Wat is AdBlue en waarom is het belangrijk voor mijn dieselauto?

Iedereen die in een moderne dieselauto rijdt kent het fenomeen AdBlue. AdBlue is een vloeistof in een aparte tank in de auto, die regelmatig moet worden bijgevuld. Het is geen brandstoftoevoeging maar een middel dat wordt ingespoten in de uitlaat van de auto, tussen de motor en de katalysator. Deze toevoeging wordt sinds 2014 toegepast in personenauto’s met een dieselmotor (toen de eerste auto’s met een Euro 6-motor verschenen) maar AdBlue bestaat al veel langer. In 2006 kwamen namelijk al de eerste vrachtauto’s op de markt met een AdBlue-tank.


Wat is de functie van AdBlue?

Het ontstaan van AdBlue heeft alles te maken met steeds strengere uitstootnormen voor auto’s. Met name de dieselmotor ligt al tijden onder vuur vanwege de hogere uitstoot van het schadelijke stikstofoxide (NOx). Om aan die strengere regels te voldoen heeft de autoindustrie een nabehandelingssysteem bedacht waarmee de NOx-uitstoot wordt teruggebracht. Dit gebeurt door AdBlue in te spuiten in het uitlaatsysteem.


Hoe werkt AdBlue?

AdBlue is de merknaam van een vloeistof die voor twee derde bestaat uit water en een derde uit de stof ureum, dat ook als meststof voor planten wordt gebruikt. Deze vloeistof wordt tijdens het rijden ingespoten in de uitlaat (voor de katalysator) en opgewarmd. Hierdoor ontstaat ammoniak, en deze ammoniak reageert in de katalysator met de uitlaatgassen. Deze uitlaatgassen worden op hun beurt omgezet in stikstof en waterdamp. Al met al zit er dus een kleine chemische fabriek onder je auto om ervoor te zorgen dat de uitlaatgassen zo schoon mogelijk zijn!


Waarom moet je AdBlue tanken?

Vraag je je wel eens af ‘kan je doorrijden zonder AdBlue?’ Het antwoord is nee. Om ervoor te zorgen dat je auto altijd zo schoon mogelijk rijdt is het sowieso belangrijk om de AdBlue-tank op tijd bij te vullen. Maar niet alleen het milieu is hierbij gebaat, je auto ook. Is de AdBlue-tank namelijk leeg dan zal de motor storingsmeldingen gaan tonen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze kort hierna in een noodloop terechtkomt en na korte tijd zal de auto zelfs niet meer starten. Dit komt niet doordat de motor stuk is. Het motormanagement legt de boel stil omdat de auto niet meer kan functioneren binnen de vastgestelde parameters. Het is verstandig om het niet zo ver te laten komen en je AdBlue-tank altijd tijdig bij te vullen.


Hoe veel kilometer kan je rijden met 1 liter AdBlue?

Dis is uiteraard helemaal afhankelijk van de auto waar je in rijdt, waarbij vooral het model en de motor invloed hebben op het AdBlue gebruik. Bij Ford geven ze aan dat je meestal tussen de 3.750 en 11.000 kilometer kan rijden bij een AdBlue-verbruik tussen de 1 en 6 procent van het dieselverbruik. Andere websites melden dat je gemiddeld 1,5 liter AdBlue gebruikt per 100 kilometer, dus 15 liter per 1000 kilometer. Met een AdBlue-tank van 30 liter zou je dan na 2000 kilometer moeten bijtanken. Kortom, de cijfers lopen nogal uiteen en het is dus verstandig om je vooraf hierin te verdiepen. Gelukkig zijn alle auto’s wel uitgerust met een waarschuwingssysteem zodat je op tijd AdBlue kan tanken.


Waar kan je AdBlue tanken?

AdBlue kan je tanken bij het pompstation. Veel pompstations zijn hiertoe voorzien van een aparte pomp, die alleen AdBlue levert. Dit systeem werkt het beste bij auto’s waar de vulopening voor AdBlue naast de normale vulopening voor diesel zit. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om goed op te letten dat je de juiste vulopening gebruikt! Doe je dit niet, en gooi je ongewild AdBlue in de dieseltank, dan mag je de auto niet starten en zeker niet verder rijden. Dit kan namelijk grote schade veroorzaken aan de motor en het inspuitsysteem. Wat je dan wél moet doen: de pechhulp bellen om je auto naar de garage te brengen, zodat zij de brandstoftank kunnen leegpompen.


Kan je AdBlue ook ergens anders kopen?

Jazeker. Er zijn talloze winkels waar je AdBlue kan kopen. Het wordt dan verkocht in een jerrycan van bijvoorbeeld 10 liter. Zo kan je bijvoorbeeld AdBlue kopen bij doe-het-zelf zaken als Karwei en winkels als Blokker. Daarnaast zijn er tientallen websites die AdBlue verkopen in allerlei verschillende afmetingen, van 5 liter tot complete vaten met wel 200 liter AdBlue.


Conclusie

AdBlue is noodzakelijk om je dieselauto zo schoon mogelijk te laten rijden. Sterker nog, moderne diesels zijn zo afgesteld dat ze zonder AdBlue helemaal niet rijden. Het is dus belangrijk om altijd AdBlue bij te vullen wanneer je auto dit aangeeft. Doe je dit niet dan zal de auto er vanzelf mee op houden. Je kan AdBlue tanken bij het pompstation, of (online) kopen in verschillende winkels.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands