Alles wat je moet weten over de taxatiewaarde en bijtelling van je youngtimer

Zit je te denken aan het aanschaffen van een youngtimer en vraag je je af hoe het zit met de bijtelling? Je bent niet de enige. Er is veel verwarring over hoe de bijtelling voor een auto van meer dan 15 jaar oud berekend wordt. Sommige autobedrijven en taxateurs zeggen dat de taxatiewaarde gelijkstaat aan de waarde in het economisch verkeer. Maar is dat wel zo?

De waarde die telt

Laten we even bij het begin beginnen. Als je een auto van de zaak hebt en je rijdt er ook privé mee, dan krijg je te maken met bijtelling. Voor een youngtimer, een auto die ouder is dan 15 jaar, wordt de bijtelling niet berekend op basis van de cataloguswaarde, maar op de waarde in het economisch verkeer. Dit is wat de auto daadwerkelijk waard is op het moment van aankoop.

Op de site van de Belastingdienst staat het duidelijk: voor auto's ouder dan 15 jaar betaal je 35% bijtelling over de waarde in het economisch verkeer. Dus, stel dat je een youngtimer koopt voor € 25.000, maar je krijgt een taxatierapport van € 15.000 mee, dan zou je misschien denken dat je over die lagere waarde bijtelling betaalt. Maar zo werkt het niet.

Hoe zit het dan wel?

De wet is hier vrij duidelijk over. De bijtelling wordt berekend op basis van de werkelijke waarde in het economisch verkeer op het moment van de transactie. Als je dus € 25.000 voor de auto hebt betaald, is dat de waarde waarover je bijtelling betaalt. Dit kan anders zijn als er bijzondere omstandigheden zijn, zoals significante restauratiekosten na aankoop, maar in de basis is het de aankoopwaarde die telt.

De risico's van een lagere taxatiewaarde gebruiken voor je Youngtimer

Het gebruiken van een taxatiewaarde die aanzienlijk lager ligt dan de aankoopwaarde kan risicovol zijn. De Belastingdienst, en specifiek het Landelijk Coördinatiecentrum Auto, is het eens met dit standpunt. Als blijkt dat je bewust een lagere waarde hebt gebruikt om minder bijtelling te betalen, kan de inspecteur een vergrijpboete opleggen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het belang van goed advies

In de praktijk zien we dat er vaak misverstanden bestaan over de bijtelling van youngtimers. Het is belangrijk je niet zomaar neer te leggen bij wat verkopers of taxateurs zeggen, maar zelf onderzoek te doen of advies in te winnen bij een belastingadviseur. Zo voorkom je niet alleen mogelijke boetes, maar ook de stress van naheffingen.

Conclusie

Kortom, als je overweegt een youngtimer aan te schaffen en je wilt weten hoe het zit met de bijtelling, onthoud dan dat de waarde in het economisch verkeer – vaak simpelweg de aankoopwaarde – leidend is. Laat je goed informeren en neem bij twijfel altijd contact op met een professional. Zo geniet je zorgeloos van je klassieker op leeftijd.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands