Lente! - Caravan & camper weer uit de stalling

De meivakantie is staat voor de deur! Het voorjaarsproof maken van je caravan of camper kan een flinke klus zijn. Daarom geven we je een aantal tips voordat je weer op pad gaat.


De meeste caravans & campers hebben de winters doorgebracht in speciale winterstallingen. Voordat je weer met je voertuig op pad gaat is het verstandig om deze eerst grondig na te lopen en te controleren op enkele punten. Zo verzeker je jezelf ervan dat jouw caravan of camper in goede conditie is voor het nieuwe kampeerseizoen.


Checklist

Begin met het grondig schoonmaken van je voertuig. Zo kom je meteen eventueel opgedane schade tegen. Bij een lange stalling kan er waterschade ontstaan bij caravans en campers. Check ook het dak en de ramen & deuren. Meer over het schoonmaken kun je hieronder lezen.

  1. Loop de banden na. Goede banden zijn essentieel voor het rijgedrag van jouw voertuig. Zijn er geen beschadigingen of scheuren? Is er nog voldoende profiel aanwezig? Controleer de bandenspanning en vul de banden eventueel bij.
  2. Loop de motorruimte van je camper na. Het kan zijn dat er in de wintermaanden muizen hier een nest hebben gebouwd.
  3. Check de verlichting & de richtingaanwijzers.
  4. Controleer je watersysteem, is er geen lekkage? Vul het waterreservoir bij. Spoel de leidingen door. Controleer of de waterafsluiters- en pomp nog werken.
  5. Waarschijnlijk wil je ook wat koken, sluit daarom je gassysteem weer aan. Dus de gasflessen, de slangen en afsluiters en kijk of je binnen het gas kunt gebruiken.
  6. Laat je niet verrassen door een koude voorjaarsnacht, controleer of de verwarming werkt.
  7. Loop je vloeistoffen na, is er nog genoeg ruitersproeiervloeistof, remvloeistof, motorolie & koelvloeistof aanwezig?
  8. Controleer of alle sloten nog soepel werken en smeer ze indien nodig.


Schoonmaken

Een grondige reiniging zorgt voor een langere levensduur van je reisvoertuig. Daarnaast is het een ideaal moment om ideaal moment om eventuele beschadigingen of slijtage te ontdekken.


Interieur


Nadat je alle losse onderdelen verwijderd hebt en je caravan of camper helemaal hebt opgeruimd van binnen, wordt het tijd om alles grondig te stofzuigen. Vervolgens neem je alle meubelstukken, inclusief het dashboard, af met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. De binnenkant van een reisvoertuig bevat namelijk veel kunststof onderdelen die niet goed reageren op agressieve schoonmaakproducten. Vergeet vooral de keuken, het toilet en de koelkast niet. Dit zijn plekken waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen nestelen.


Exterieur

In de wintermaanden kan je voertuig aardig wat stof en spinnenwebben verzamelen. Spoel de buitenkant van je voertuig daarom eerst goed af met schoon water. Smeer de meest vervuilde delen daarna in met een speciaal schoonmaakmiddel om het ergste vuil alvast wat los te weken. Na de voorbewerking gebruik je vervolgens een zachte spons of borstel met een speciaal reinigingsmiddel om de rest van het vuil weg te poetsen. Spoel alles tot slot grondig na met water en droog je voertuig met een speciale zeem. De ramen maak je schoon met een goede ruitenreiniger, deze kunnen bij gebruik van agressieve middelen namelijk eerder beschadigen. Let op: was je camper of caravan vlak voor vlak én zoek een mooi plekje in de schaduw uit. Dit voorkomt onuitwisbare strepen.


Extra bescherming

Is je voertuig schoon? Dan wordt het tijd om met een zachte doek een beschermende waslaag aan te brengen voor extra onderhoud. Hierdoor is je camper of caravan beter bestand tegen hardnekkig vuil en verschillende weertypes. Naast dat het voor bescherming zorgt, krijgt hij er ook een extra mooie glans van en verdwijnen lichte beschadigingen. Het lijkt een flinke klus, maar zo weet je zeker dat je er weer zorgeloos op uit kunt dit jaar. We wensen je veel kampeerplezier!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands