Auto kopen bij Kooijman of Dusseldorp: Toyota of BMW

Kooijman Autogroep en Dusseldorp Automotive zijn twee van de grootste autodealers van ons land. Ze hebben vestigingen in het midden van Nederland, waarbij Dusseldorp ook actief is in het oosten en Kooijman in het westen. Ook verkopen deze twee autobedrijven verschillende automerken. Dusseldorp is puur een BMW- en Mini-dealer terwijl Kooijman zich richt op Kia en Toyota. Hieronder lees je of er nog meer verschillen zijn.


BMW, Mini, Toyota en Kia

Alhoewel je zowel Kooijman als Dusseldorp in grote delen van Nederland vindt, zitten deze twee autodealers elkaar niet echt in de weg. Dat heeft te maken met de automerken die je er kan kopen. Liefhebbers van BMW of Mini zullen niet snel overstappen op Toyota of Kia, en andersom geldt hetzelfde; Kia- en Toyota-rijders zijn over het algemeen vrij trouw aan hun merk. Op het eerste gezicht zijn Kooijman als Dusseldorp dus heel verschillende bedrijven. Toch zijn er zeker ook overeenkomsten.


Familiebedrijven

Om te beginnen zijn Kooijman en Dusseldorp allebei familiebedrijven. Dusseldorp bestaat zelfs al ruim 100 jaar als autobedrijf. In 1959 werd Dusseldorp officieel BMW-dealer, waarmee het de oudste BMW-dealer van Nederland is. Tegenwoordig heeft Dusseldorp in totaal zo’n 18 vestigingen waar je een nieuwe of gebruikte BMW of Mini kan kopen. Omdat Dusseldorp zo groot is staan er ook heel veel BMW’s te koop, gemiddeld ongeveer 1.200. Iets meer dan de helft is een occasion.


Geen budgetauto’s bij Dusseldorp

Het zal niemand verbazen dat je hier niet hoeft te zoeken naar een budgetauto, de prijzen starten bij ruim 16.000 euro. Dit zien we overigens ook bij het aanbod van Mini’s in de vestigingen van Dusseldorp, waar de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau beginnen. Er is wel minder keuze in Mini, in totaal staan er rond de 280 auto’s te koop, waarvan ruim de helft occasions.


Net zoveel auto’s te koop bij Kooijman

Als we overstappen naar Kooijman Autogroep dan zien we daar een tweede overeenkomst, en dat is het jaar 1959. In dat jaar werd Dusseldorp officieel BMW-dealer terwijl Kooijman toen werd opgericht als autobedrijf. Ook Kooijman is in de jaren daarna flink gegroeid. Het bedrijf heeft 6 vestigingen, dus aanmerkelijk minder dan Dusseldorp. Toch staan er ongeveer net zoveel auto’s te koop. In totaal staan er in de showrooms van Kooijman zo’n 1.100 auto’s te koop, waarvan ongeveer 700 occasions. Kooijmans heeft bovendien een aparte sectie voor hybride/elektrische auto’s (nieuw en gebruikt) waar je kan kiezen uit bijna 400 voertuigen.


Lagere occasionprijzen bij Kooijman

Kooijman heeft bovendien goed nieuws voor koopjesjagers, want ook voor de kleine portemonnee is hier altijd wel een mooie deal te sluiten. De occasionprijzen beginnen bij Kooijman gemiddeld tussen de 4.000 en 5.000 euro. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een tweedehands Toyota Yaris, Hyundai i10 of Kia Picanto kopen. Daarnaast staan er ook andere merken te koop, waaronder Mercedes-Benz, Ford, Nissan, Peugeot, Opel en Volkswagen.


Andere doelgroep

Het grootste verschil tussen Kooijman en Dusseldorp is uiteraard de automerken die zij verkopen. Kooijman is namelijk dealer van Toyota en Kia, twee merken die je bij Dusseldorp niet zal zien omdat ze een heel andere doelgroep aanspreken. Zowel Toyota als Kia zijn populair bij autokopers in Nederland. De belangrijkste redenen om deze merken te kopen zijn de betrouwbaarheid en de relatief lage gebruikskosten. Vooral de hybride-auto’s van Toyota en Kia staan hierom bekend, omdat ze dankzij hun hybride aandrijflijn zuinig omspringen met dure brandstof.


Veel hybride bij Kooijman

Het bekendste hybride model van Toyota is uiteraard de Prius. Daarnaast biedt Toyota nog veel meer modellen als hybride, waaronder de Auris, Yaris en RAV4. Ook bij Kia vind je veel hybride-auto’s, waaronder de Niro, Rio en Stonic. Ook belangrijk om te vermelden is dat de Kia Niro bovendien leverbaar is als volledig elektrische auto. Een andere volledig elektrische auto is de Kia Soul. Dit opvallende model zie je niet heel vaak op de Nederlandse wegen en is zeker interessant voor iedereen die een tweedehands elektrische auto wil kopen.


Dusseldorp verkoopt ook Alpina

Overigens staan er bij Dusseldorp uiteraard ook hybride en elektrische auto's te koop, zoals de 3-serie eDrive. En als we het hebben over opvallende automodellen dan moeten we sowieso nog even terug naar Dusseldorp. Je kan er namelijk ook terecht voor de aanschaf van een Alpina. Alpina is al jarenlang de ‘huistuner’ van BMW en brengt zelfstandig getunede BMW’s op de markt. Deze bijzondere auto’s zijn opgevoerde versies van de al snelle modellen van BMW zoals de M3 en M5. Bij Alpina worden deze auto’s getuned en omgedoopt in B3 en B5.


Conclusie

Dusseldorp en Kooijman zijn actief in grote delen van Nederland. Het zijn allebei familiebedrijven met een vergelijkbaar aantal vestigingen. Dusseldorp is exclusief dealer voor BMW en Mini, Kooijman is dealer van Toyota en Kia. De verschillende merken spreken hun eigen doelgroep aan. Wil je een nieuwe of gebruikte BMW of Mini kopen bij een merkdealer? Dan is Dusseldorp een goede keuze. Ben je meer geïnteresseerd in Kia of Toyota, of een occasion van een ander merk? Breng dan een bezoek aan een showroom van Kooijman.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands