Autoschade door vuurwerk

Het is bijna weer zover! De dag dat je eet tot je knoop losbarst, goede voornemens opstelt en natuurlijk heel veel vuurwerk afsteekt: Oudejaarsdag!Autoschade door vuurwerk is elk jaar een terugkomend onderwerp voor autobezitters. Hoe bescherm je je auto het beste tegen schade door vuurwerk en hoe zit het met de verzekering? Ikwilvanmijnautoaf.nl zocht het uit, zodat je rustig aan het nieuwe jaar kan beginnen en de beste maatregelen kan nemen.


De jaarwisseling staat voor velen in het teken van feest en plezier, maar vuurwerkschade kan het feestje gauw verpesten. De kosten van schades door vuurwerk kan hoog oplopen. De afgelopen jaren keerden verzekeraars na de jaarwisseling tussen de 1 en 2 miljoen euro uit voor autoschade. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat veel auto’s geen goede verzekering hadden of de schade niet gemeld hebben.


Autoschade door vuurwerk

Prachtig om te zien hoe al het vuurwerk de lucht ingeschoten wordt, maar alles wat omhoog gaat komt ook weer terug. Het vaakst zien we kruitschade op de auto. Niet volledig verbrand valt het met hoge snelheid uit de lucht om – eenmaal op je auto – in de lak te trekken. Dit oranje kruit laat ‘zwarte stipjes’ achter in de lak. Ook de stokken van vuurpijlen kunnen een flinke kras en deuk veroorzaken. Helaas komt het ook nog wel vaak voor dat vuurwerk naar binnen wordt gegooid in de auto of dat de auto zelfs gebruikt wordt om een vreugdevuur van te maken. Dergelijke branden zorgen ervoor dat er weinig tot niets overblijft van je auto.


Wat kan je doen?

Heb je een (extra) garage? Zet daar je auto dan in om hem tegen al het vuurwerk te beschermen. Uiteraard kan je de auto inpakken met een passende autohoes. Dit zorgt ervoor dat kruitresten niet op de auto zelf terechtkomen, maar opgevangen wordt door de hoes. Weet je dat er in jouw straat veel vuurwerk afgestoken wordt, parkeer dan je auto in een rustige straat of parkeerplaats. Autowassen vlak voor de jaarwisseling? Ja, goed idee. Maak dan vooral gebruik van wat extra was. Dit zorgt ervoor dat de kruitresten minder makkelijk in de lak kunnen trekken. De was kan je zelfs gebruiken voor ruiten, plastic delen en rubbers, die zijn dan ook beter beschermd tegen vuurwerk. Helemaal voorkomen kan je bijna niet, vuurwerk is nou eenmaal onvoorspelbaar. Maar dankzij deze tips kun je de risico op vuurwerkschade wel verkleinen.


Hoe zit het met de verzekering?

Heb je een allriskverzekering, dan zit het vaak goed en wordt de schade volledig vergoed. Helaas heeft het claimen van vuurwerkschade vaak wel gevolgen voor je opgebouwde korting voor schadevrij rijden. Bij echte brandschade geldt dit meestal niet. Bij een WAplus verzekering wordt vuurwerkschade vaak wel vergoed. Wie alleen een WA-verzekering heeft moet zelf voor de kosten opdraaien. Is je auto moedwillig aangestoken tijdens de jaarwisseling? Doe dan altijd aangifte bij de politie! Goed om te weten Vuurwerk mag maar drie dagen in het jaar ver- en gekocht worden, namelijk op 29, 30 en 31 december. Je mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren. Sinds 2014 mag je alleen tussen 18.00 uur en 02.00 uur vuurwerk afsteken.


Wat doe jij om je auto deze jaarwisseling tegen vuurwerk te beschermen?

Het team van Ikwilvanmijnautoaf.nl wenst je een fijne en veilige jaarwisseling!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands