Camper huren/verhuren: hier moet je op letten

De laatste jaren trekken steeds meer mensen op uit met een camper. En de vraag naar campers stijgt enorm. Best wel logisch, als je kijkt naar de ultieme gevoel van vrijheid die een campervakantie te bieden heeft. De aanschaf van een camper kan best prijzig zijn, mede daarom kiezen sommige camperaars om een camper te huren. Maar waar moet je op letten bij het huren van een camper? Wij hebben een aantal camper huur-tips voor je op een rij gezet!


Camper huren

Een camper huren is de ideale oplossing als je tijdens jouw vakantie niet gebonden wilt zijn aan een vaste plek, maar de vrijheid wilt hebben om te gaan en staan waar je wilt. Dit kan met z’n tweeën zijn, met de kinderen of met meerdere volwassenen. Door de uitgebreide aanbod in campers is er voor elke soort vakantie wel een camper die bij jou past. De prijzen van de camperverhuur verschillen per seizoen en per type camper. Het kampeerseizoen is doorgaans verdeeld in drie seizoenen: 

  • Laagseizoen (oktober t/m december)
  • Middenseizoen (april t/m augustus)
  • Hoogseizoen (juli t/m augustus)


Vergelijk de prijzen en voorwaarden

Je kunt campers huren in alle soorten en maten. Soms al voor €500,- voor een eenvoudig model in het laagseizoen. De duurdere modellen kosten rond de €1000,- per week in het laagseizoen. De prijzen liggen in het hoogseizoen een paar honderd euro hoger. Het is belangrijk om niet alleen af te gaan op de prijzen, maar ook te letten op de extra’s die bij de prijs zijn inbegrepen. Soms moet je daar apart voor betalen, dus let daar vooral goed op. Door vroeg te boeken heb je meer keus en zijn de prijzen over het algemeen lager dan in het hoogseizoen.


Planning

Voordat je een camper gaat huren is het verstandig om eens te kijken naar de route die je wilt gaan afleggen met de camper. Niet alleen met oog op de kilometerprijs, maar ook de wegen die je aflegt. De wegen in andere landen kunnen nog al wat verschillen. De keuze voor type camper kun je dan daarop baseren. 


Huurvoorwaarden & verzekeringen

De huurvoorwaarden verschillen per camper verhuurder. In sommige landen geldt er bijvoorbeeld een onbeperkt aantal kilometers die je mag afleggen. Het kan daarom voordelig zijn om een pakket te nemen, met een goede verzekering en ongelimiteerd aantal kilometers. Een allriskverzekering is standaard bij de huur van de meeste campers. Vaak is deze eigen risico wel rond de 1000 euro. Elk verhuurbedrijf vraagt voor vertrek ook een borgsom die je moet betalen. Dit kan soms oplopen tot €1000,-. Verder is er voor het huren van een camper een minimale leeftijd vereist van 21 jaar. Jonge bestuurder moeten vaak een hoger bedrag betalen, gezien de mogelijke risico’s. Daarnaast is er soms ook een maximale leeftijd bij camperverhuurders van zo'n 75 jaar.


Camper verhuren

Een camper verhuren aan particulieren, dit kan voor sommige camperaars een interessante optie zijn. Hierbij moeten er wel en aantal zaken worden geregeld. Zo kun je ervoor kiezen door dit zelf te doen of uit te besteden. Let wel op dat dit best wat tijd in beslag kan nemen. Denk hierbij aan een advertentie plaatsen van de camper, sleutels overhandigen, de betaling regelen, de camper na afloop controleren en eventuele schade herstellen en regelen met de verzekeraar. Een goed huurcontract zal je hierbij kunnen helpen. Geen zin in al deze zaken? Er zijn tegenwoordig genoeg verhuurorganisaties die een gedeelte van het werk uit handen kunnen nemen. Uiteraard wel tegen een kleine vergoeding. Vaak kun je hier denken aan 20 tot 25 procent van de huuropbrengst. Het aanbod varieert overigens per camper bedrijf. 


Zelf regelen

De uitgifte en inname van de huurcamper zal je altijd zelf moeten regelen. Dit betekent dus dat je de camper moet voorbereiden voor verhuren. Zaken als eigen spullen eruit halen, rijklaar maken, tanken komen hierbij kijken. Na afloop van de huurperiode dient de camper nauwkeurig gecontroleerd te worden voor zowel de binnen als buitenzijde.


Camperverzekering

Wie zijn camper wil verhuren, moet natuurlijk wel de camperverzekering aanpassen. Verhuur is niet standaard gedekt, er is daarom vaak een aanvullende dekking nodig. Als tip is het verstandig om vooraf alle verzekeringszaken goed te regelen en de bijbehorende toenemende kosten door te bereken in de verhuurprijs. De verhuurprijs bepaal je als verhuurder zelf. Voor een camper moet je rekenen op minimaal €75,- per dag. Jaarlijkse kosten voor een camper liggen op circa 5.000,-. Jaarlijkse kosten zijn; verzekeringspremies, wegenbelasting, afschrijven en kosten voor stalling en onderhoud.


Verhuurplatforms

Verhuurplatforms bemiddelen tussen huurder en verhuurder in het geval van eventuele schades. Verhuurplatformen hebben als doel om zowel de huurder als verhuurder tevreden te stellen. Dit doen ze door vooraf duidelijke afspraken te maken. Er zijn drie bekende verhuurplatformen op de Nederlandse markt. Zo heb je Goboony, Camptoo en PaulCamper.

Via Camptoo is het heel makkelijk om te zien hoeveel het verhuren van je camper op kan leveren. Je kunt daarbij gelijk je camper adverteren op hun website. het aanmaken van een advertentie is zo binnen 10 minuten gebeurt. Zodra de advertentie is geplaatst, zullen de huuraanvragen spoedig volggen.

Lees meer over camper verhuren via Camptoo

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands