiten kant hoe de auto rijdt. Dit is de reden dat een proefrit zo belangrijk is en rijd dan niet alleen een blokje om. Test de auto op de snelweg en binnen en buiten de bebouwde kom. Zo kom je erachter hoe de auto in verschillende versnellingen werkt. Let tijdens het rijden op rare en harde geluiden. Test of de rem soepel werkt en ga op een helling staan en probeer of de handrem het goed doet. Koop je een auto bij een particulier, kan je vragen waar deze persoon zijn of haar voertuig heeft onderhouden. Je kunt dan deze garage bellen om te vragen naar meer informatie over het voertuig. Verder inspecteer je ook goed de buitenkant, zijn er veel krassen? Hoe zien de banden eruit? Check de kilometerstand, hier kan nog wel eens mee gespeeld worden. Kijk naar het bouwjaar en gebruik je verstand of de kilometerstand realistisch is. Bij twijfel en aan gebrek van papieren die dit aantonen kan je altijd het kenteken opzoeken en dit uitzoeken.


Onderhandelen met de verkoper van de occasion

Je hebt de auto van buiten bekeken op eventuele schade, je hebt een proefrit gemaakt en de auto van binnen goed geïnspecteerd. Je hebt besloten dat je graag de auto wilt kopen, dit is het punt van de onderhandeling. Hierbij kun je meestal bij een particulier al meer zakken in prijs dan bij een dealer. Je moet ervoor zorgen dat je niet een onredelijk bod doet en de strenge onderhandelaar gaat spelen. Te lief zijn en op alles ja knikken is ook niet goed als het geen redelijk bod is voor de staat van de occasion. Stel je hebt een probleem ontdekt tijdens de proefrit die jou binnen een korte tijd veel geld gaat kosten, geef je dit aan. Aangezien je al voorkennis hebt en de staat van het voertuig weet, kan je dit duidelijk aangeven en uitleggen dat jij het bod te hoog vindt.


Verschillende verkopers

Je hebt natuurlijk allerlei verschillende soorten verkopers. Of het nou een particulier is of een autoverkoper. Iedereen heeft een andere manier van onderhandelen. Misschien kun je super goed met de verkoper van de occasion communiceren en zijn jullie het helemaal met elkaar eens of misschien ook niet. Zorg er alleen wel voor dat je realistisch blijft en ga op je gevoel af. Laat je niet dwingen of overhalen voor een bepaalde prijs als dit niet goed voelt. Als jullie het niet met elkaar eens worden is dit jammer, maar dan kan je beter verder kijken. Je moet achter je beslissing blijven staan, een occasion is niet zomaar iets wat je koopt en je wilt je natuurlijk veilig voelen en blij zijn met je nieuwe aankoop.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands