Afrika wil onze oude auto's niet meer

Momenteel kunnen we nog oude busjes of auto’s die een ongeldige apk hebben of met een enorm hoge kilometerstand exporteren naar Afrika, vanaf 2021 kan dit niet meer. Vijftien west Afrikaanse landen willen geen oude geïmporteerde auto’s meer.


Sloopauto's naar Afrika

Veel auto’s die eigenlijk naar de sloop horen te gaan, worden op de boot gezet naar Afrika. Veel landen in Afrika willen dit niet meer. Dit meldt een onderzoek van de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) Dit komt doordat de voertuigen vaak 16 jaar of ouder zijn, veel van deze auto’s zijn wrakken.


Maatregelen

West-Afrikaanse landen hebben duidelijk aangegeven dat ze oude en vervuilende auto’s niet meer willen. Het is dus belangrijk dat Europa hiernaar luistert. Het plan vanuit de ILT is om wettelijk aan te passen wanneer een auto afval is, zodat het voertuig kan worden gesloopt. Dit is belangrijk zodat deze voertuigen niet meer geëxporteerd kunnen worden. De milieuafdeling van de UNEP is blij met deze nieuwe afspraken. De UNEP wil er namelijk voor zorgen dat Afrika duurzamer en veiliger wordt. Er zijn om deze reden strengere importeisen.


De auto’s die vanaf volgend jaar nog wel geëxporteerd mogen worden vanuit Nederland naar West-Afrika zijn voertuigen die voldoen aan de Euro 4 uitstootnorm. Dit zijn voertuigen met het bouwjaar vanaf 2005.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands