Auto kopen bij Tesla. Online of bij een autobedrijf?

In 2013 brak het Amerikaanse automerk Tesla door op de Nederlandse markt. In de jaren daarvoor kon je ook al wel een Tesla kopen, de Roadster, maar deze auto was met zijn prijs en beperkte beschikbaarheid eigenlijk alleen bereikbaar voor de echte fans. Met de komst van de Model S werd Tesla echter in één klap bereikbaar voor een groter publiek.

In 2013 introduceerde Tesla de Model S in Nederland. Er ging toen meteen een schok door de traditionele autobranche, en ook autokopers waren verrast. Dit kwam niet alleen doordat de Model S een revolutionaire elektrische auto was, maar vooral ook door de manier waarop de auto’s worden verkocht. Tesla heeft namelijk geen dealers maar verkoopt zijn auto’s rechtstreeks online.


Nieuwe Tesla kopen

Een nieuwe Tesla kan je online bestellen via de website van het bedrijf. Omdat Tesla geen dealers heeft, en ze wel zoveel mogelijk auto’s willen verkopen, hebben ze ervoor gezorgd dat het bestelproces net zo eenvoudig is als bij elke andere webshop. Er zijn in die webshop momenteel vier modellen beschikbaar: de Model S, Model 3, Model X en Model Y. Je selecteert het model dat je wil kopen en drukt op de knop ‘bestel nu’. Hierna kies je verschillende opties zoals het accupakket, de lakkleur en het type velgen. Ook kan je aangeven of je de Autopilot wil bestellen of de ‘Full Self-Driving Capability’ waarmee de auto onder bepaalde omstandigheden automatisch kan rijden.

Daarna ga je door naar de betaling en reken je de auto af met iDeal of je creditcard. Je kan daarbij kiezen voor betaling van het complete bedrag in één keer, huurkoop (koop op afbetaling) of private lease. In het geval van huurkoop betaal je een aanbetaling en na de huurtermijn (bijvoorbeeld 60 maanden) ook nog een slottermijn. Bij private lease betaal je alleen een maandbedrag, maar dat maandbedrag is wel aanzienlijk hoger dan bij huurkoop. Al met al is het kopen van een nieuwe Tesla dus kinderspel.


Tweedehands Tesla kopen

In Nederland worden de meeste nieuwe Tesla’s gekocht door leasemaatschappijen. Dit geldt overigens voor vrijwel alle automerken, want nieuwe auto’s zijn nu eenmaal schrikbarend duur. Alleen leasemaatschappijen hebben het kapitaal om nieuwe auto’s te kopen, die ze daarna weer via leaseconstructies aan de zakelijke rijder of private leaserijder aanbieden.

Als het leasecontract van een Tesla is afgelopen wordt de auto meestal via een veiling verkocht aan de autohandel. Dit is het moment voor autobedrijven om deze auto’s in te kopen, en om ze daarna in hun eigen showroom en online aan te bieden. Hiermee komen Tesla’s uiteindelijk dus toch weer terecht bij de traditionele autohandel, en gaat het kopen van een gebruikte Tesla zoals we dat gewend zijn. Je kan deze auto’s dus wél in de showroom bekijken van het desbetreffende autobedrijf en eventueel onderhandelen over de prijs.


Veel keuze in tweedehands Tesla’s

Ben je op zoek naar een tweedehands Tesla? Dan hebben we goed nieuws want er is keuze genoeg, bijvoorbeeld op autokopen.nl. In totaal staan er gemiddeld ongeveer 1.000 tweedehands Tesla’s te koop in Nederland. Het gaat dan vooral om de Model S en de Model 3 die zo’n 80 procent uitmaken van het hele aanbod. De overige 20 procent wordt uitgemaakt door de Model X, Model Y en ook zijn er nog enkele exemplaren van de Roadster te koop.


Prijzen zijn relatief hoog

Het occasionaanbod van Tesla omvat alle bouwjaren, vanaf 2010 tot en met 2023, en alle prijsklassen. De prijzen beginnen rond de 20.000 euro voor een Model S van tien jaar oud en lopen op tot 90.000 tot 100.000 euro voor nieuwere exemplaren. Opvallend is overigens dat de Roadster inmiddels een klassiekerstatus bereikt lijkt te hebben want voor dit model worden prijzen gevraagd die soms ver boven de 100.000 euro liggen. Wat ook opvalt: de kilometerstanden van deze auto’s lijken nauwelijks invloed te hebben op de occasionprijzen.


Elektrische auto heeft hogere restwaarde

Bij benzine- en dieselauto’s betekent een hoge kilometerstand veelal een lagere prijs maar dit geldt niet voor de elektrische auto’s van Tesla. Het merk bevestigt hiermee wat al langer bekend is in de autobranche. Elektrische auto’s hebben geen verbrandingsmotor, zijn minder gevoelig voor onderhoud, gaan langer mee en houden hun waarde beter vast. Ook voor occasionkopers is dit interessant om te weten, want de restwaarde van jouw elektrische auto is wellicht hoger dan je denkt.


Conclusie

Een nieuwe Tesla koop je online in de webshop van het merk. Dat gaat heel eenvoudig en is zelfs net zo makkelijk als het afrekenen van producten in andere webshops. Je hebt de keuze om de auto meteen af te rekenen, maar je kan ook kiezen voor huurkoop of private lease. Het kopen van een tweedehands Tesla is meer traditioneel dus bij een autobedrijf. Er is heel veel aanbod van gebruikte Tesla’s maar de auto's zijn ook dan niet goedkoop. Laat je niet afschrikken door hoge kilometerstanden, elektrische auto’s gaan langer mee dan auto’s met een benzine- of dieselmotor. Wil je je oude Tesla verkopen? Dan helpen wij bij ikwilvanmijnautoaf je graag.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands