Je auto interieur reinigen en ontsmetten

We worden allemaal geadviseerd zo veel mogelijk thuis te blijven. Maar af en toe moet je toch ergens heen. Zeker in deze tijden loont het zich om regelmatig je auto interieur te reinigen en de meestgebruikte contactpunten te ontsmetten. Hoe je dit het best doet leggen we je hier uit.


Zo ontsmet je de contactpunten van je auto

Je auto voelt natuurlijk als een veilige plek waar je het contact met anderen al flink lijkt te mijden. Maar om risico's op infecties zo klein mogelijk te maken dien je niet alleen regelmatig je handen te wassen maar ook zo nu en dan de meestgebruikte contactpunten van je auto te reinigen. Denk hierbij aan de portiergrepen, het stuur, de handrem en de versnellingspook. Gebruik hierbij een ontsmettend reinigingsmiddel met minstens 70% alcohol.


Je auto interieur reinigen in 7 stappen


Het interieur van je auto reinigen is niet moeilijk, maar het kan wel veel tijd kosten en een hoop gedoe veroorzaken door alle lastig te bereiken hoeken en gaten. Veel auto-eigenaren slaan het schoonmaken van de binnenkant daarom vaak maar over, terwijl ze wel elke week bij de wasstraat staan. En dat is jammer want de binnenkant van je auto verdient ook aandacht! Natuurlijk hoef je dit niet elke week te doen, het reinigingen van de bekleding, het dashboard en andere plekken binnenin je auto is soms gewoon nodig. Zeker als je kleine kinderen hebt. Of graag in de auto eet. Of rookt.


Om je op weg te helpen volgt hieronder een stappenplan met tips zodat je als een pro de binnenkant van je auto kan schoonmaken. Als je ooit je jouw auto wil verkopen komt dit natuurlijk ook van pas!


Stap 1: Een grondige autoreiniging begint met het verwijderen van alle rommel

Voordat je aan de slag kan met het reinigen van de bekleding en het dashboard is het verstandig eerst alle losse rommel uit de auto te verwijderen. Dus pak een vuilniszak en ga aan het werk!


Stap 2: Het auto dashboard en middenconsole schoonmaken

Het dashboard en de middenconsole van je auto is de ideale plek waar stof en vingerafdrukken zich verzamelen. Het interieur oogt hierdoor snel vies en gebruikt, terwijl een goede schoonmaakbeurt voldoende is om het materiaal in zijn oude glorie te herstellen. Er zijn hiervoor talloze speciale producten op de markt, zoals reinigingsmiddelen en doekjes, die zacht zijn voor de materialen van het dashboard en de console maar wel effectief vuil, stof en vet verwijderen. Sowieso is het slim met het dashboard en de middenconsole te beginnen omdat rommel die naar beneden valt uiteindelijk op de vloer terechtkomt waarna je met een stofzuiger alles verwijdert. Net zoals je de auto wast werk je dus van boven naar beneden.Step 3: De autoruiten schoonmaken

Je autoruiten aan de binnenkant schoonmaken is bijna net zo belangrijk als het reinigen van de ruiten aan de buitenkant. Vette vingers, stof en vuil dat door de luchtcirculatie neerslaat op de autoruiten, met name de voorruit, kan de zichtbaarheid verminderen en vooral tot gevaarlijke situaties leiden als de zon schijnt. Met een goede autoruitenreiniger verwijder je deze aanslag en voorkom je de verblindende schittering van de zon. Om je autoruiten goed schoon te maken gebruik je speciale ruitenreiniger. Spray het op de ruiten en wrijf ze vervolgens droog met een zachte doek om krassen te voorkomen.


Stap 4: Autostoel bekleding en portieren reinigen

Zachte binnenbekleding heeft het altijd zwaar, het maakt daarbij niet uit of de bekleding van je auto is gemaakt van leer of stof. Een vlek is een vlek. Wel is het zo dat het schoonmaken van stoffen binnenbekleding anders is dan van leer. Ook hier geldt dat er voor beide soorten bekleding speciale reinigingsproducten beschikbaar zijn, dus voor leer en voor stof. Leer heeft altijd meer voeding en bescherming nodig. Wel hebben ze hetzelfde doel: het verwijderen van vlekken en het ontgeuren van het materiaal.


Stap 5: De vloerbekleding stofzuigen en schoonmaken

Nu je de auto van boven tot onder hebt schoongemaakt is het tijd om het autotapijt aan te pakken. Je begint door deze grondig te stofzuigen en al het stof en andere kleine vuildeeltjes te verwijderen. Een gewone stofzuiger is hiervoor prima geschikt. Maak daarbij gebruik van de hulpstukken die erbij zitten om ook die lastig te bereiken hoekjes goed te bereiken. Wil je die grote stofzuiger niet gebruiken? Er zijn ook draadloze stofzuigers te koop die prima werken. Ze zijn kleiner en zijn makkelijker te hanteren in de kleine ruimte van het auto interieur. Gebruik bij het stofzuigen van de vloerbekleding bij voorkeur een borstel om te voorkomen dat de bekleding beschadigt. En natuurlijk vergeet je ook de losse automatten niet en de bekleding in de bagageruimte. Deze kan je vaak helemaal uit de auto verwijderen (de matten sowieso) zodat je niet allen die binnenbekleding goed kan stofzuigen maar ook alles eronder. Je zult verstelt staan hoeveel rommel zich hier heeft verzameld! Na het stofzuigen behandel je de vloerbedekking met een reiniger om het materiaal diep te reinigen en op te frissen. Na het insprayen moet het middel een paar minuten inwerken, waarna je weer de stofzuiger pakt en ook de allerlaatste rommel verwijdert.Stap 6: Auto interieur ontgeuren

Breng je veel tijd door in je auto? Het maakt niet uit hoe netjes je bent, er verzamelen zich altijd luchtjes in de auto en in het ventilatiesysteem. Denk aan etensluchtjes, maar ook rooklucht van sigaretten en de geur van honden of andere dieren is lastig te verwijderen. Voordat je naar de winkel rent om een geurverwijderaar te kopen: zorg er eerst voor dat de oorzaak van de vieze lucht verdwijnt. Er kan altijd ergens iets verstopt zitten op een plek waar je nog niet hebt gekeken, en dan werkt ook een geurverwijderaar niet. Als je zeker weet dat de geur uit de bekleding komt, gebruik dan na het schoonmaken een speciale geurverwijderaar om de lucht te neutraliseren. Deze middeltjes zijn gemaakt om af te rekenen met de meest hardnekkige luchtjes. Ook is het verstandig om je autobedrijf te vragen het interieurfilter te vervangen. Dit filter reinigt de lucht die via het ventilatie- en aircosysteem de auto binnenkomt en is na verloop van tijd aan vervanging toe. Veel mensen vergeten dit!


Stap 7: Gebruik een autoparfum

Tot slot kan je je auto opvrolijken met een autoparfum. Deze parfums zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, van de bekende kerstboom aan de binnenspiegel tot designflacons met exotische geuren die je aan je stemming kan aanpassen. Kortom, leef je uit, reinig je auto interieur als een pro en zorg voor een frisse binnenkant van je auto. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook je passagiers!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands