ABS, AFL, HDA. Wat betekenen al die afkortingen?

Je hebt net je oude auto verkocht en bent de bezitter van een nieuwere. Bewonderend wordt er naar je bolide gekeken en jij staat er trots naast. Alleen dan komt het onvermijdelijke: “Heeft de auto ABS, EPS of AFS?” Uhm, daar sta je dan met je mond vol tanden. Niet helemaal de bedoeling, daarom komt ikwilvanmijnautoaf met de handige ‘auto-afkortingen’ lijst.


Tegenwoordig worden steeds meer auto’s standaard uitgerust met technische snufjes die voor het gemak afgekort worden. Vaak kan je op de wat meer voorkomende afkorting ABS nog wel antwoord geven. Irritanter wordt het als je een vraag krijgt over AFS of de afkorting HSA. Om daarbij te helpen zetten wij een paar veelvoorkomende afkortingen op een rijtje.


ABS

Antiblokkeersysteem

ABS ‘helpt’ om een auto te remmen. Een auto met ABS blijft altijd bestuurbaar tijdens het remmen, doordat deze gefaseerd remt (ook wel pompend remmen genoemd). In tegenstelling tot auto’s zonder ABS kan een auto met niet zo gemakkelijk in de slip komen.


ACC

Adaptive Cruise Control

Dit is een cruise control die rekening houdt met de afstand ten opzichte van je voorligger. ACC houdt actief rekening met het verkeer en andere obstakels en past hier de snelheid op aan. Is het obstakel weg, dan zal de auto uit zichzelf weer naar de ingestelde snelheid accelereren.


AFL

Adaptive Front Lighting

AFL is een dynamische bocht verlichting. Maak je een bocht dan ‘sturen’ de lampen automatisch met je mee. Zodoende heb je meer zicht en heb je minder kans om tegenliggers te verblinden in een bocht. AFL werkt vaak samen met AFS (Adaptive Front Lighting System) waar de lichten zich automatisch aanpassen aan de situatie in en rondom de auto, bijvoorbeeld als het donker wordt of bij slechter weer.


ECC

Electronic Climate Control

Bijna alle (nieuwere) auto’s zijn uitgerust met airconditioning. Is het te warm of is zijn je ruiten beslagen, dan zet je de airconditioning aan. Airconditioning gaat niet automatisch uit, ECC doet dat wel. Dit systeem registreert de huidige temperatuur in de auto en past deze aan zodra er een afwijking geconstateerd wordt. Zo zorgt ECC er voor dat de temperatuur (het klimaat) in de auto altijd op peil is.


EPS

Electronic Stability Program

EPS werd eerst alleen bij een Mercedes gebruikt, maar tegenwoordig maken bijna alle automerken gebruik van deze term. ESP corrigeert een uitbrekende auto door wielen individueel af te remmen, waardoor de bestuurder de controle houdt. De auto blijft bovendien stabiel en bestuurbaar, iets wat bij heftig remmen zonder EPS nog wel eens lastig is. Sommige auto’s noemen het DSC (Dynamic Stability Control) in plaats van EPS.


GPS

Global Positioning system

In eerste instantie alleen beschikbaar voor militaire doeleinden, maar tegenwoordig zijn alle auto’s die gebruik maken van navigatie uitgerust met GPS. Door contact te maken met vele satellieten om je heen kan met GPS precies berekend worden waar je auto zich bevindt. Handig als deze bijvoorbeeld gestolen is of als je verdwaald bent.


HSA

Hill Start Assist

Met HSA kan een bestuurder zonder problemen een ‘hellingproef’ doorstaan. Door HSA blijft de auto staan, deze kan niet terugrollen. Door gas te geven heft het zichzelf op waardoor je rustig weg kan rijden. Steeds meer stadswagens worden met deze ‘assistent’ uitgerust. Bye bye gevreesde hellingproef.


PDC

Park Distance Control

PDC is een handig hulpmiddel voor het parkeren van de auto. Met sensoren – vaak aan de voor- en achterkant van de auto – worden obstakels aangegeven met behulp van een pieptoon. Zo weet je of je dat stukje extra achteruit kan rijden zonder tegen een obstakel aan te rijden.

Dit zijn lang niet alle afkortingen van technische snufjes in de auto, er zijn er nog veel meer. Heb jij ook van deze technische snufjes die afgekort worden in de auto? En weet je wat ze betekenen?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands