De zin en onzin van een kentekencheck

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de kentekencheck. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wat heb je aan een auto checken op kenteken? In dit artikel leggen we je de zin en onzin uit van een kentekencheck.

 

Wat is een kentekencheck?

Met een kentekencheck kan je autogegevens opvragen zoals deze bij de RDW bekend zijn. De RDW werkt in opdracht van de overheid en verzorgt de registratie van alle gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland. Vroeger stond de RDW bekend als Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar sinds ruim 20 jaar is dat afgekort tot de Dienst Wegverkeer. De RDW is een belangrijke bron van voertuiginformatie omdat ze alles bijhouden dat betrekking heeft op het kenteken van de auto, vanaf de eerste verkoop tot en met de sloop (of export) van het voertuig.

 

Dat is heel in het kort de kentekencheck. Maar er is natuurlijk meer!


Kentekencheck bij kopen tweedehands auto

De gegevens die de RDW verschaft gaan onder meer over het merk en de categorie waarin de auto valt. Andere handige informatie betreft het type auto, de APK vervaldatum, het gewicht van de auto, de wegenbelasting of de tellerstand logisch is en of de auto ooit gestolen of geëxporteerd is geweest. Daarnaast krijg je via een kentekencheck informatie over het type motor van de auto, technische informatie over bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen en de wielbasis. Tot slot krijg je (indien beschikbaar) de nieuwprijs en de BPM inzien. Een check is dus zeker wel zinnig om te doen, vooral wanneer je een tweedehands auto wilt kopen. Autokopers willen bijvoorbeeld zeker weten dat de tellerstand van een gebruikte auto logisch is, of dat deze niet eerder gestolen is.


Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?

Veel mensen doen ook een kentekencheck om het aantal vorige eigenaren van een auto te achterhalen, want dit kan iets zeggen over de kwaliteit van de auto. Wanneer een voertuig veel eigenaren heeft gehad (bijvoorbeeld meer dan 5) dan kan je je afvragen waarom zo'n auto steeds weer verkocht wordt. Is er dan iets mee aan de hand? Een andere indicatie over het gebruik van de auto is het type eigenaar. De RDW registreert namelijk privé eigenaren en zakelijk eigenaren. Een privé eigenaar heeft de auto zelf aangeschaft en een zakelijke eigenaar kan bijvoorbeeld een leasemaatschappij zijn geweest. Leaseauto's worden goed onderhouden en als je zeker weet dat het om een ex-leaseauto gaat dan is dat zeker een pluspunt.


Kentekencheck is ook handig bij verkoop

De kentekencheck is dus een extra veiligheidscheck voordat je tot aankoop van een tweedehands auto overgaat. De kans is dan kleiner dat je een kat in de zak koopt. Maar ook wanneer je een gebruikte auto wilt verkopen dan is een kentekencheck nuttig. Alle informatie die het je oplevert helpt om je verkoopadvertentie zo compleet mogelijk te maken. De informatie uit de check kan je verwerken in je advertentie. Een extra service dus zodat kopers niet zelf een check hoeven uit te voeren! Dat is prettig voor autokopers en het geeft ze extra vertrouwen dat aanschaf van jouw auto een goede beslissing is.Geen antwoord op alle vragen

Een kentekencheck is dus in veel gevallen slim om te doen, maar het geeft zeker geen antwoord op al je vragen. Zo wordt de conditie van de auto niet beschreven, je leert niets over de staat van onderhoud en ook het schadeverleden van de auto blijft in principe onbekend (alhoewel je dit vaak voor een klein bedrag kan aanvragen). Een andere belangrijke reden voor autokopers én verkopers om een kentekencheck te doen is om de waarde van de auto te bepalen: voor verkopers om een vraagprijs vast te stellen, en voor kopers om te bepalen of een vraagprijs reëel is. Helaas geven veel websites waar je een kentekencheck kan uitvoeren hier ook geen antwoord op.

 

Autowaarde bepalen

Wie wél antwoord geeft is ikwilvanmijnautoaf.nl. Op onze website kan je namelijk gratis een kentekencheck uitvoeren om de waarde van je auto te achterhalen. Dat werkt heel eenvoudig. Je vult het kenteken in op onze site plus aanvullende informatie over de staat van de auto en daarna ontvang je geheel kosteloos en vrijblijvend een bod van een van onze aangesloten autokopers. Omdat wij samenwerken met een groot netwerk aan RDW-erkende auto inkopers weet je meteen hoeveel jouw auto waard is. Ben je tevreden met deze waarde? Dan kun je je auto ook nog eens direct verkopen! We brengen je in contact met de koper zodat je een afspraak kan maken over betaling en aflevering. Zo krijg je geen mensen aan de deur die willen onderhandelen maar een eerlijke prijs en de mogelijkheid om snel je auto te verkopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands