Minder vaak de klos; autodiefstal neemt af

Autodiefstal? Hier hoef je als autobezitter lang niet meer zo bang voor te zijn. Het aantal voertuigen dat gestolen wordt neem af. Autoriteiten boeken ook steeds vaker succes in hun strijd tegen diefstal. Onlangs is er nog een criminele bende opgerold.


Uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit blijkt dat er minder voertuigen werden gestolen in het begin van 2015 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In februari 2014 werden er namelijk nog 2418 voertuigen ontvreemd. Dit jaar waren er 2143 voertuigen gestolen, wat een daling van 10,5 procent inhoudt.


Jonge auto minder vaak de dupe

Ook bij de personenauto’s van 0 tot 3 jaar is deze daling terug te zien. Er werden ruim 20 procent minder auto’s in deze leeftijdscategorie gestolen, namelijk van 545 naar 431 auto’s. De personenauto’s van 4 jaar en ouder werden in de eerste maanden van dit jaar juist vaker gestolen. Vorig jaar waren er 1.323 auto’s ouder dan vier jaar gestolen, dit jaar waren dit er 1.335, een stijging van 0,9 procent.


Caravans vaker gestolen

Ook de bedrijfswagens worden minder vaak slachtoffer van autodiefstal. In februari vorig jaar werden er 389 lichte bedrijfswagen gestolen, dit jaar waren dit er 289. Bij de recreatievoertuigen (zoals de caravans) is juist weer een stijging in het aantal gestolen voertuigen te zien. Vorig jaar februari zijn er 7 caravans gestolen, dit jaar waren er 13 meldingen van diefstal. Dat is een stijging van ruim 11 procent.


Aanpak autodiefstal

Doordat jonge voertuigen tegenwoordig steeds beter beveiligd zijn, is het voor criminelen minder interessant om deze te stelen. Ook beschikken de auto’s over traceerapparatuur en kunnen zij dus erg snel weer teruggevonden worden na een autodiefstal. De oudere personenauto’s hebben deze beveiliging en apparatuur niet en daardoor is het moeilijker om te achterhalen waar die zich bevinden. Daarom kunnen zij gemakkelijker voor een schijntje doorverkocht worden.

Ook is er een Aangiftepunt Voertuigdiefstallen opgericht om de melding en registratie van gestolen voertuigen sneller te laten verlopen. Dit aangiftepunt is in werking gezet door de politie, RDW en verzekeraars. Hierdoor kunnen gestolen voertuigen sneller opgespoord worden. Binnen twee uur na de telefonische melding van de autodiefstal door de eigenaar wordt het voertuig geregistreerd als gestolen en wordt de opsporing ingezet.


Teruggevonden gestolen auto’s

Over heel 2014 werden er veel jonge auto’s in de leeftijdscategorie 0 t/m 3 jaar gestolen, namelijk 3261. Van deze gestolen auto’s werden er 954 teruggevonden, ruim 30 procent. Uit diezelfde cijfers van 2014 blijkt dat de auto van 15 jaar oud het meest vaak is teruggevonden na autodiefstal, namelijk ruim 70 procent. Er werden 331 auto’s van deze leeftijd gestolen en bij 233 gevallen werd de eigenaar weer herenigd met zijn auto.


Opgeruimd staat netjes

Onlangs heeft de politie nog een criminele bende opgerold die heel wat autodiefstallen op naam heeft staan. De veertien criminelen gingen erg geraffineerd te werk en de diefstallen werden zelfs uitgevoerd op bestelling. Door middel van professioneel apparatuur konden de auto’s worden geopend, gestart en vervolgens meegenomen. Hierna werden ze voorzien van valse kentekenplaten en werden er letter en cijfercombinaties van soortgelijke auto’s toegevoegd. Zo kon de bende bakken met geld binnenhalen door de voertuigen voor aanzienlijk lagere bedragen aan inkopers in binnen- en buitenland te verkopen. De auto’s die werden gestolen waren vaak wagens uit het duurdere segment als BMW en Audi.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands