Zuinig rijden? Simpel.

Hoeveel brandstof een auto verbruikt, hangt uiteraard af van het merk en model. Maar ook je rijgedrag, het onderhoud en de uitrusting van je voertuig heeft invloed op het brandstofverbruik. Met een aantal simpele aanpassingen bespaar je al snel enkele euro’s. 


Rijgedrag

Met piepende banden wegrijden, hoge toeren draaien of racen over het asfalt, sportief rijden is heel populair onder jongeren. Vaak hebben ze geen idee hoeveel brandstof ze kunnen besparen met het aanpassen van hun rijgedrag. Daarom hebben wij een aantal handige tips op een rij gezet:

 1. Schakel op tijd naar een hogere versnelling. Het beste is om rond de 2000 toeren naar een hogere versnelling te schakelen. Te laat schakelen zorgt ervoor dat je tank twee keer zo snel leegloopt. Ook is het niet verstandig om te vroeg te schakelen. Dat kan schade veroorzaken aan de motor van je auto.
 2. Trek rustig op na stilstand. Sta je stil bij een stoplicht en springt het licht op groen? Trek dan rustig op. Snel optrekken kost je al snel 16 procent meer brandstof. Daarnaast zorgt het voor slijtage aan je banden.
 3. Kijk zo breed mogelijk. Als je een goed beeld hebt van de verkeersomstandigheden, dan kun je je rijgedrag daarop aanpassen. Zo kun je vroegtijdig ingrijpen en in plaats van remmen het gaspedaal loslaten. Dan rolt de auto en remt het vervolgens op de motor. Dat verbruikt geen brandstof.
 4. Zet de motor af bij een korte stop. Als je stilstaat en de motor stationair draait, verbruikt je auto meer brandstof. Daarnaast kan het schade veroorzaken aan de motor. Laat deze dus niet onnodig draaien.
 5. Parkeer achteruit in. Je verbruikt bij het achteruitrijden met een koude motor namelijk 50 procent meer brandstof. Bovendien kun je op deze manier makkelijker vertrekken.


Onderhoud

Het goed onderhouden van je auto is heel belangrijk. Het verbetert de prestatie, verlengt de levensduur en zorgt voor minder brandstofverbruik. Belangrijke onderdelen die je regelmatig even moet checken:

 1. Banden. Controleer of je bandenspanning goed is. Een lage bandenspanning zorgt ervoor dat de auto minder rolt, en dat heeft een negatief effect op je brandstofverbruik.
 2. Luchtfilter. Een luchtfilter zorgt ervoor dat de motor snel op de juiste temperatuur komt. Is deze verouderd? Dan duurt dit proces langer en verbruik je meer brandstof.
 3. Brandstoffilter. Een brandstoffilter filtert de brandstof voordat het naar de motor wordt gepompt. Een versleten brandstoffilter laat onvoldoende brandstof door waardoor de motor niet goed kan presteren.
 4. Olie. Het op peil houden van de olie is van essentieel belang. Het zorgt voor de juiste smering van je motor, waardoor deze beter presteert.


Uitrusting

Ben je met de auto op vakantie geweest en heb je een dakkoffer gebruikt? Haal deze er bij thuiskomst dan snel af. Het scheelt brandstof.

 1. Extra gewicht zorgt voor meer weerstand, dus meer brandstofverbruik. Dingen als dakkoffers, gereedschapskisten en andere zware spullen in je auto, zorgen voor meer brandstofverbruik.
 2. Door de energievreters in je auto verbruik je meer brandstof. Airconditioning en achterruitverwarming kosten veel energie. Gebruikt deze op het juiste moment en schakel ze op tijd uit.
 3. Met ramen open rij je niet altijd even zuinig. Het verandert de stroomlijn, wat nadelig is voor je brandstofverbruik.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands