zonder gedoe. verkocht.

meld gratis en vrijblijvend aan

Ik weet mijn kenteken niet

Of voer kenteken in

Persoonlijke hulp bij de verkoop
We stellen met onze expertise zorgvuldig de advertentie samen
We maken gebruik van ons gerenommeerde dealer netwerk
Wij nemen de onderhandelingen uit handen
Helpen met de levering, overschrijving en betaling

Het verkopen van je auto werkt als volgt.

Stap 1

Aanmelden

Meld je voertuig snel en eenvoudig aan door een paar vragen over je voertuig te beantwoorden. Voeg ook recente foto’s van je voertuig toe voor een sneller resultaat.

Stap 2

Resultaat ontvangen

Binnen enkele dagen ontvang je van ons een persoonlijk aanbod, wij versturen geen automatisch gegenereerde taxaties. Ons voorstel is vrijblijvend.

Stap 3

Verkopen

Ga je akkoord met ons voorstel? Dan brengen we je in contact met de koper. Die verzorgt de vrijwaring en betaling.

Heb je een dieselauto met een roetfilter? Dan is jouw garage sinds 1 januari 2023 verplicht om bij de APK een roetmeting uit te voeren met een deeltjesteller. Je auto mag dan niet meer dan 1 miljoen deeltjes uitstoten. Zit je auto daarboven? Dan komt deze niet door de keuring. Hieronder leggen we je uit hoe de regels precies gelden.Wat is een roetfilter?

Om de uitstoot van fijnstof en roet door dieselmotoren te verminderen hebben alle auto’s en bestelauto’s met een dieselmotor tegenwoordig verplicht een roetfilter, officieel een Diesel Partikel Filter (DPF) genoemd. Dit filter is gemonteerd in de uitlaat en is zichtbaar als een soort dikke stalen buis. In de buis bevindt zich een filter met kleine gaatjes of kamertjes die de roetdeeltjes opvangen. Volgens onderzoek van TNO zorgt een goed werkend filter ervoor dat je dieselauto tot wel 99 procent minder roet uitstoot.


Hoe lang gaat een roetfilter mee?

In principe gaat een roetfilter lang mee en merk je er niks van. Toch zijn er voor eigenaren van dieselauto's met een roetfilter ook vaak problemen. Een roetfilter kan namelijk ook verstopt raken wanneer het regeneratieproces, waarmee het filter automatisch wordt gereinigd, niet meer werkt. Dit kan te maken hebben met de leeftijd van de auto of het totale aantal gereden kilometers. Ook het rijden van kleine afstanden is slecht voor het roetfilter, Het regeneratieproces komt dan niet op gang en het filter raakt eerder verstopt.


Vanaf welk bouwjaar is een roetfilter verplicht?

Het roetfilter is sinds 2011 verplicht voor personenauto’s en sinds 2012 voor bestelauto’s. Daarnaast is er een groep auto’s en bestelauto’s die door de autofabrikanten al eerder zijn voorzien van een roetfilter, dus voor de verplichte datum. Voor deze groep geldt dat het filter mag worden verwijderd, onder de voorwaarde dat dit wordt aangemeld bij de RDW. De verplichte meting met de deeltjesteller bij de APK vervalt dan, maar je gaat wel meer wegenbelasting betalen.


Vanaf 1 januari 2023 roetmeting verplicht voor APK dieselauto

Het roetfilter is al sinds 2018 een aandachtspunt bij de APK. Tot 1 januari 2023 was het verplicht om een visuele controle uit te voeren op de aanwezigheid van het filter. Met andere woorden: de keurmeester hoefde alleen maar te kijken of het filter aanwezig was en niet of het ook echt werkt. Hierdoor was het eenvoudig om ongemerkt het roetfilter te verwijderen. Gespecialiseerde bedrijven verwijderen namelijk alleen het binnenwerk van het filter, het omhulsel blijft zitten. Op het oog lijkt er dan een roetfilter aanwezig te zijn, terwijl dit dus niet zo is.


Vanaf welke leeftijd is de deeltjesteller verplicht voor de APK?

Sinds 1 januari 2023 zijn garages verplicht om met een deeltjesteller een roetmeting uit te voeren. Deze verplichting geldt voor alle auto’s met een roetfilter, ongeacht de leeftijd van de auto. Auto’s en bestelauto’s waarvan het filter is verwijderd maar die dit wel verplicht moeten hebben, vallen nu door de mand tijdens de APK. Zij kunnen namelijk onmogelijk voldoen aan de eisen die worden gesteld. Auto’s mogen namelijk nog maar 1 miljoen deeltjes per kubieke centimeter uitstoten. Diesels zonder filter zitten al gauw op het tienvoudige hiervan. Voor eigenaren van deze auto’s is er maar één oplossing: een nieuw filter installeren of de auto verkopen.


Wat kost het vervangen van een roetfilter?

Heb je een auto met een roetfilter en is deze afgekeurd vanwege de meting met de deeltjesteller? In dat geval kan je overwegen het roetfilter te vervangen. Dit is echter wel een kostbare zaak. Een roetfilter vervangen kost al snel 1000 euro en vaak nog meer dan dat. Een andere optie is om het roetfilter te laten reinigen. Het filter wordt dan gedemonteerd en bij een gespecialiseerd bedrijf gespoeld of gebakken. Bij het spoelen gebruikt men chemicaliën en water om het aangekoekte roet en as te verwijderen. Wanneer het roetfilter wordt gebakken gebeurt dit letterlijk in een oven op hoge temperatuur (tot wel 700 graden). Het aanwezige roet verbrandt tot as en het filter kan hierna onder hoge druk worden schoongeblazen.


Roetfilter vervangen of niet?

Het vervangen van een roetfilter is duur, met kosten die vaak ruimschoots boven de 1000 euro uitkomen. Een ander probleem is dat het vervangen van het roetfilter geen garantie is dat je auto daarna wel wordt goedgekeurd voor de APK. Er zijn gevallen bekend van auto’s en bestelauto's die ook met een nieuw filter worden afgekeurd. Je hebt dan veel kosten gemaakt zonder dat het iets oplevert.


Je oude dieselauto zonder APK verkopen

Wanneer de kosten voor een nieuw roetfilter niet opwegen tegen de waarde van je auto kan je overwegen deze te verkopen. Alleen: wie wil een diesel auto kopen zonder APK? Gelukkig hebben we goed nieuws voor je: bij ikwilvanmijnautoaf.nl hebben we een groot netwerk met potentiële kopers. In principe is er voor elke auto een geïnteresseerde koper te vinden en dat geldt dus ook voor jouw auto!

Wil je snel je auto verkopen? Meld deze dan vandaag nog aan!

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands