Autorijden bij slechte weersomstandigheden? Wij helpen je op weg!

Naast dat de herfst natuurlijk een prachtig seizoen is, dien je als automobilist ook rekening te houden met laagstaande zon, een nat wegdek en harde windstoten. Bij een flinke herfststorm krijg je vaak dezelfde waarschuwing: ga niet onnodig de weg op. Omdat je je soms toch van A naar B moet verplaatsen, geven wij je enkele handige tips om de rit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Succes!

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Stormt het maar moet jij toch de weg op? Dan is het verstandig om je auto vooraf even goed te checken. Werken je ruitenwissers? Doen je koplampen het goed en zijn de ruiten van je auto mooi schoon? Allemaal zaken die niet veel tijd kosten maar wel heel belangrijk zijn om goed in orde te hebben. Moet je een flink stuk rijden? Zorg er dan voor dat je een route kiest met zo weinig mogelijk obstakels en blijf vooral op de hoofdwegen rijden. Verder is het verstandig om altijd dingen als eten, drinken, een deken en het benodigde gereedschap in je auto te hebben liggen.


Winterbanden

Wanneer het weer steeds slechter wordt en de temperatuur verder daalt, wordt het tijd om je auto uit te rusten met een goede set winterbanden. Het rubber van winterbanden is samengesteld van zacht materiaal. Daarnaast is het profiel anders opgebouwd en lopen de afvoerkanalen naar de buitenkant toe. Door het zachte rubber en de meervoudige profielblokken beweegt een winterband gemakkelijker. Hierdoor heb je meer grip op het wegdek en kun je 2 á 3 keer sneller stoppen.


Rustig rijden

Het spreekt voor zich dat je bij zware weersomstandigheden je snelheid dient aan te passen. Natte en besneeuwde wegdekken zijn natuurlijk een stuk gladder dan een droog wegdek. Je remweg wordt daardoor veel langer waardoor je meer kans hebt op een botsing. Hou daarom ook genoeg afstand. Zo heb je ook geen last van opspattend water van het voertuig dat voor je rijdt.


Blijf alert

Juist met sneeuw, wind, regen of mist is het heel belangrijk om extra alert te zijn op dingen die er om je heen gebeuren. Fietsers en motorrijders zijn bij slechte weersomstandigheden natuurlijk extra kwetsbaar. Ook omgewaaide bomen en een met takken bezaaide weg kan voor veel problemen zorgen. Blijf daarom te allen tijde goed om je heen kijken. Overzie je de situatie echt niet meer? Zet je auto dan aan de kant en wacht net zo lang tot het weer veilig is om je reis te vervolgen.


Aquaplanning

Aquaplanning ontstaat wanneer water tussen de band en het wegdek niet weg kan. Remmen en gasgeven kunnen er dan juist voor zorgen dat je gaat slippen. Voorkom dit dus. Probeer in plaats daarvan rustig gas terug te nemen en af te remmen op de motor. Houd je stuur recht en blijf goed vooruitkijken. Voel je dat je weer grip op het wegdek krijgt? Geef dan weer rustig gas bij en vervolg je weg.  

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands