Auto schorsen - zo doe je dat

Het tijdelijk schorsen van een auto wil zeggen dat je geen verzekering nodig hebt, geen wegenbelasting betaalt en ook dat je auto geen APK hoeft te hebben. Vooral eigenaren van oudere auto’s en klassiekers maken gebruik van deze regeling, bijvoorbeeld omdat ze bezig zijn met een restauratie of omdat ze de auto lange tijd niet gebruiken. Met een geschorste auto mag je niet op de openbare weg rijden. Hij moet dan in een opslag staan of bijvoorbeeld in je garage.


In welke situaties schorsen?

Het schorsen van je voertuig kan handig zijn als je deze een langere tijd niet gaat gebruiken. Hier kun je dus denken aan een langdurige reparatie of renovatie van het voertuig. Een langdurende vakantie of verblijf in het buitenland zonder het voertuig. Ook voor cabrio's, motoren, campers en caravans die je in de wintermaanden toch niet gebruikt worden kan schorsen een uitkomst zijn. Vanwege de coronacrisis worden veel voertuigen momenteel ook veel minder tot niet gebruikt.


Hoe auto schorsen?

Een auto schorsen is niet vrijblijvend. De schorsing gaat meteen in op de dag van aanvraag. Je kan dus niet een andere datum kiezen. Daarna is het belangrijk de exacte schorsingsdatum te noteren, want als de termijn afloopt moet je auto ook meteen weer een verzekering hebben en een APK. Ook ga je weer wegenbelasting betalen. Wel kan je de schorsing verlengen, maar dat gebeurt dus niet automatisch. Het aanvragen van een schorsing is vrij eenvoudig, dat kan je online regelen op de website van de RDW.


Kosten auto schorsen

Er zijn wel kosten verbonden aan het schorsen van een auto. Hier maakt de RDW onderscheid tussen auto’s jonger dan 15 jaar en ouder dan 15 jaar. Voor een auto jonger dan 15 jaar betaal je het normale jaartarief van €73,10 en voor auto’s ouder dan 15 jaar een verlaagd tarief van € 24,10. Kies je voor een periode van 2 of 3 jaar dan liggen de tarieven uiteraard hoger.


Auto schorsen en APK

In principe mag je met een geschorste auto niet rijden. Toch is er een uitzondering. Als de APK tijdens de schorsingsperiode verloopt moet je de auto laten goedkeuren vlak voordat de schorsing afloopt. Je kunt dan een ontheffing voor een dag aanvragen waarmee je op die dag met het geschorste voertuig naar het APK-station mag rijden in de snelst mogelijke route.


Auto schorsen door de coronacrisis?

In verband met de coronacrisis zijn sommige regels inmiddels aangepast. Zo geldt de ‘verzamelaarsregeling’ nu ook tijdelijk voor jongere auto’s. Deze regeling is bedoeld voor bedrijven die een stilstaand wagenpark hebben, maar geldt alleen voor auto’s van 15 jaar en ouder. Veel bedrijven hebben nu echter te maken met jonge auto’s die stilstaan, en zij kunnen deze nu dus ook schorsen. Letterlijk zegt de RDW: ‘Vanwege de coronacrisis mag de verzamelaarsregeling nu gebruikt worden voor alle voertuigen, ongeacht hun leeftijd’. De regeling wordt tijdelijk versoepeld tot 26 juni en bedrijven hoeven alleen voor de eerste 5 auto’s te betalen, daarna is het gratis.


Niet schorsen maar rijden!

Voor zover bekend geldt deze versoepeling dus niet voor particulieren. Je kan dus niet tijdelijk je auto schorsen omdat je deze vanwege de coronacrisis een paar maanden niet gebruikt. Sterker nog, het is misschien wel beter om je auto juist wél te gebruiken, bijvoorbeeld één keer per week. Dat raadt de ANWB althans aan. Auto’s zijn namelijk niet gemaakt om lang stil te staan. Wanneer je auto langer dan 3 weken stilstaat zou dat problemen kunnen geven met de accu. Deze loopt door kleine stroomverbruikers langzaam leeg. En ook de banden verdienen aandacht. Als je auto lang stilstaat kan het onderste gedeelte afvlakken waardoor je ‘vierkante’ banden krijgt. Tot slot kunnen de remmen na lange tijd gaan vastzitten, maar dat gebeurt alleen in uitzonderlijke situaties. Kortom, elke week een stukje rijden houdt je auto in conditie.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands