Welke auto's zijn het meest vandalisme-gevoelig?

Autoschade door vandalen? Iedere dag lees je er wel weer iets over. Of het nu om krassen op het lak, een kapotte zijspiegel of lek gestoken banden gaat, geen enkele auto-eigenaar zit erop te wachten. Sommige auto's trekken nu eenmaal vaker vandalen aan dan andere. Wat is de top vijf vandalisme-gevoelige auto's?


De kans is klein dat je de vandalen vindt die je auto hebben beschadigd. Het lijkt dan ook vaak zinloos om aangifte te doen. Toch is om meerdere redenen verstandig om direct na ontdekking aangifte te doen. Eén van de voornaamste redenen is dat het wellicht om een nieuwe rage kan gaan. Bij welke auto’s kun je beschadigingen verwachten?


1. Duw eens een Smart om

Al enige tijd is het zogeheten ‘Smart-tipping’ erg populair onder Europese jongeren. Smart-tipping is het omduwen van Smarts. Sinds kort zijn de kleine Smarts ook niet meer veilig in Amerika. Blijkbaar vonden ze in San Francisco slapende koeien omduwen zo old school, dat ze op zoek gingen naar een moderne versie van ‘cow-tipping’.


2. ‘Ka-bashing’

De Ford Ka staat op plek twee in de top vijf van vandalisme-gevoelige auto’s. Tientallen Ford Ka’s werden beschadigd, van de daders ontbrak ieder spoor. Vooral deuken in de achterklep werden gemeld, maar niemand kon er zo snel achter komen waarom alleen de Ka’s vernield werden. Totdat een groep van acht jongeren werden ingerekend. Zij bekenden dat ze verantwoordelijk waren voor de ‘Ka-bashing’, dat gebaseerd was op een onschuldig spelletje.

De naam van het spel is KA: de afkorting van Kick Ass. Wie als eerste een Ford Ka ziet, mag de ander een schop onder de kont geven. Totdat iemand bedacht dat niet degene naast je het doelwit moest zijn, maar de Ka’s zelf.


3. Suzuki Alto in ramkraak

Ooit gedacht dat niet een hamer of breekijzer het favoriete gereedschap onder ramkrakers zal zijn, maar de kleine Suzuki Alto? Sinds de introductie in 1979 staat de kleine Suzuki Alto bekend als een betaalbare manier van autorijden. Sinds kort staat de Alto tevens bekend als het favoriete gereedschap bij een ramkraak. De Suzuki Alto werd iedere keer ingezet om de pui van een pand aan gort te rijden, waar de dieven ook nog succesvol mee waren.


4. Open rijden met je cabrio

Op plek vier staan de cabrio’s. Cabrio’s geven je het ultieme zomergevoel. Je kunt op ieder willekeurig moment met open dak rijden en direct genieten van het mooie weer. Maar dit gaat alleen op als je zelf in de hand hebt of je met open dak wilt rijden of juist niet. Enige tijd terug kwam aan het licht dat dit voor lang niet iedere cabrio eigenaar zelf kon kiezen, aangezien degene verplicht met open dak moest rijden. De cabrio’s staan in onze top vijf op plek vier vanwege veel opgesneden daken. In veel gevallen bleek de dader op zoek te zijn naar een navigatiesysteem.


5. Gestripte Kia

Lichtmetalen velgen voor de auto zijn erg gewild. Doordat het aluminium, waar de velgen van worden gemaakt, een extra lichte vorm van metaal is, verbeteren deze velgen de prestaties van de auto. Wie wil dit nu niet? Het gevolg? Een ware plaag op de lichtmetalen velgen van met name Kia’s.

Er werden in korte tijd diverse Kia Sportage exemplaren aangetroffen zonder lichtmetalen velgen, maar er zijn veel meldingen geweest van diefstal van de lichtmetalen velgen van auto’s. Je zou je auto maar zonder velg aantreffen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands