Bandenspanning: de voordelen van het gebruik van stikstof

De trend om autobanden met stikstof te vullen neemt toe, maar is het beter dan traditionele lucht? Laten we eens kijken naar de voordelen van beide en waarom je voor stikstof zou kunnen kiezen.


De rol van stikstof in autobanden

Stikstof is een element dat een paar unieke voordelen biedt wanneer het gebruikt wordt om autobanden te vullen. Het meest opvallende voordeel is de zuiverheid; stikstof is vrij van andere gassen en vocht, waardoor het kan helpen om de interne veroudering van de band te verminderen. Dit betekent dat banden, die met stikstof gevuld zijn, potentieel een langere levensduur hebben.

Stabiliteit van bandenspanning dankzij stikstof

Een ander pluspunt van stikstof is de stabiliteit van de bandenspanning. Banden verliezen natuurlijk spanning na verloop van tijd - dit gebeurt door het ventiel en de fysieke eigenschappen van de band. Stikstofmoleculen zijn groter dan die van gewone lucht, waardoor ze moeilijker ontsnappen en de bandenspanning constanter blijft. Hoewel het verschil klein kan zijn, resulteert dit in minder frequent onderhoud.


De kosten van stikstof in autobanden

Normaal gesproken controleer je de bandenspanning bij een tankstation, waar je een kleine vergoeding betaalt. Wat zijn de kosten om je banden met stikstof te vullen? Het vullen van één band kost ongeveer €3,50, of €10 voor een complete set. Als teken dat je banden met stikstof gevuld zijn, krijg je vaak een gekleurd dopje op het ventiel.

Het bijvullen van stikstofbanden met compressed air

Ondanks regelmatige controles kan de hoeveelheid stikstof in je banden afnemen. In dat geval is het mogelijk om bij te vullen met gewone lucht. Gezien lucht voor het merendeel uit stikstof bestaat (78%), is dit geen probleem.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands