Een auto kopen bij Van Mossel of Broekhuis?

Als je een nieuwe of jong gebruikte auto wilt kopen dan ga je naar de merkdealer. Zeker voor een nieuwe auto ben je vrijwel volledig afhankelijk van de officiële merkdealer, omdat autofabrikanten hun nieuwe aanbod exclusief via de dealer in de showroom zetten. Ook hele jonge occasions van slechts een paar jaar oud vind je meestal bij de dealer. Daarna, als de auto’s ouder worden, staan ze te koop bij merkspecialisten en universele autobedrijven.

 

De grootste dealerbedrijven

Twee van de grootste dealerbedrijven in Nederland zijn de Van Mossel Groep en Broekhuis Holding. Sterker nog, Van Mossel is de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste dealerbedrijf van ons land, vooral dankzij overnames van bestaande dealers. Broekhuis stond in 2019 op de zesde plek in de top 10 van grootste dealerbedrijven en is dus zeker ook een serieuze speler. Maar wat zijn nou de belangrijkste verschillen tussen deze twee merkdealers? En waar kan je het beste je nieuwe auto kopen. Hieronder zullen we dat zo goed mogelijk uitleggen?

 

Welke merken verkopen Van Mossel en Broekhuis?

Zoals gezegd verkopen merkdealers altijd een bepaald automerk. De BMW-dealer verkoopt alleen BMW’s, de Volvo-dealer alleen Volvo’s. Daarnaast zijn er nog multimerken dealers. Deze verkopen meerdere merken onder één dak, alhoewel je dat niet al te letterlijk moet nemen. Veel multimerkden dealers hebben meerdere vestigingen, waarbij elke vestiging een bepaald merk verkoopt.

 

Broekhuis heeft minder merken

Twee van die multimerken dealers zijn Van Mossel en Broekhuis. Van Mossel is de grootste en biedt de meest keuze. Hier kan je terecht voor een nieuwe of gebruikte Audi, Peugeot, Dacia, DS, Opel, Ford, Kia, Jaguar, Land Rover, Mercedes-Benz, Renault, Volkswagen, smart, Nissan, Seat, Skoda, Alfa Romeo, Citroën, Jeep, Fiat, Abarth of Hyundai. Maar liefst 22 merken dus. Broekhuis heeft vergeleken met Van Mossel minder keuze in automerken, alhoewel ze nog altijd 13 merken in huis hebben. Dit zijn Fiat, Ford, Opel, Peugeot, Seat, Skoda, Volkswagen, Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Mini en Volvo.

 

Veel overlap

Er is in merkaanbod duidelijk veel overlap, maar verschillen zijn er ook: Van Mossel verkoopt geen Volvo, BMW en Mini terwijl Broekhuis deze merken wel verkoopt. Aan de andere kant heeft Broekhuis heel veel merken niet die Van Mossel wel heeft zoals Dacia, DS, Kia, Mercedes, Renault en Nissan. De keuze voor Van Mossel of Broekhuis wordt dus deels bepaald door de keuze voor het merk waarin je wilt rijden. Beide dealers verkopen veel dezelfde merken, maar er zijn ook merken die je alleen bij Van Mossel of Broekhuis vindt.

 

Locaties van Mossel en Broekhuis

Een andere overweging om voor een bepaalde dealer te kiezen is het aantal vestigingen, en de locatie van deze vestigingen. Broekhuis heeft 50 vestigingen, vooral in het midden, noorden en oosten van Nederland. Woon je in Zuid-Holland, Zeeland, Brabant of Limburg dan zijn er geen Broekhuis-vestigingen bij jou in de buurt. Van Mossel heeft 250 vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Hoeveel dat er in Nederland precies zijn is niet duidelijk, maar dat het er meer zijn dan Broekhuis is zeker. Van Mossel heeft daarmee een landelijk dekkend netwerk van autobedrijven, ook in de regio’s waar Broekhuis niet aanwezig is.

 

Overeenkomsten tussen van Mossel en Broekhuis

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen beide dealerorganisaties. Zo bieden ze bijvoorbeeld allebei de mogelijkheid om een auto te leasen. Niet heel vreemd, want vooral private lease is bij consumenten tegenwoordig erg populair, Voor een paar honderd euro per maand heb je een nieuwe auto voor de deur, zonder je zorgen te hoeven maken over kosten voor wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Daarnaast kan je bij Broekhuis en Van Mossel terecht voor schadeherstel, zowel voor kleine schades waaronder ruitschade als voor grote schadereparaties.

 

Conclusie

De keuze voor Van Mossel of Broekhuis hangt deels af van jouw voorkeur voor een automerk. Ga je voor Volvo, BMW of Mini dan moet je wel naar Broekhuis, in veel andere gevallen is Van Mossel ook een goede keuze. Daarnaast is de nabijheid van een dealervestiging belangrijk. Broekhuis vind je niet in het zuiden van ons land, terwijl Van Mossel daar wel vestigingen heeft.

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands