De dagwaarde van de caravan berekenen, gratis

Net als bij auto’s neemt ook na enige tijd de waarde van caravans af. Maar hoe bereken je de dagwaarde van je caravan en wanneer is dit handig om dit weten?

Bij caravans werkt het berekenen van de dagwaarde net iets anders dan bij auto’s. Het kenteken van de auto kan al veel informatie geven, maar lang niet alle caravans hebben een kenteken. Hoe werkt dit dan?


Dagwaarde voor verzekering

Heb je een caravan gekocht en wil je deze verzekeren? Dan kun je van tevoren de dagwaarde van de caravan laten berekenen. Als je op de hoogte bent van de waarde van de caravan, dan kun je beslissen of je de caravan verzekert op basis van de dagwaarde of de nieuwwaarde. Het verschil merk je in de premie en op het moment dat je schade aan je caravan hebt. Bij het verzekeren van de dagwaarde van de caravan is de caravan verzekerd tot de geschatte dagwaarde van de caravan op het moment dat de schade wordt geleden. Verzekeren op basis van de nieuwwaarde kan alleen maar bij nieuwere caravans. Hierbij gaat de verzekeraar uit van de nieuwprijs. Vanzelfsprekend valt de premie in dat geval hoger uit. De uiteindelijke uitkering hangt af van de manier van verzekeren. Omdat er meer gebruikte caravans dan nieuwe caravans zijn geregistreerd, worden er vaker dagwaardes uitgekeerd.


Caravanverzekering

Wist je wel dat, in tegenstelling tot autoverzekeringen, een caravanverzekering helemaal niet verplicht is en ook lang niet altijd nodig is. Wie de caravan aan de auto koppelt, heeft al genoeg aan de autoverzekering. De caravan is op dat moment gedekt door de WA-verzekering van je auto.



Als je de caravan niet aan je auto hebt gekoppeld en je brengt schade toe aan anderen, dan is er nog geen probleem. Is dat geval is je caravan waarschijnlijk gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Dit geldt alleen als je schade aan anderen toebrengt. Doorgaans sluiten eigenaren van caravans een caravanverzekering af om ook eigen schade te kunnen verhalen.


De dekking van een caravanverzekering

De meeste caravanverzekeringen lijken sterk op elkaar. Over het algemeen ben je altijd verzekerd voor:

  • Schade door bijvoorbeeld brand, diefstal, inbraak en storm
  • De kosten van het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van een caravan
  • Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten
  • Rechtsbijstand

Sommige verzekeraars bieden ook een all-riskverzekering. In dat geval ben je ook verzekerd tegen schade die is ontstaan door een botsing, van de weg raken, omslaan of te water raken.


Caravan total loss

De dagwaarde van de caravan is voornamelijk belangrijk als je inderdaad schade hebt aan je caravan. Bij schade kan je caravan ook total los worden verklaard. Het is dan belangrijk dat je de dagwaarde van de caravan weet, want de uiteindelijke uitkering is hierop gebaseerd. De caravan kan total loss worden verklaard op het moment dat het technisch niet mogelijk is om de caravan te herstellen. Dan is de caravan technisch total loss. De caravan is economisch total loss als het repareren van de schade wel mogelijk is, maar meer kost dan het vervangen van je caravan door een gelijkwaardige andere.


De dagwaarde van de caravan berekenen voor caravanverkoop

Een andere reden om de dagwaarde van de caravan te berekenen is de verkoop van je caravan. Je onderhandelingspositie is veel sterker als je de dagwaarde kent. Maar hoe doe je dit nu? Net zoals bij auto’s kun je al een goede schatting van de dagwaarde krijgen als je op internet kijkt voor welk bedrag soortgelijke caravans te koop staan. Houd er wel rekening mee dat de ene caravan over meer extra’s kan beschikken dan de andere. En als de caravan beschadigingen heeft opgelopen, dan zakt de waarde van de caravan ook al. Dit zijn zaken die je vanaf internet niet gemakkelijk kunt opmerken en dus mee kan nemen in de berekening van de dagwaarde.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands