Is de semi-autonome auto wel zo veilig?

De autonome auto komt eraan. Maar voordat het zover is moeten we nog steeds zelf rijden. Ook zijn er steeds meer semi-autonome auto’s die voor een deel het rijden van de bestuurder overnemen. Maar zijn deze wel zo veilig als ze lijken?


Uit onderzoeken van de Amerikaanse universiteiten Rice University en Texas Tech University blijkt namelijk dat bestuurders van semi-autonome auto’s sneller verslappen in hun aandacht voor de weg. Daardoor reageren ze op den duur slechter op onverwachte obstakels op de weg.Dit hebben de universiteiten onderzocht door middel van simulatieritten. Proefpersonen in deze simulators reden proef in een autonome auto waar zij zelf het gas- en rempedaal niet hoefden te gebruiken. Wel moesten ze zelf ingrijpen bij obstakels op de weg. Bijvoorbeeld bij stilstaand of plotseling afremmend verkeer. In het begin ging dit steeds goed, maar naarmate de proef vorderde werden de reacties steeds slechter. Na zo’n 40 minuten was de proef afgelopen en daalde het aantal succesvolle ritten fors.


Dit werpt de vraag op, zijn semi-autonome voertuigen wel zo veilig? Bestuurders zijn zelf veel minder betrokken bij de weg en het rijden en op de weg dien je ten allen tijde alert te blijven. Wel worden er ook de komende jaren steeds meer technische snufjes ontwikkeld die de autonomie en veiligheid van auto’s zullen bevorderen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands