ANWB vs Route Mobiel

Denk je aan pechhulp dan denk je aan de ANWB. Niet zo gek want hele generaties zijn opgegroeid met de Wegenwacht van de ANWB, die de pechhulp verleent als je pech onderweg krijgt. Volgend jaar bestaat de Wegenwacht namelijk 75 jaar. De ANWB bestaat zelfs al 137 jaar. Pas in 2004, toen Route Mobiel werd opgericht, kreeg de ANWB er concurrentie bij. Tot dat moment had de ANWB met de Wegenwacht het rijk alleen, ze waren de enigen die je hielpen bij pech onderweg. Afgezien wellicht van een enkele sleepdienst die via je auto- of reisverzekering werd ingeschakeld.


Lid worden van de ANWB

De ANWB heeft dus een enorme voorsprong kunnen nemen op de markt voor pechhulpverlening. Ze zijn met 4,5 miljoen leden de grootste vereniging van Nederland en een groot deel van die leden maakt gebruik van de Wegenwacht. Sowieso moet je lid worden van de ANWB om gebruik te kunnen maken van de Wegenwacht, wat het beeld wel een beetje vertekent. Maar los daarvan was de ANWB dus lange tijd de enige partij voor pechhulp. De ANWB heeft in die tientallen jaren een eigen netwerk opgebouwd van monteurs die in hun bekende gele auto’s door heel Europa rondrijden om te helpen bij pech onderweg.


Grootste verschil tussen ANWB en Route Mobiel

Dat is meteen ook het grootste verschil met een dienstverlener als Route Mobiel. Die organisatie werd in 2004 opgericht als grote concurrent van de ANWB en had in het begin ook eigen hulpvoertuigen rondrijden voor pechhulp. De dienstverlening was vergelijkbaar zeiden ze zelf, alleen goedkoper dan de ANWB. Tegenwoordig is die situatie heel anders. Route Mobiel is nu onderdeel van verzekeraar Vivat dat we kennen van Reaal verzekeringen. Het bedrijf werkt met sleepdiensten die je garage naar de dichtstbijzijnde garage slepen als ze het mankement niet zelf kunnen oplossen.


Is Route Mobiel goedkoper?

Route Mobiel kan je in 7 van de 10 gevallen weer op weg helpen en ze zijn binnen 27 minuten ter plaatse. De ANWB meldt dat ze je in 9 van de 10 gevallen meteen weer op weg helpen. Een iets betere score dus dan van Route Mobiel. Maar voor die zekerheid betaal je ook meer.


Volgens Route Mobiel zijn ze in 80 procent van de pechhulpgevallen in Nederland namelijk goedkoper dan de ANWB. Voor pechhulp in Europa zijn ze altijd goedkoper meldt Route Mobiel. De ANWB laat weten dat ze niet zozeer duurder of goedkoper zijn dan andere aanbieders. Ze werken met een abonnement. Je betaalt dus een vast bedrag per maand waar alles inzit. Bij Route Mobiel betaal je ook een vast bedrag maar sluit je in feite een verzekering af voor pechhulp. De premie voor die verzekering is afhankelijk van allerlei factoren, het is dus lastig een 1-op-1 vergelijking te maken.


Daarbij komt dat de pakketten van de aanbieders verschillen. Zo krijg je bij Route Mobiel bijvoorbeeld altijd vervangend vervoer, terwijl dat bij de ANWB niet geldt bij het goedkoopste pakket. Een ander verschil is dat de ANWB persoonsgebonden is (als je in een andere auto rijdt krijg je ook pechhulp) terwijl Route Mobiel autogebonden is. Als iemand anders in je auto rijdt heeft hij of zij ook recht op pechhulp. Maar als je zelf in een andere auto rijdt ben je niet verzekerd voor pechhulp van Route Mobiel.


Nog meer kleine verschillen tussen ANWB en Route Mobiel

Er zijn nog talloze andere kleine verschillen tussen ANWB en Route Mobiel. De belangrijkste vraag die je moet stellen is of je service belangrijk vindt of een lage prijs. In de meeste gevallen helpt Route Mobiel je gewoon op weg, maar de ANWB scoort daarop net iets beter. Wil je die zekerheid dan is de ANWB een betere keuze. Zo niet dan is Route Mobiel zeker het overwegen waard.


Update - Route Mobiel stopt!
Route Mobiel is overgenomen door de Nationale-Nederlanden. Door deze overname kun je geen zelfstandige pechhulp afsluiten bij Route Mobiel. Als alternatief voor Route Mobiel kun je terecht bij verzekeraars als Ohra en Alianz.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands