Zomerschoonmaaktips – weg met vogelpoep

De zon en tropische temperaturen, we hebben er heel lang naar verlangt, maar nu het eindelijk zover is, kunnen we het toch niet laten een heel klein beetje te klagen. De tropische temperaturen zijn namelijk niet zo gezond voor de lak van onze auto’s.

De hitte op zich vormt eigenlijk niet zo zeer een probleem voor de lak van de auto. De combinatie van de warmte en insecten, boomhars en vogelpoep daarentegen is wel schadelijk. Die vuiligheid kan best zo snel mogelijk verwijderd worden om geen blijvende schade aan je lak te veroorzaken. Met onze zomerschoonmaaktips laat je je auto in no time weer glanzen!


Kijk uit voor vogels…

Bij warm weer vormen vogels een ware bedreiging voor de auto lak. Vogelpoep kan doffe plekken in de lak maken. Dat komt doordat de lak in de warmte uitzet. ’s Avonds krimpt de lak weer, maar door de vogelpoep wordt dat krimpproces verstoord, waardoor doffe plekken ontstaan daar waar de uitwerpselen zich hebben vastgehecht. Om dat te vermijden kan je het best de uitwerpselen zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik daarvoor een hogedrukspuit. Als je die niet bij de hand hebt, gebruik dan een natte spons of doek en dep voorzichtig de lak. Wat je vooral niet mag doen, is wrijven. In vogelpoep zit namelijk steentjes en zand die door het wrijven, krassen in de carrosserie van je auto maakt. Behandel je auto na de wasbeurt met wax om de lak een extra beschermlaag te geven. Als de lak toch beschadigd is door de uitwerpselen, dan kan je proberen om de auto te polijsten. Daarbij worden oneffenheden uit de lak verwijderd om de lak weer glans te geven. Soms is de lak echter te hard aangetast om hem nog te polijsten. In dat geval is spuiten de enige oplossing om de doffe plekken weg te krijgen.


...voor insecten…

Zelfs als je auto in de zomer niet gebombardeerd wordt door vogels, loop je het risico op doffe vlekken in je autolak. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat er gemiddeld twee insecten per 10 kilometer sterven op onze nummerplaten. In totaal zouden er 133 miljard insecten per maand aangereden worden. Jammer voor die beestjes, zou je denken, maar ook jammer voor je auto. Zo’n insectenkerkhof heeft namelijk ook een schadelijke invloed op je lak. De meeste insecten sterven op de nummerplaat, voorbumper, motorkap of voorruit van de wagen. Door de hitte worden de resten van die beestjes in de lak ingebrand. Daarom is het aangeraden dode insecten onmiddellijk te verwijderen met een insectenverwijderaar en de hogedrukreiniger. De overgebleven resten kan je dan voorzichtig verwijderen met een natte spons of doek. Voor je je auto gaat wassen, kan je ook een speciaal kleiblokje gebruiken om dode insecten te verwijderen. Je maakt het kleiblokje nat en wrijft daarna voorzichtig om de beestjes op je auto om ze te verwijderen. Ook hierbij is het mogelijk dat je de vlekken te laat opmerkt en de beestjes al te veel schade hebben veroorzaakt. Ook in dit geval kan je je auto polijsten, maar als dat niet werkt, dan moet je helaas spuiten om de auto strak in de lak te krijgen.


...en voor boomhars

Boomhars, nog zo’n lakkiller in de zomer. In de zomer ga je waarschijnlijk op zoek naar een plekje in de schaduw. Als je je auto achterlaat onder een boom, loop je echter het risico dat je hem terugvindt onder een plakkerig laagje boomhars of honingdauw. Honingdauw is minder schadelijk dan boomhars en kan verwijderd worden met warm water, autoshampoo en een spons. Voor je een harsverwijderaar gebruikt of je auto behandeld met klei tegen hars, kan je dus beter eerst met water en zeep controleren of je niet met honingdauw te maken hebt. Uit je omgeving kan je vaak ook al afleiden of je auto getroffen is door boomhars. Hars komt namelijk enkel uit dennenbomen. Om de schadelijke gevolgen van boomhars te vermijden, behandel je je auto na een wasbeurt het best met autowax.


Niet in de zon!

Ook als je geen last hebt van bovenstaande lakvreters, kan je beter je auto regelmatig wassen in de zomer. Stof, woestijnzand en pollen hechten zich ook aan je wagen. Die vuiligheid is niet schadelijk voor je lak en kan gemakkelijk weggespoeld worden, maar het zorgt wel voor een verminderde zichtbaarheid en dat heeft op zijn beurt weer een invloed op je veiligheid. We raden je aan om in de zomer je auto ’s morgens of ’s avonds te wassen. Op die momenten schijnt de zon minder hard. Je auto in volle zon wassen is geen goed idee, omdat je auto dan veel sneller droogt en je daardoor strepen krijgt. Als je toch overdag je auto moet wassen, zoek dan een plekje in de schaduw, bijvoorbeeld onder je carport. Vogelpoep, dode insecten en boomhars zijn onmogelijk te vermijden. Wat doe jij als je autolak vies wordt?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands