Auto-onderhoud bij James Autoservice of AutoFirst?

Voor auto-onderhoud kan je in Nederland terecht bij de merkdealer of het universele autobedrijf. De merkdealer is typisch the place to be voor het onderhoud aan relatief jonge auto’s. Daarna, als een auto als occasion is verkocht, kiezen de nieuwe eigenaren er vaak voor om het onderhoud uit te laten voeren bij een universeel autobedrijf. Dit zijn de autobedrijven die niet merkgebonden zijn, en waar je met alle automerken terecht kan voor onderhoud en reparatie. Deze autobedrijven zijn vaak aangesloten bij een franchiseformule zoals James Autoservice en AutoFirst. In dit artikel kijken we naar de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee organisaties.


James Autoservice heeft 75 vestigingen

We beginnen met James Autoservice. De eerste vestiging van deze garageformule werd geopend in 2008 en sindsdien hebben steeds meer garagebedrijven zich aangesloten. Tegenwoordig staat de teller van het aantal James-vestigingen op 75. De meeste van die vestigingen vind je in de Randstad, maar ook in alle andere provincies is James aanwezig zodat er altijd wel een vestiging in de buurt te vinden is.


Hoge kwaliteitseisen bij James Autoservice

Een kenmerk van James is dat de kwaliteitseisen voor de aangesloten garagebedrijven hoog zijn. Je ziet dan ook dat veel ex-merkdealers zich bij James aansluiten. Zijn zijn gewend aan de hoge eisen, en voelen zich thuis bij de werkwijze van James. Ze richten zich dan ook op het iets hogere segment van het auto-onderhoud, dus vooral de jonge auto’s die in het bezit zijn van de eerst of tweede eigenaar, en die de dealer te duur of te ver weg vindt.


170 garages zijn aangesloten bij AutoFirst

AutoFirst is er al sinds 2003 en is een garageformule die zich wat meer richt op het auto-onderhoud van alle auto’s, dus van alle merken en alle leeftijden. Een typische AutoFirst-garage is de lokale werkplaats die wil profiteren van de voordelen van een franchiseformule, zonder dat hij de hele uitstraling van het bedrijf hoeft aan te passen. Als klant profiteer je van een lokale garage die verstand heeft van zaken omdat er vanuit de franchise-organisatie bijvoorbeeld ook wordt gezorgd voor trainingen en opleidingen. Omdat AutoFirst wat laagdrempeliger is, is het voor autobedrijven eenvoudiger om zich aan te sluiten en dat zie je terug in het aantal aangesloten garages. Er zijn in Nederland 170 AutoFirst-garages, tegenover 75 James-vestigingen.

Bij James Autoservice veel aandacht voor leaseauto’s

Wat kan je verder van deze garages verwachten? In de basis bieden ze allebei dezelfde dienstverlening: onderhoud en reparatie voor alle auto’s. Bij James ligt de nadruk meer op een professionele uitstraling en is de focus op de wat jongere voertuigen, bij AutoFirst richten de aangesloten bedrijven zich meer op de lokale markt en is iedereen welkom. Ook richt James zich veel nadrukkelijker op het onderhoud van leaseauto’s. Dit komt doordat James afspraken maakt met leasemaatschappijen over het onderhoud van hun auto’s. Daarnaast kan je als particulier bij zowel James als AutoFirst terecht voor private lease.


Occasion kopen bij James en AutoFirst

Interessant om te vermelden is dat de garages van zowel James als AutoFirst niet alleen auto-onderhoud aanbieden maar ook occasions verkopen. Zo staan er bij de James-garages

zo’n 1.600 tweedehands auto’s te koop die allemaal online te bekijken zijn. Hier zitten heel interessante aanbiedingen bij, al vanaf zo’n 2.000 euro kan je een occasion kopen bij een James-garage. Enige nadeel is natuurlijk wel dat de auto’s verspreid staan over heel Nederland, dus soms zal je ver moeten rijden om de beste deal te scoren. Dat laatste geldt dus ook voor het occasionaanbod van AutoFirst, waar je ruim 2.000 tweedehands auto’s online kan bekijken. Vervelend is wel dat je eerst heel ver naar beneden moet scrollen om de eerste auto’s te bekijken (wanneer je selecteert op prijs) omdat auto’s die al verkocht zijn voor 1 euro op de website blijven staan. Ben je eenmaal bij het echte aanbod beland dan zie je dat de vanafprijzen bij AutoFirst-garages nog lager zijn dan bij James. Er zijn hier echte budgetkoopjes te vinden voor bedragen onder de 2.000 euro.


Conclusie

James en AutoFirst zijn twee garageformules voor universele autobedrijven. James richt zich daarbij meer op het hogere segment van leaserijders en ex-dealerauto’s, terwijl de AutoFirst-garages zich eerder profileren als dorpsgarage. Bij beide garageformules kan je het onderhoud laten uitvoeren aan je auto. Dit geldt voor zowel traditionele auto’s met een benzine- of dieselmotor als voor hybrides en vol-elektrische auto’s. Tot slot hebben de garages van James en AutoFirst ook altijd een interessant occasionaanbod.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands