Camper kopen? Met deze tips helpen we je!

Het kampeerseizoen is weer begonnen en dit jaar zijn campers populairder dan ooit. Denk jij er ook aan om een camper te kopen? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In dit artikel geven we je een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij het kopen van een nieuwe, jong gebruikte of een tweedehands camper.

Soorten campers

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten campers op de markt. Zo kun je kiezen tussen een Alkoof, buscamper, integraal of een semi-integraal camper. Alle vier de modellen verschillen van elkaar en hebben zo hun voor- en nadelen. Zo moet je ook letten op de type indeling van de camper, denk hierbij aan het bed en de overige woonaccessoires. Het bed is in een camper vaak bepalend voor de rest van de camper. Let daar dus vooral goed op.

Een Alkoof camper wordt ook wel een bovenslaper genoemd. Dit is een opbouwcamper waarbij er een verbinding zit tussen de cabine en de opbouw van de rest. Deze bestaat uit een zogenaamde “koof”. In deze koof bevindt zich een groot twee persoonsbed, soms kan dit bed ook opgeklapt worden om extra ruimte te creëren in de camper.



Een buscamper is een inbouwcamper waarbij in tegenstelling tot de Alkoof het interieur in een bestaande bestelbus ingebouwd wordt. Door de compacte afmeting van buitenaf, maakt het erg mobiel en geschikt om te dienen als dagelijks vervoer. Erg handig.

Een integraal camper is een camper waarbij de cabine in zijn geheel omsloten is door de opbouw. Een integraal camper kan voorzien zijn van een extra hefbed boven de cabine, zo heb je dus meer slaapplek. Een semi-integraal camper is een opbouwcamper waarbij verbinding is tussen de cabine. De opbouw bestaat uit een zogenaamde “pet”. Deze zorgt voor een extra hoogte in de cabine of een panoramadakraam voor extra licht.


Tweedehands camper of toch een nieuwe?

Je zit misschien nog te twijfelen tussen een tweedehands camper of een nieuwe camper. Afhankelijk van jouw budget hebben beide opties zo hun voor- en nadelen. Zo is een tweedehands camper vaak goedkoper dan een nieuwe. De technische staat is echter wat moeilijker in te schatten. Door bij een bedrijf te kopen die is aangesloten bij de BOVAG, heb je meer zekerheid bij je aankoop. Natuurlijk zit daar ook garantie bij en betere voorwaarden.

Om de technische staat te controleren moet je wel enige kennis hebben. Heb je dit niet echt, dan is het mogelijk door dit door een onafhankelijke aankoopkeuring te laten doen. De resultaten worden dan samen besproken en de punten die goed/minder zijn komen dan aan bod. Zo weet je dus precies hoe de technische staat van de camper is.

Lees meer


Stel je budget vast

Het is belangrijk om vooraf een budget vast te stellen hoeveel je maximaal wilt/kunt uitgeven voor een camper. Of dit nou een nieuwe of tweedehands camper is, het is voor beide nodig. Verder is het belangrijk om te kijken naar wat voor type camper je wilt kopen. Ga je voor een luxe variant of toch een van budget? Het aanbod in merken is ook enorm. Ook hier kun je een selectie in maken om het voor jezelf makkelijker te maken.


Onderhoudsgeschiedenis

Wat ook een belangrijk punt is, is het onderhoudsgeschiedenis van de camper. Vraag de verkoper naar de onderhoudsgeschiedenis. Aspecten zoals lekkages en de werking van water, elektra en gassysteem zijn erg belangrijk. Verder zullen de meeste campers wel APK-gekeurd zijn, maar hier kun je dus ook voor de zekerheid naar vragen.


Gewicht van de camper

Sommige campers met een maximum toegestane massa van 3.500 kg hebben te weinig laadvermogen. Een weging voor de aankoop is daarom wel zinvol. Zo weet je precies of er voldoende ruimte is voor al je spullen tijdens je reis.


Proefrit

Een proefrit hoort natuurlijk bij de aankoop van een voertuig. Kruip achter het stuur en kijk of de camper wel lekker rijd. Pak de snelweg en doe eens een paar parkeeropdrachten, puur om te zien hoe de camper aanvoelt en of je hiermee lange afstanden kunt afleggen. 


Tweedehands camper verkopen?

Wil je een tweedehands camper verkopen? Dat kan via camper verkopen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands