Winter? Vergeet je shampoo en poetsdoek niet

De winters in Nederland zijn misschien niet zo indrukwekkend als die in andere delen van Europa of de rest van de wereld, maar toch telt een gewaarschuwd mens voor twee. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, gaat de winter in Nederland ook haar intrede doen. Even op Internet struinen en je vindt veel verschillende tips voor een veilige reis in winters weer. Neem een deken mee, vergeet je eten en (warme) drinken niet en vul je vloeistoffen niet te laat bij. Er zijn natuurlijk de standaard tips, maar er zijn ook ‘wist-je-datjes’ die je misschien nog niet kent. Ikwilvanmijnautoaf.nl zet er een aantal op een rij.


Vorige week was Noord-Nederland in de ban van ijs en gladheid. Maar landelijk gebeurt er nog niet zoveel. Wellicht dat hier binnenkort toch verandering in komt als de winter wel haar intrede doet. Mocht de winter wel ineens haar intrede doen, dan kan je met deze wist-je-datjes je voorbereid op pad én heb je direct wat leuks aan je collega’s of vrienden te vertellen over de winter.


Wist je dat…


… je beter niet met dikke winterjas aan achter het stuur kan gaan zitten?

Eigenlijk doen we het bijna allemaal, met een dikke winterjas aan in de auto gaan zitten. De auto is immers nog koud en de jas net lekker warm. Maar dit is helemaal niet verstandig! Want je winterjas is ervoor gemaakt om lucht tussen de lagen te laten, zodat je lekker warm blijft.

Hoe koud je het misschien in het begin vindt, het is beter om zonder winterjas in je auto te gaan zitten. Op die manier kan de autogordel zijn werk veel beter doen en wordt je beter beschermd in het geval van een botsing.


… je de ramen aan de binnenkant in kan wrijven met shampoo om beslagen ramen tegen te gaan?

In de winter komt het vaak voor dat je de ramen aan de buitenkant helemaal ont-ijst hebt om vervolgens te concluderen dat de ramen aan de binnenkant helemaal beslagen zijn. Airco aan en maar hopen dat je snel weer wat kan zien. Een ‘huis-tuin-en-keuken-middeltje’ is om je ramen allemaal in te wrijven met shampoo (of afwasmiddel). Scheerschuim werkt trouwens ook goed, al moet je deze wel goed afvegen. Dit laat een beschermend laagje achter zonder je zicht te belemmeren en zorgt ervoor dat je ramen in de winter niet meer beslaan.


… rijden met een zonnebril het zicht kan verbeteren tijdens mist?

In de winter komt mist vaker voor. Het is altijd handig om een zonnebril bij je te hebben in de auto, maar dat je deze ook tijdens mist kan gebruiken is bij velen niet echt bekend. De gepolariseerde glazen in je zonnebril helpen je om meer onderscheid te kunnen maken als je rijdt tijdens mist. Wel dient het overdag te zijn, want helaas zorgt de zonnebril er ook voor dat het wat donkerder voor je wordt en ´s avonds in mist werkt deze tip niet.


… elk jaar de ‘discussie’ weer oplaait over rijden met snowboots?!

In de zomer gaat het over de slippers en in de winter over snowboots. Is het nu verstandig om te rijden met dergelijk schoeisel? De Nederlandse wet geeft er geen uitsluitsel over, zolang jij geen gevaar vormt mag je met elk soort schoen in je auto plaatsnemen. Wij raden echter aan om je snowboots niet te gebruiken tijdens het autorijden. Door de dikke zool en de lompheid van de schoen heb je veel minder grip op de pedalen.

Vergeet ook niet tijdens sneeuw je schoenen eerst buiten de auto uit te kloppen. Heb je daar geen zin in? Trek dan een paar extra sokken over je natte schoenen. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor meer grip buiten de auto, maar kunnen ook in de auto prima gebruikt worden.


… brandstof kan bevriezen?!

Ja echt, brandstof kan bevriezen. Niet dat dit in Nederland zo gauw zal gebeuren: diesel bevriest namelijk bij temperaturen vanaf -22°C en benzine bij temperaturen vanaf -45°C. Handig om te weten als je bijvoorbeeld naar één van de Scandinavische landen gaat, waar temperaturen nu (bij een zachtere winter) al bij -20°C in de buurt komen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands