Auto verkopen? Let op stilstand!

Je auto verkopen? De kans is groot dat het voertuig enige tijd zal stilstaan. Op het moment dat de auto stilstaat, lijkt er niets aan de hand. Maar niets is minder waar. Waar moet je op letten als jij je auto een lange tijd niet gebruikt?

Particulier een auto verkopen is lang niet zo gemakkelijk als je misschien denkt. Tussen het moment dat je de laatste rit maakt en het moment dat je auto wordt verkocht, liggen doorgaans meerdere dagen tot weken of zelfs maanden. Dat de verkoop langer duurt dan gedacht, is natuurlijk al een tegenvaller, maar wist je wel dat het lange stilstaan van een auto de nodige problemen kan veroorzaken, zoals vastzittende remmen, roestvorming en ‘platte’ banden.

Stilstand, waar moet je op letten?

In het ergste geval kun jij enkele maanden over de auto verkoop doen. Om achteraf gezeur van de koper te voorkomen hebben wij enkele tips op een rijtje gezet waar je aan moet denken.

Brandstof

Als je auto enkele maanden stilstaat, dan moet je de auto helemaal aftanken. Aangezien een brandstoftank gesloten is, hangt er boven de vloeistof een damp die ervoor zorgt dat er geen directe zuurstof bij de brandstof komt. Wat erbij komt, is minimaal. Kort samengevat: waar brandstof zit, kan geen lucht (en dus geen vocht!) zitten. Op deze manier voorkom je roestvorming in de brandstoftank. Staat je auto langer dan enkele maanden stil? Dan is het verstandig om de vloeistoffen te vervangen. Je wilt immers niet dat de verontreinigingen van de oude vloeistoffen je auto gaan aantasten.

Banden

Wat kan er met de banden gebeuren als je auto lang stilstaat? De band kan platte kanten krijgen. Om de druk van de banden af te halen kun je de auto beter op bokken zetten. Mocht dit lastig zijn, dan is het verstandig om de banden op hoge bandenspanning te zetten. Zo’n 3 tot 4 bar is goed. Rol daarnaast de auto iedere maand een klein stukje door. Hiermee voorkom je ook nog dat de remmen vast gaan zitten. Zet de auto ook nooit op de handrem, maar zet ‘m in de eerste versnelling.

Auto schoon wegzetten

Zet de auto altijd schoon en droog weg om roest te voorkomen. Je kunt de auto zelf wassen of maak een ritje door de wasstraat. Zorg wel dat de auto kurkdroog is als je deze wegzet. Ga er daarom na het wassen ongeveer een half uur mee rijden, zodat het achtergebleven vocht verdampt. Om het chroomwerk mooi te houden kun je het insmeren met een laagje zuurvrije vaseline. Vergeet niet de ramen op een kiertje te zetten zodat het interieur goed kan luchten.

Waar ligt de lange stilstand nu aan?

Uit onderzoek blijkt dat consumenten hun auto verkopen advertentie allereerst op grote advertentiewebsites aanmelden. Je bent natuurlijk niet de enige in heel Nederland die een oudere auto wil verkopen. Na het live zetten zakt je advertentie al snel enkele pagina’s naar beneden, waardoor het langer duurt voordat jij een potentiële koper hebt gevonden. Ook autodealers hebben last van langere statijden. De meeste automerken zouden wel een occasionlabel willen aanbieden, maar het zou bij de dealers ontbreken aan professionaliteit in de omgang met klanten. Zo zouden zij ook de voordelen van het occasionlabel niet kunnen overbrengen. Het maakt niet uit of je nu een particuliere of zakelijke autoverkoper bent: er is namelijk een duidelijk verband tussen het energielabel van een occasion en het aantal stadagen. Auto’s met een A-label staan gemiddeld 54 dagen stil, aanmerkelijk minder dan de 76 dagen stilstand van een B-label. Hoe groener de auto, hoe korter de statijd.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands