BPM berekenen? Alles wat je moet weten

 Ja, we hebben er allemaal mee te dealen; helaas is belasting iets dat iedereen moet betalen. Ook bij het kopen van een auto is belasting een onderdeel waar je rekening mee moet houden. Wil je BPM berekenen? We laten je graag weten wat hierbij komt kijken en hoe je dit het beste kunt doen. 

BPM is de belasting op personenauto's en motorrijwielen. De belasting wordt geheven door de Nederlandse belastingdienst en is afhankelijk van de leeftijd, het milieu en het vermogen van de auto. Bij aankoop van een nieuwe auto wordt BPM geheven op de catalogusprijs. Bij de verkoop van een tweedehandsauto wordt de BPM berekend op basis van de catalogusprijs van de nieuwe auto.  

 

Milieu impact verminderen door BMP  

Het is helemaal afhankelijk van het soort auto dat je koopt of importeert, hoeveel BPM er berekend gaat worden over de auto. BPM is een belasting die de prijs van auto's beïnvloedt en is bedoeld om de milieu-impact van auto's te verminderen. BPM kan ook worden verlaagd als een auto voldoet aan bepaalde milieueisen. BPM is een belangrijke factor bij het kopen van een auto, omdat het de kosten van de auto kan verhogen. 

 

BPM berekenen van je auto; zo doe je dat 

De BPM berekenen van je (toekomstige) auto is een relatief eenvoudig proces. BPM berekenen van een auto is een proces waarbij de belasting die je moet betalen voor het bezit van een auto wordt berekend. Allereerst moeten de gegevens van de auto ingevoerd worden, zoals het merk, het model, het bouwjaar, de motorinhoud en de CO2-uitstoot. Deze gegevens worden gebruikt om het tarief voor BPM te bepalen.  

Vervolgens wordt het eigendomsbelastingtarief, dat verschilt van land tot land, toegepast, evenals de eventuele kortingen die van toepassing zijn. Het tarief voor BPM wordt vervolgens berekend door het tarief te vermenigvuldigen met de waarde van de auto. Uiteindelijk zal de totale BPM-kosten worden getoond, waarmee je als koper alle relevante informatie hebt om een weloverwogen beslissing te nemen! 

 

Geen BPM voor een elektrische auto 

Elektrische voertuigen hoeven geen BPM te betalen omdat ze geen schadelijke uitstoot produceren. Ze produceren geen fijnstof, gas of koolmonoxide die schadelijk is voor het milieu. Daarnaast is elektrisch rijden ook goedkoper in onderhoud, omdat er geen motoronderdelen zoals carterpan, olie en luchtfilters zijn die moeten worden vervangen.  

Elektrische voertuigen produceren ook minder geluid dan benzine- of dieselvoertuigen, wat het verkeer veiliger maakt. Bovendien zijn elektrische voertuigen ook beter voor de portemonnee, omdat ze minder energie gebruiken en dus goedkoper zijn in gebruik. Door al deze voordelen is het logisch dat elektrische voertuigen geen BPM hoeven te betalen. 

 

Vrijstelling van BPM  

In sommige situaties is het mogelijk om vrijstelling te krijgen van BPM. 

BPM is een belastingregeling waarmee belastingplichtigen in een aantal gevallen vrijstelling kunnen krijgen van het betalen van BPM (Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen). We hebben de vrijstelling van deze gevallen en situaties voor je op een rijtje gezet.  

Allereerst kan een BPM-vrijstelling worden verleend aan personenauto's en motorrijwielen die in het verleden ook geen BPM hebben hoeven betalen. Dit komt omdat deze auto's of motorrijwielen als gevolg van de wetgeving sinds 1966 niet aan de belasting zijn onderworpen.  

In sommige gevallen, zoals de invoer van een auto of motorrijwiel uit een buitenlandse EU-lidstaat, kan een vrijstelling van BPM worden verleend.  

Daarnaast kan een BPM-vrijstelling worden verleend aan auto's en motorrijwielen die worden gebruikt voor bepaalde doeleinden, zoals het vervoer van personen met een handicap, of voor bepaalde soorten bedrijven of organisaties, zoals scholen, musea, liefdadigheidsinstellingen en overheidsinstellingen.  

De vrijstelling kan ook worden verleend aan auto's en motorrijwielen die worden gebruikt in het kader van een erkenning door de overheid, bijvoorbeeld voor auto's die worden gebruikt voor de verdeling van post.  

Tot slot kunnen auto's en motorrijwielen die worden gebruikt voor autocoureurs die deelnemen aan internationale autocoureurevenementen, zoals races en rally's, ook vrijstelling krijgen van BPM.  

Kortom, vrijstelling van BPM kan worden verleend aan auto's en motorrijwielen die worden gebruikt voor bepaalde doeleinden, in bepaalde situaties of voor bepaalde erkenningen door de overheid. De vrijstelling is niet van toepassing op alle auto's en motorrijwielen en de voorwaarden voor de vrijstelling moeten worden nageleefd. 

 

Verschil tussen BPM en BTW 

BPM (Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen) is een belasting die wordt geheven op personenauto's en motorrijwielen in Nederland. De belasting wordt geheven op de prijs van de auto of motorfiets, inclusief de BTW. De BPM wordt berekend als een percentage van de waarde van de auto of motorfiets. De belasting is afhankelijk van de leeftijd, de brandstof en de CO2-uitstoot van de auto of motorfiets.  

BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) is een belasting die wordt geheven op alle goederen en diensten die aan consumenten worden verkocht. Het is een algemene verkoopbelasting die door de verkoper wordt berekend. De hoogte van de BTW is afhankelijk van de prijs van het product of de dienst. De BTW is een percentage van de verkoopprijs en wordt meestal toegevoegd aan de prijs van het product of de dienst. In Nederland is het standaard Btw-tarief 21%. 

 

Conclusie 

Er zijn genoeg platformen die je helpen bij het berekenen van de BMP. Een bpm-calculator helpt je om duidelijkheid te geven in de prijs van je BPM. Let er wel op dat de online berekeningen vaak een indicatie zijn van de bpm-berekening. Het dan dus zo zijn dat het uiteindelijk bpm-bedrag niet volledig overeenkomt met je online bevindingen.  

BPM berekenen is een vereiste als je een auto wilt kopen. Het is de verplichte bijtelling voor de belasting die je betaalt over de waarde van je auto. De BPM is gebaseerd op de CO2-uitstoot en de motorinhoud van de auto. Het is belangrijk om de juiste BPM te berekenen omdat je anders te veel belasting kan betalen, wat kostbaar kan zijn. Het is ook belangrijk om te weten wat de BPM is als je de auto gaat verkopen, zodat je de juiste verkoopprijs kunt bepalen. Als je de BPM niet goed berekenen, kan dit leiden tot een boete. Daarom is het belangrijk dat je de juiste BPM berekenen voor je auto. 

Wil je zelf je auto verkopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan naar ikwilvanmijnautoaf.nl. Daar kan je je tweedehandsauto makkelijk snel verkopen. Vul online je gegevens in en ontvang een passend bod! 

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands