Een auto kopen op viaBOVAG of op Marktplaats?

Marktplaats kennen we allemaal. Het is dé plek voor het aanschaffen van allerlei tweedehands spullen. Van huisraad tot kleding en van speelgoed tot fietsen: op Marktplaats vind je het altijd. Ook worden er natuurlijk veel auto’s aangeboden. Sterker nog, het aanbod van auto’s is zo groot dat ze er bij Marktplaats een apart team op hebben zitten dat de gang van zaken in goede banen leidt. viaBOVAG is daarentegen een nieuwe naam voor het kopen en verkopen van auto’s. De site is opgericht door de BOVAG, de belangenbehartiger van autobedrijven in Nederland. Maar wat is het verschil tussen de twee websites? In dit artikel gaan we daar dieper op in.


Een auto kopen op Marktplaats

Het is niet zo gek dat veel Nederlanders ervoor kiezen om een auto op Marktplaats te kopen of te verkopen. Als verkoper kan je zelf je prijs bepalen. Er zit geen handelaar of autobedrijf tussen die ook aan de verkoop van je auto wil verdienen en dus is de hele winst voor jou. Verder heb je op Marktplaats natuurlijk een enorm bereik. Want het platform is voor veel autokopers nog steeds de favoriete website om te speuren naar een leuke tweedehands occasions. Als autokoper heb je toegang tot een enorm aanbod van occasions die te koop staan bij particulieren én autobedrijven. Een gevarieerd aanbod dus waardoor de kans dat jouw droomauto erbij zit vrij groot is.


Wees alert

Het is daarbij wel oppassen want er zijn ook oplichters actief op Marktplaats. En alhoewel ze er alles aan doen om oplichting te voorkomen heb je nooit 100 procent zekerheid dat de advertentie klopt en dat je met een eerlijke verkoper te maken hebt. Koop je een auto op Marktplaats van een particulier wees dan extra alert. Maak eerst een proefrit, zorg ervoor dat de papieren compleet zijn, check de onderhoudsgeschiedenis en vraag eventueel naar werkplaats facturen voor onderhoud en reparaties. Zo verminder je het risico op een miskoop want alhoewel je een lagere prijs betaalt dan bij de dealer, wie koopt bij een particulier krijgt geen garantie. Zo kan een auto met gebreken toch nog een dure aankoop worden.


Ook veel commerciële autoverkopers op Marktplaats

Aan de andere kant: dat succes van Marktplaats is wellicht ook meteen het grootste nadeel. Want er adverteren niet alleen particulieren, ook professionele autoverkopers zijn actief op Marktplaats. Het aanbod is hierdoor zó groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daar komt bij dat de commerciële aanbieders vaak als beste zoekresultaat naar boven komen en je steeds verder moet zoeken voor het aanbod van particuliere aanbieders. Dat is een nadeel voor verkopers: je concurreert met commerciële autoverkopers die meer geld willen betalen om hoog in de zoekresultaten van Marktplaats te komen.


viaBOVAG alleen voor BOVAG-bedrijven

Op de site van viaBOVAG kan je als particulier echter helemaal niet adverteren. De occasion website van de BOVAG is alleen toegankelijk voor aangesloten autobedrijven. Ben je op zoek naar een tweedehands auto dan kan viaBOVAG.nl een goede optie zijn. Het voordeel is dat er alleen erkende autobedrijven adverteren. Hierdoor kan je ervan uitgaan dat de aanbieders betrouwbaar zijn en dat dit ook geldt voor het occasion aanbod. Een ander voordeel is dat er volgens de BOVAG alleen wordt geadverteerd met vaste prijzen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en heb je nooit het gevoel dat je te veel betaalt.

Minder aanbod op viaBOVAG

Een auto kopen op viaBOVAG heeft dus zeker voordelen. Nadelen zijn er uiteraard ook. Het aanbod is minder uitgebreid dan op Marktplaats. Er staan nu zo’n 100.000 auto’s te koop op via BOVAG. tegenover iets meer dan 200.000 op Marktplaats.nl zodat je er wellicht niet je droomauto vindt. Daarnaast zullen de vraagprijzen hoger zijn dan bij particuliere aanbieders op Marktplaats. Maar daar staat dan weer tegenover dat je 6 maanden Bovag-garantie krijgt op de auto’s die te koop staan op viaBOVAG. Je betaalt dus iets meer maar krijgt er meer zekerheid voor terug.


Marktplaats en viaBOVAG hebben allebei voor- en nadelen

Het mag duidelijk zijn: zowel Marktplaats als viaBOVAG hebben voor- en nadelen. Wil je je auto verkopen of ben je op zoek naar het meest uitgebreide aanbod van gebruikte auto’s? Dan kan je het beste shoppen op Marktplaats. Wil je een auto kopen en kies je liever voor zekerheid? Dan is viaBOVAG een prima optie. Er staan veel auto’s te koop die worden aangeboden door erkende BOVAG-bedrijven. De prijs zal hoger zijn, maar daar krijg je zekerheid voor terug in de vorm van 6 maanden BOVAG-garantie.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands