Wat zegt de kleur van de auto over de bestuurder?

Automerken worden onbewust geassocieerd met bepaalde typen mensen. Zo zou een directeur altijd in een Mercedes rijden en asociale jongeren in een Volkswagen Golf. Wist je wel dat de kleur van je auto al net zoveel over je persoonlijkheid zegt als het automerk?


Je hebt alleen inspraak in de kleur lak van de auto als je een splinternieuwe auto koopt. Bij een tweedehandsauto heb je het niet altijd voor het zeggen wat de kleur betreft. Wees je wel bewust van wat een kleur over jou als persoon zegt. Zo schijnt rood voor energiek en daadkrachtig te staan en geel voor intelligent. Uit Brits onderzoek blijkt dat bestuurders van blauwe auto’s het agressiefst rijden. Op plaats twee en drie staan bestuurders van zilveren en zwarte auto’s. In sommige landen moet je daarom zelfs een hogere premie betalen.


Top 10 kleuren

Wat is de minst populaire kleur voor je occasion? Wij hebben een toptien samengesteld op basis van cijfers tot en met juli vorig jaar.

  1. Roze
  2. Crème
  3. Oranje
  4. Paars
  5. Bruin
  6. Beige
  7. Geel
  8. Wit
  9. Groen
  10. Rood

Volgens de kleurenpsychologie hebben alle kleuren een eigen betekenis. De kleur van de auto zegt dus ook iets over de bestuurder. Wellicht moeten we deze betekenissen met een korreltje zout nemen, maar iemand met een volledig gouden auto heeft waarschijnlijk een meer uitgesproken karakter dan iemand met een saaie, grijze auto. Ook autokleuren kunnen we indelen in warme, koude en neutrale kleuren. We zullen hieronder de toptien minst populaire occasionkleuren verder behandelen.

1. Roze

De kleur roze is alleen bij een handjevol dames in trek en heeft daarom geen groot aandeel in occasionland. Zelfs 0,1 procent van de occasions is roze. Over de kleur roze Roze is een warme kleur die enorm opvalt. Omdat roze geassocieerd wordt met vrouwen, zijn de bestuurders logischerwijs zorgzaam, liefhebbend en uiterst zacht van karakter.

2. Crème

Ook de kleur crème is niet populair als occasionkleur. Hoe dit komt, is onduidelijk, maar crèmekleurige auto’s zijn er net iets meer dan roze auto’s. Over de kleur crème Crèmekleurige auto’s worden bestuurd door verstandige automobilisten met een uitstekende zelfbeheersing. Geen wonder dat crèmekleurige auto’s het minst betrokken zijn bij ongelukken.

3. Oranje

Natuurlijk is oranje de kleur van Nederland, maar als het op auto’s aankomt, kiezen we liever een minder opvallende kleur. Van de verkochte occasions in de eerste zeven maanden van dit jaar was 0,5 procent oranje van kleur. In 2008 was dat nog maar 0,4 procent. Een lichte stijging dus. Over de kleur oranje Oranje is een voorbeeld van een warme kleur met een heel eigen karakter. Deze warme kleur staat voor enthousiasme en creativiteit. Bestuurders van oranje auto’s zijn doorgaans erg rustig, maar kunnen op sommige momenten bruisen van energie.

4. Paars

Paarse auto’s zijn er niet veel in Nederland. Het aandeel van de kleur in occasion is dan ook klein te noemen. Slechts 0,6 procent van de verkochte occasions in Nederland in januari tot en met juli van dit jaar had een paarse tint. In 2008 was dat nog 0,8 procent. Over de kleur paars Creatieve mensen die niet bang zijn om out-of-the-box te denken rijden in een paarse auto. Dit kan de reden zijn dat paars geassocieerd wordt met arrogantie. Paars is de opvallendste kleur van de koele kleuren en is daarom ook de minst populaire kleur.

5. Bruin

Jawel, de populariteit van bruin neemt toe in de wereld van occasions. Het is wel een lichte stijging, want in de periode 2008 tot nu bedraagt de stijging slechts 0,7 procent. In de eerste zeven maanden van dit jaar was 1,2 procent van de occasions bruin van kleur. Over de kleur bruin Mensen die praktisch zijn ingesteld, kiezen vaak voor de kleur bruin. Zij zijn betrouwbaar en vinden comfort en stabiliteit belangrijk. 6. Beige

De kleur is in de periode 2008 tot half 2013 al stabiel te noemen. Het aandeel in de eerste twee kwartalen van 2013 bedraagt 1,3 procent, net zoals in voorgaande jaren tot 2008. Over de kleur beige Je staat met beide benen op de grond en bent pragmatisch. Bovendien loop jij niet snel naast je schoenen.

7. Geel

Goed voor 1,5 procent van de occasions. De kleur geel is al jaren stabiel. In 2008 was ook 1,5 procent van de verkochte occasions geel van kleur. In de jaren daarna schommelde het aandeel tussen 1,4 en 1,5 procent. Over de kleur geel Wanneer jij een gele auto hebt, dan is de kans groot dat je een idealistisch en intelligent persoon bent met een jonge geest. Actieve personen voelen zich vaak aangetrokken door deze kleur.

8. Wit

Het bekende gezegde ‘met een witte blijf je zitten’ gaat al lang niet meer op. Wie enkele jaren geleden een witte occasion wilde verkopen, zou het model aan de straatstenen niet kwijtraken. Hoe onverkoopbaar de witte occasions toen waren, zo gangbaar zijn ze nu. Wit is namelijk met een heuse opmars bezig. In de eerste zeven maanden van vorig jaar was 4,7 procent van de occasions wit, tegenover 2,9 procent in 2008. Naar verwachting neemt de populariteit verder toe. In de VS is wit al langer een populaire kleur. Over de kleur wit Bestuurders van witte occasions hebben een extraverte persoonlijkheid. Je bent vaak op zoek naar nieuwe dingen waar je een bepaalde status in hebt of graag wil bemachtigen.

9. Groen

De kleur laat een lichte daling zien. In 2008 was 10,6 procent van de occasions groen van kleur. Nu nog maar 6,9 procent. Over de kleur groen Je bent betrouwbaar, traditioneel en levendig. Vaak de iets drukkere persoonlijkheden kiezen voor een groene auto. Deze bestuurders kunnen daardoor soms wat hysterisch uit de hoek komen.

10. Rood

De populariteit van de kleur rood neemt de laatste tijd in occasionland af. Over heel 2008 gemeten was 12,2 procent van de occasionverkopen een rode auto, maar in de jaren daarna nam de kleur af. Van januari tot juli dit jaar heeft nog maar 8,1 procent van de verkochte occasions een rode kleur. Over de kleur rood Rijd jij in een rode auto? Dan ben je energiek, daadkrachtig en vol passie. En dan hebben we het niet alleen over je rijstijl. Bestuurders van rode auto’s rijden, bewegen en handelen snel en genieten volop van het leven.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands